Cas Pegasus
Política15/11/2022

El Parlament reclamarà a l'Eurocambra que prohibeixi l'ús de Pegasus a la Unió Europea

Independentistes i comuns presenten un text per assistir a la comissió d'investigació sobre el cas en representació de la cambra catalana

BarcelonaEls partits independentistes i els comuns portaran al Parlament una proposta de resolució per reclamar a l'Eurocambra que es prohibeixin de manera "total i immediata" els sistemes de ciberespionatge, principalment el malware Pegasus, a la Unió Europea (UE). Els quatre grups han presentat aquest dimarts una proposta de resolució que s'ha de debatre al proper ple, i en què també demanen comparèixer davant de la comissió de peticions i davant la comissió d'investigació sobre Pegasus que es reunirà a Brussel·les per parlar del Catalangate. Concretament, sol·liciten participar en l'audiència pública sobre l'estat espanyol del 29 de novembre. Com que els quatre grups tenen prou vots, preveuen que la seva iniciativa prosperi.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de resolució es tramitarà amb urgència i es debatrà i es votarà en el ple de la setmana que ve. Els quatre grups impulsors tenen la intenció que tres diputats catalans puguin explicar la situació com a representants de la cambra catalana en aquesta audiència. El portaveu adjunt d'ERC ha presentat la iniciativa apuntant que el Catalangate és segurament "la punta de l'iceberg" i que sospiten que els afectats pel ciberespionatge són molts més dels que es coneixen. Considera necessari "elevar al Parlament Europeu una demanda d'auxili, perquè polítics catalans, periodistes i determinades persones de la societat civil han estat espiades per l'estat espanyol, i aquest últim es nega a investigar l'escàndol".

Cargando
No hay anuncios

En el mateix sentit, el vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, ha criticat que no s'hagi obert una comissió d'investigació sobre el cas al Congrés. "És inaudit que un estat de la UE es negui a investigar un cas d'espionatge a la dissidència política tan greu", ha lamentat. Per la seva banda, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha dit que "si una cosa queda clara és que l'estat espanyol ni hi és ni se l'espera", i en aquest sentit ha defensat la feina d'investigació i de denúncia des del Parlament i a Europa. "S'ha d'intervenir des de la UE per regular i prohibir l'ús d'aquest tipus d'eines d'espionatge, però també la producció i comercialització d'aquest software", ha dit des dels comuns la diputada Susana Segovia.