Política20/02/2018

La mesa aborda el canvi legal per investir Puigdemont

La majoria, sota la mirada del TC, decidirà si l'admet a tràmit o la rebutja

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaReunió clau. La mesa del Parlament decidirà aquest matí si tramita la reforma de la llei de presidència que impulsa JxCat per poder investir Carles Puigdemont a distància. Ho farà sota l’atenta mirada del Tribunal Constitucional i la fiscalia. L’alt tribunal, a petició del govern espanyol, va dictar mesures cautelars el 28 de gener que subordinaven la possibilitat d’investir Puigdemont al fet que estigués present a l’hemicicle i amb autorització del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. La reunió de la mesa arriba després que la setmana passada el president del Parlament, Roger Torrent, vetés incorporar-ho a l’ordre del dia i emergissin públicament les discrepàncies entre JxCat i ERC per la investidura de Puigdemont. Els republicans ja han advertit que no assumiran conseqüències penals per una elecció “no efectiva”, mentre que els partidaris del president acusen Torrent d’obstruir la seva iniciativa legislativa.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que haver-la situat a l’ordre del dia de la reunió d’avui no és garantia que s’acabi tramitant. Es podria ajornar per tres supòsits: que JxCat retiri la iniciativa -poc probable si no és que hi ha un acord amb ERC a última hora-; que els lletrats facin un advertiment sobre la inconstitucionalitat de la mesura, o que Torrent, per iniciativa pròpia o a petició dels grups, demani un informe jurídic als lletrats del Parlament perquè es pronunciïn sobre si el canvi legal contravé les mesures cautelars del Constitucional.

Cargando
No hay anuncios

L’alt tribunal va advertir de manera personal tots els membres de la mesa del Parlament perquè evitessin que Puigdemont es pogués investir a distància. És per això que si la fiscalia interpreta que la mesa de la cambra està incomplint aquesta resolució, podria actuar contra els seus membres altre cop amb més querelles. Fonts jurídiques també veuen altres dificultats: dubten que, si passa el tràmit de la mesa, es pugui aprovar per lectura única (un sol debat), tal com demana JxCat, i consideren que com que és una llei que desplega l’Estatut, els grups tindrien dret a demanar que es tramiti per ponència conjunta, és a dir, amb tots els partits participant de la seva redacció. Això impediria enllestir la reforma abans de la investidura.

Malgrat els dubtes jurídics, des de JxCat mantenen que el canvi legal és possible i que, a més, un cop feta la reforma, ningú podrà dubtar que la investidura a distància encaixa en l’ordenament. “És per donar garanties”, defensen fonts de la llista del president, que recorden que el mateix Torrent en va demanar el dia que va ajornar el ple. “La reforma de la llei és general”, afegeix un altre diputat de JxCat per argumentar que no contravé les mesures cautelars del TC. La proposta que va registrar JxCat inclou la possibilitat de fer la investidura del president encara que el candidat estigui absent i també preveu fer sessions de govern a distància.

Cargando
No hay anuncios

Un ple abans de la investidura

Avui també es valorarà la possibilitat de fer un ple abans de la investidura, tal com demana Ciutadans. Els independentistes volen aprofitar la sessió per aprovar la proposta de resolució -que fa setmanes que negocien- per “legitmar” el govern de Puigdemont i rebutjar el 155. Ara bé, de moment, el text no està tancat i fonts jurídiques plantegen dubtes perquè, amb la intervenció de l’autogovern, la Moncloa també va limitar les iniciatives que pot debatre el Parlament.