El Parlament tomba el segon decret del Govern per regular els preus del lloguer
La CUP i els comuns voten en contra de la iniciativa i reclamen una solució consensuada amb les entitats socials
BarcelonaEl Parlament ha tombat aquest dimecres el decret llei del Govern que planteja limitar el preu del lloguer en determinades zones. Ha sigut una mort anunciada: tots els grups excepte JxCat i ERC ja van manifestar ahir el seu rebuig a la norma i van demanar que es retirés de l'ordre del dia de la sessió parlamentària. Així, aquest és el segon decret del Govern sobre habitatge que s'estavella a la cambra catalana aquesta legislatura.
La consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat la iniciativa i ha rebutjat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries –demanat per Cs i el PSC– que va concloure que diversos articles del decret contravenien l'Estatut i la Constitució espanyola i vulneraven competències de l'Estat. "No ho podem compartir, les institucions han d'estar al servei de les persones", ha assegurat la consellera, que ha insistit que la Generalitat té la "competència" i l'exercirà "plenament": "És el que ens demana la ciutadania, i mai renunciarem a combatre els abusos en el mercat del preu del lloguer". Així, Capella ha insistit que el decret compta amb "l'oposició de l'establishment", tot i que la norma també hi té en contra la CUP i els comuns, així com nombroses entitats socials, que van carregar contra la norma tan bon punt es va fer pública (avançada per l'ARA).
"Companys i companyes de la CUP i En Comú Podem, si avui el decret no surt endavant, qui ho celebrarà?", ha preguntat Capella, que ha respost: "Totes les organitzacions que són partidàries que el mercat es reguli sol". "Vostès es posarien al costat del PP, Cs, el Banc d'Espanya; qui els ha vist i qui els veu", ha dit als anticapitalistes i els comuns: "Permetin que es tramiti com a projecte de llei, facin totes les esmenes que considerin necessàries". Capella ha estat vehement al demanar l'abstenció de la CUP i els comuns, i fins i tot ha reclamat un altre torn de paraula per tornar-ho a exigir a la cambra, sense èxit.
Com ja havien anunciat ahir, la CUP i els comuns han votat en contra del decret. Les dues formacions han criticat que l'índex de referència de la Generalitat per regular el preu del lloguer sigui el mercat actual i no la realitat de la població. Per tant, uns preus que els anticapitalistes consideren irreals i fruit d'una inflació a causa de la bombolla en el lloguer. També han lamentat que el decret estableixi que el preu del lloguer es pugui incrementar un 10% o un 15% per damunt d'aquest índex, així com el fet que s'hagi aprovat sense consensuar-lo abans amb les entitats socials. "Aquest decret és un tret al peu", ha afirmat la diputada d'En Comú Podem, Susana Segovia: "És una oportunitat perduda, perquè no s'ha fet treballant amb la gent que al carrer hi lluita cada dia". "Diuen que és ara o mai, aquest o cap", ha sentenciat: "Doncs nosaltres els diem que no". En el mateix sentit, la parlamentària Maria Sirvent hi ha insistit: "El decret posa a la mateixa altura inquilí i llogater", ha lamentat. "Els estenem la mà, podem impulsar conjuntament una llei de veritat, consensuada, però recordin que no tenen la majoria, que necessiten altres grups", ha conclòs Sirvent. Tant ella com Segovia han criticat amb contundència que el Govern no els hagi consultat durant l'elaboració del decret i que les negociacions es portessin a terme a última hora.
Per la seva banda, Cs ha titllat el decret de "restrictiu" amb el mercat i ha llegit fragments sencers del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. El diputat Manuel Rodríguez ha acusat el Govern de Quim Torra de viure "a base de titulars" i de no haver fet una avaluació de "l'impacte econòmic del decret": "És una mesura populista i demagoga". Al seu torn, la diputada Rosa Maria Ibarra (PSC) ha considerat la norma una "excusa perquè ERC es pengés una medalla en matèria d'habitatge", així com una "mesura electoralista". "Això no va de blocs, sinó de donar solucions", ha sentenciat. En el mateix sentit, la diputada del PP Esperanza García ha lamentat la "invasió competencial" que suposa el decret: "Vostès tenen els estris per treballar habitatge de lloguer social –ha recalcat–, intentin treballar per les vies que poden i no facin servir d'escut les famílies amb problemes habitacionals".
La pugna interna de JxCat i ERC
El mes d'abril passat, l'executiu va haver de sol·licitar que es retirés de l'ordre del dia del ple el decret impulsat pel conseller de Territori, Damià Calvet, que preveia mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge. La norma no va arribar a votar-se a la cambra perquè no havia aconseguit el consens necessari. Així, ni la proposta de regulació del lloguer de Justícia ni la de Territori han aconseguit el suport necessari de la cambra. Però, a part de l'enfrontament amb l'oposició, la regulació del lloguer també ha comportat una pugna soterrada entre els partits del Govern: ERC (que controla la conselleria de Justícia) i JxCat (la de Territori) mantenen un pols per liderar el discurs sobre l'habitatge, una de les principals problemàtiques socials. No obstant això, aquest matí la tensió entre els grups ha sigut inexistent. El diputat de JxCat Eusebi Campdepadrós ha defensat la norma i ha criticat els partits que s'hi oposen. En el mateix sentit, Capella ha rebutjat que se la consideri una "consellera d'ERC": "Qui presenta aquest decret és la consellera d'un Govern de coalició".