La investidura de Salvador Illa

El Parlament es prepara per a la investidura d'Illa amb la incògnita de Puigdemont

L'anunci del retorn de l'expresident no ha fet trontollar el pacte ERC-PSC, que Rovira i Moret han signat aquest dimecres sense càmeres

BarcelonaDos mesos i mig després del 12-M, al Parlament tot està a punt per acollir el ple d'investidura del líder del PSC, Salvador Illa. Amb el socialista designat oficialment candidat, la diputació permanent de la cambra catalana ha fet oficial aquest dimecres la convocatòria del ple per dijous a les 10.00 hores, amb el vot favorable de tots els grups excepte el PP i Vox, que s'han abstingut. Ja fa dies, però, que els engranatges parlamentaris es mouen per tenir-ho tot llest perquè aquest ple es pugui celebrar en ple agost, fora del període ordinari de sessions i amb part del personal de la cambra de vacances.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, fora de càmeres, la major part dels diputats que eren avui al Parlament ja donaven per fet que la sessió d'aquest dijous no acabarà amb una votació, perquè la detenció de l'expresident Carles Puigdemont un cop sigui a Catalunya ho impedirà. És possible, fins i tot, que no arribi ni a arrencar i que Illa no tingui ni l'ocasió de dirigir-se a la cambra en un dia en què el focus mediàtic passarà a estar centrat en l'expresident i el seu futur judicial. En tot cas, i sobre el paper, el debat d'investidura hauria d'arrencar a les 10 hores amb la intervenció del candidat, sense límit de temps, per explicar el seu programa polític. A continuació es decretaria un recés perquè els grups poguessin preparar-se la resposta i es reprendria una sessió que, entre rèpliques del candidat i contrarèpliques, s'allargaria unes set hores. El moment decisiu, el de la votació –pública i per crida– arribaria al vespre.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera del que pugui passar demà, agents dels Mossos d'Esquadra ultimaven aquest dimecres les comprovacions per garantir la seguretat del recinte de la Ciutadella, que estarà tancada en tots els seus accessos excepte un, el de Marquès de l'Argentera. Al llarg de la jornada, els passadissos del Parlament també s'han omplert de càmeres i corresponsals que han arribat un dia abans a Catalunya per apamar el terreny; tots els periodistes estan avisats que, sense acreditació, demà no podran entrar a la Ciutadella.

Pacte sense mitjans

En tot cas, l'anunci de Carles Puigdemont sobre el seu retorn no ha fet trontollar l'acord de republicans i socialistes per investir Illa. Hores després que l'expresident confirmés que havia emprès "el camí de retorn" de l'exili, els negociadors del PSC i d'Esquerra firmaven finalment el pacte, una vegada rebuts els avals de les bases i de les joventuts republicanes. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la número 2 del PSC, Lluïsa Moret, han estat les encarregades d'intercanviar i signar els documents en un acte al davant de la Biblioteca de Catalunya que s'ha celebrat sense convocatòria prèvia als mitjans de comunicació i amb absoluta discreció: tanta, que només s'ha conegut una vegada els respectius equips de comunicació n'han difós les imatges. La signatura del pacte s'ha fet sense Illa. Aquest fet contrasta amb la firma de l'acord amb els comuns, en què el candidat socialista i Jéssica Albiach van exhibir sintonia junts i encaixant les mans en una biblioteca de Cornellà.

Cargando
No hay anuncios