CORRUPCIÓ

El Parlament investigarà Pujol

El PP votarà a favor de la petició de comissió de l’esquerra i l’expresident avisa que té “més coses a dir”

“TINC MÉS COSES A DIR”
 Cada vegada que Jordi Pujol surt al carrer, un núvol de càmeres i micròfons espera les seves declaracions. 
 Ahir l’expresident va augmentar les expectatives al voltant de la seva compareixença al Parlament quan va assegurar
 Que té “més coses a dir” de les que ja va explicar en la seva carta de confessió pública del dia 25 de juliol.
O. March / L. Vicens
05/09/2014
3 min

BarcelonaVia lliure a la comissió d’investigació al Parlament sobre l’afer Jordi Pujol. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va anunciar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que votarà a favor de la proposta d’ERC, ICV-EUiA i la CUP de crear una comissió sobre frau fiscal, de manera que la cambra catalana té llum verda per constituir-la tenint en compte que el PSC també va assegurar dimecres, després de dubtar, que s’hi posicionaria a favor. “S’ha de celebrar un ple extraordinari com més aviat millor per poder tirar endavant la comissió com més aviat millor”, va considerar Sánchez-Camacho, que no vol esperar al primer ple ordinari, a l’octubre. La decisió arribava dos dies després que l’expresident Pujol comuniqués a la cambra que compareixerà, però a partir del 22, per donar explicacions sobre la suposada herència oculta a l’estranger.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots els partits -inclosa CiU, que observa amb decepció com Pujol actua ara ja exclusivament amb lògica judicial i no política- preferien que el fundador de CDC anés al Parlament abans de la Diada. Pujol, però, vol deixar passar l’Onze de Setembre i el debat de política general, a més de l’aprovació de la llei de consultes, a l’espera que el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, declari com a imputat, juntament amb la seva exdona, Mercè Gironès, a l’Audiència Nacional, el 15. L’expresident, en unes breus declaracions a la porta de casa seva als periodistes que diàriament s’hi situen per escrutar els seus moviments, va assenyalar ahir que té “més coses a dir”. “Coses” que no farà públiques, però, fins que comparegui. Va recordar que espera que el Parlament li digui la data.

Les informacions sobre la fortuna oculta dels Pujol no paren d’aparèixer, al mateix temps que augmenta la pressió política i judicial. Ahir va transcendir que la família va regularitzar tres milions d’euros que tenia a Andorra amb destí al Banc de Madrid -amb el qual opera BPA a Espanya-, i també que guarda a la mateixa entitat madrilenya 1,6 milions per fer front a multes d’Hisenda, segons va avançar El Periódico. D’acord amb la normativa tributària aquests 1,6 milions consignats serien “insuficients” per pagar les multes corresponents, tenint en compte que són del 150% dels diners ocults a ulls del fisc.

Quins són els ànims a Convergència, el partit que va fundar Pujol als anys setanta? La futura portaveu de la formació, Mercè Conesa, va ser entrevistada ahir per Antoni Bassas -vegeu la pàgina 9- i va indicar que CiU no descarta posicionar-se a favor de la comissió. “Podríem votar que sí”, va indicar Conesa, que també va mirar de posar distància amb la figura de l’expresident: “CDC és molta més gent a banda de Pujol”. També va insistir que si el partit constata que es tracta només d’un “afer privat”, es donarà per satisfet. “Hi ha partits que ja van preveient que això és més que un afer privat”, va deplorar Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, que va carregar contra l’oposició.

L’expresident i el procés

El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir que el cas Pujol no l’afectarà a l’hora de tirar endavant el procés sobiranista. Aquesta frase li va valer l’aplaudiment espontani i inesperat dels empresaris congregats a la Cambra de Comerç de Barcelona que l’escoltaven. El president es va preguntar si era “seriós” que els grups de l’oposició promoguessin una comissió d’investigació sense haver escoltat abans les explicacions de Pujol a la comissió d’afers institucionals.

Mas va aprofitar l’avinentesa per carregar contra Sánchez-Camacho, que fa un any que es nega a comparèixer per explicar-se per l’espionatge polític, malgrat que ara diu que està disposada a fer-ho en la comissió d’investigació. La magnitud del cas Pujol ha acabat forçant la investigació parlamentària.

Dos germans de Felip Puig, investigats per blanqueig de capitals

El jutjat d’instrucció número sis de Barcelona està investigant dos germans del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, per sospites d’un suposat delicte de blanqueig. La investigació gira al voltant de mitja dotzena de transferències enviades als comptes de Jordi i Oriol Puig el desembre passat, que sumen gairebé mig milió d’euros, segons va informar ahir El País. Un informe del servei de prevenció de blanqueig de capitals del Banc d’Espanya (Sepblac) va avisar que l’origen dels fons “pot ser il·legal”, perquè no se sap d’on provenen i, a més, les explicacions dels germans Puig són “incongruents”. La instrucció està en una fase molt inicial i encara no hi ha imputats. Jordi Puig és exsoci de Jordi Pujol Ferrusola en alguns dels seus negocis, com per exemple a Iberoamericana de Business and Marketing, que es dedicava, fins al 2009, a la contractació d’obres. Oriol Puig és director del Servei Meteorològic de Catalunya. Davant d’aquestes informacions, el PP de Catalunya va demanar una explicació “immediata” dels germans Puig i va vincular aquesta investigació amb “les activitats il·legals al voltant del clan Pujol”.

stats