Política05/03/2015

El Parlament insta el Govern a fer una "nova proposta" per al Pla Juncker i demana a l'Estat que l'assumeixi

La cambra catalana demana que es prioritzin projectes que generin ocupació de qualitat, redueixin l'exclusió social i contribueixin a la lluita contra el canvi climàtic

Acn
i Acn

BarcelonaEl Parlament ha instat el Govern a continuar treballant per "revisar i formular una nova proposta de projectes" a presentar com a candidats al Pla Juncker "tenint en compte la participació de tots els agents econòmics i socials més representatius". Aquest punt d'una moció presentada per ICV-EUiA ha estat aprovat amb els vots de tots els grups menys PP, C's i la CUP que s'hi han abstingut. El text aprovat també estableix que la proposta s'ha d'actualitzar al llarg del temps en funció de les noves necessitats i insta l'Estat a assumir els projectes que es presentin des de Catalunya i a fer gestions per garantir que "rebin la contribució que li correspon com a motor econòmic de la península ibèrica".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció fixa de manera genèrica les característiques dels projectes que ha d'incloure l'anomenat pla Juncker entre el 2015 i el 2017. El Parlament aposta perquè es prioritzin aquells que generin ocupació de qualitat, redueixin les situacions d'exclusió social i de pobresa i facin una contribució positiva la lluita contra el canvi climàtic. La moció aprovada posa d'exemples les inversions en la millora de serveis públics vinculats a la salut, al benestar social i l'atenció a les persones dependents, l'educació, la formació professional, la recerca i la innovació. A més de les inversions en infraestructures que impulsin les energies renovables, les xarxes intel·ligents, el transport públic i ferroviari de mercaderies i el cicle de l'aigua. Finalment, també es fa referència a projectes que promoguin l'estalvi i l'eficiència energètica, de materials i la seva recuperació en especial en l'àmbit de la reforma i rehabilitació urbanes.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el text aprovat insta l'Estat d'una banda a assumir els projectes que es presentin des de Catalunya i a fer les gestions necessàries per garantir que rebin la contribució que li correspon com a motor econòmic de la península ibèrica. D'altra banda, també demana a l'Estat que faci arribar els projectes que finalment s'acordin a la Comissió europea i als diputats i diputades catalans al Parlament europeu.

La cambra catalana també reclama que s'ampliï la dotació del pla amb més fons públic de caràcter europeu "que no vagin en detriment dels recursos destinats a d'altres programes europeus ja aprovats o en execució". Així com que s'estableixin els mecanismes necessaris per evitar que el cost de projectes d'iniciativa privada que es beneficiïn del pla i que acabin sent inviables hagi de ser assumit per el contribuent, com ha passat amb el cas Castor.

Cargando
No hay anuncios

També s'ha aprovat un altre punt de la moció a través del qual el Parlament manifesta "la seva preocupació per la manca de transparència en la selecció de projectes per part de la Task Force i demana assegurar que el finançament de projectes no correspongui a una lògica exclusivament privada". En aquest cas, el PPC hi ha votat en contra mentre que C's i la CUP s'hi han abstingut. En canvi, els vots de CiU i ERC han evitat l'aprovació d'un altre punt de la moció dels ecosocialistes que "censurava" el Govern per haver formulat una proposta de projectes per al Pla Juncker de "forma precipitada, manca de transparència, poc diversificada pel que fa als continguts i per haver donat prioritat a projectes de grans empreses amb forts interessos econòmics".

El Parlament, però, sí que ha aprovat "censurar" l'Estat per no haver donat temps suficient a les comunitats autònomes per formular les seves propostes i haver formulat una proposta de forma "precipitada i manca de transparència".