DRET A DECIDIR
Política13/04/2011

El Parlament rebutja tramitar la llei d'independència de SI

El rebuig de PSC, PP i C's i l'abstenció de CiU i ICV-EUiA impedeixen que la cambra tramiti la proposició de llei de Solidaritat que només ha avalat ERC i Joan Laporta. Artur Mas no ha estat present en el debat

M.colomer
i M.colomer

BarcelonaEstava anunciat, i no hi ha hagut canvis de guió d'última hora. L'abstenció de CiU i d'ICV-EUiA a les esmenes de rebuig de PSC, PP i C's ha impedit que la proposició de llei de declaració de la independència política de Catalunya pugui iniciar el tràmit parlamentari ni que sigui per esmenar-la. Només han defensat la tramitació i el debat parlamentari de la llei els tres diputats de SI, els 10 d'ERC i Joan Laporta. El president de la Generalitat, Artur Mas, no ha estat present a l'hemicicle del Parlament en cap moment del debat, excepte per emetre el seu vot, avui una abstenció.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'intent a última hora i a la desesperada de Solidaritat per rebaixar la llei renunciant a proclamar la independència aquesta legislatura a canvique CiU permetés el seu tràmit no ha servit per canviar els plantejaments inicials i sobradament coneguts. El portaveu parlamentari de CiU ha insistit que la CiU que lidera Artur Mas no pensa posar límits al dret a decidir, però ha reiterat que la pròxima fita en matèria de reivindicació nacional serà el pacte fiscal. El portaveu d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha criticat el poc rigor del text de la proposició de llei, tot i que ha defensat el dret a l'autodeterminació, sempre que hi hagi la constatació que la majoria social és prou àmplia i sòlida com per plantejar un procés d'aquestes característiques sense risc dce ruptura social.

Cargando
No hay anuncios

El PSC ha delegat en Montserrat Tura, un dels exponents de l'ala catalanista del partit, la defensa del seu veto a la llei. En un discurs que en algun kmoment ha fet la impressió que defensava el dret a la independència de Catalunya, Tura s'ha ofert per construir un front català per intentar una reforma de la Constitució per trobar un encaix còmode de Catalunya a Espanya, que ha admès que ara no existeix. Però a la vegada no ha estalviat elogis a la Constitució i als avenços que ha permès.

En canvi, més hostil ha estat el PP, que per primera vegada ha argumentat de forma exhaustiva el seu rebuig frontal a l'autodeterminació de Catalunya. María Llanos de Luna, en una intervenció íntegrament en castellà, ha avisat dels riscos de la independència, que, al seu entendre, comportaria l'expulsió d ela UE i bloquejaria les possibilitats econòmioques del país. El PP, com C's, també ha carregat contra CiU per haver permès que el Parlament arribés a debatre, ni que sigui en fase preliminar i per vetar el tràmit, sobre una qüestió "il·legal i inconstitucional". Pel portaveu de C's Albert Rivera, en un discurs en castellà i català, permetre que el Parlament debati la independència és tant greu gairebé com "delinquir". "El president del sí a les consultes és avui un president absent", ha deplorat Rivera.

Cargando
No hay anuncios

El front del sí

Tant el grup parlamentari d'ERC com Joan Laporta han defensat, més que la llei concreta, el dret de Catalunya a decidir també sobre la independència. La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha tornat a convidar a Artur Mas a plantejar aquesta legislatura un referèndum d'independència si l'Estat tanca la porta al concert econòmic. En qualsevol cas, Simó ha defensat que la societat catalana és una societat prou madura per decidir sobre el seu futur. En resum, la majoria del Parlament ha vingut a dir que no renuncia a la plena sobirania, però no així.