El Parlament mou fitxa: presentarà al·legacions al TC contra la suspensió de la declaració de ruptura
Els membres de C's i PSC a la mesa voten en contra del recurs, mentre que els de JxSí i CSQP hi voten a favor
BarcelonaEl Parlament mou fitxa. Després que el Tribunal Constitucional (TC) dictés la suspensió de la declaració de ruptura, la mesa ha aprovat aquest dimarts amb els vots a favor de JxSí i CSQP i en contra de Ciutadans i PSC presentar al·legacions contra la suspensió de la declaració d'inici del procés d'independència. Un cop aprovada la decisió, els serveis jurídics de la cambra elaboraran abans de divendres el recurs que el Parlament elevarà a l'alt tribunal per demanar que s'aixequi la suspensió.
En roda de premsa, el vicepresident primer de la cambra, Lluís Corominas (JxSí), ha explicat que el recurs es basarà en la defensa de la capacitat d'impuls polític del Parlament. "No entenem que un òrgan jurisdiccional pugui aturar la democràcia", ha avisat. Al seu costat ha comparegut el vicepresident segon, José Maria Espejo-Saavedra (C's), tot i que en el seu cas s'ha posicionat en contra de presentar al·legacions perquè està convençut de la inconstitucionalitat del document i dels efectes jurídics que genera. Segons el dirigent de C's, la resolució té "un vici d'inconstitucionalitat", ja que declara que "només es compliran les lleis aprovades pel Parlament".
A petició de Catalunya Sí Que Es Pot, la mesa també ha acceptat demanar un informe jurídic sobre els efectes de la resolució, un informe que s'havia negat amb anterioritat a C's, PSC i PP.
Comissions no legislatives
Mentre es produeix la negociació entre JxSí i la CUP per intentar desencallar la investidura, el Parlament vol seguir treballant amb tota la normalitat possible: "El Parlament no està paralitzat", ha subratllat Corominas. Per això, la mesa ha decidit per unanimitat consultar els grups parlamentaris amb la intenció de posar en marxa les comissions no legislatives, és a dir, aquells que no estan subjectes a la investidura del president.
S'inclouen en aquest capítol la de l'Estatut dels Diputats, la de Matèries Secretes, la de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la de les Sindicatures de Comptes i de Greuges, la de Peticions i la de Reglament. Si no hi ha investidura no es podran crear les comissions legislatives i els plens tampoc podran incloure les sessions de control al Govern.
Subvencions als grups
A més de la mesa, aquest dimarts també s'ha reunit la mesa ampliada, que incorpora els representants de PP i CUP. Aquest òrgan ha aprovat les subvencions que rebran els set grups parlamentaris de la cambra per desenvolupar la seva activitat. Entre altres, s'inclou el pagament d'assessors i coordinadors de grup –els sous dels diputats n'estan exclosos, ja que els paga directament el Parlament.
La xifra total de les subvencions previstes per al 2016 és de 15.837.000 euros, la mateixa que els darrers tres anys i lluny dels 18 milions dels anys 2011 i 2012. Junts Pel Sí rebrà 7.011.480 euros, C's en rebrà 2.988.500, per al PSC es destinaran 1.922.640 euros, Catalunya Sí Que Es Pot i el PPC en rebran 1.334.940 i la CUP, 1.235.400. El portaveu de l'esquerra independentista ha estat l'únic a votar en contra d'aquests imports.