Què li faltaria a una Catalunya independent per ser de la UE? El Parlament demana que s'analitzi

La cambra també aprova difondre als organismes europeus l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional sobre l'encaix a la Unió Europea

Europa o la Unió Europea?
Agències
05/02/2015
2 min

BarcelonaLes relacions entre Catalunya i Europa han centrat de l'activitat parlamentària d'aquest dijous. La cambra ha aprovat diverses mocions per reclamar al Govern que busquen garantir la participació de Catalunya en la Unió. La més destacada insta el Govern a "dur a terme i difondre una anàlisi exhaustiva del que suposaria en termes organitzatius i d'adequació legislativa la incorporació de Catalunya a la UE". La moció ha estat aprovada amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i la diputada no adscrita Marina Geli. PPC, PSC i C's l'han rebutjat, i la CUP s'ha abstingut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En relació amb la relació entre Catalunya i la Unió Europea, el Parlament també ha instat aquest dijous el Govern a difondre un informe que va fer el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), i que veu probable que un eventual Estat català independent segueixi a la UE. L'encarregada de difondre'l serà la delegació de la Generalitat a Brussel·les. El seu nou representant permanent, Amadeu Altafaj, l'haurà de defensar davant les institucions comunitàries i "l'opinió pública nacional i internacional". Així consta en el punt d'una moció d'ERC que ha estat aprovada amb els vots de CiU, ICV-EUiA i l'abstenció de la CUP. El bloc antisobiranista (PSC, PPC i C's) hi ha votat en contra.

Més suport ha tingut la moció que insta el Govern a "obrir vies de diàleg amb els eurodiputats catalans en qüestions d'interès". Només PP i C's hi han votat en contra, mentre que la CUP s'ha abstingut. Una altra moció aprovada, aquest cop només amb el suport de CiU i ERC, demana al Govern que inclogui el nou encaix de Catalunya a la UE com a estat membre de ple dret com a objectiu prioritari en la proposta de nou pla estratègic d'acció exterior.

La independència i el "discurs de la por"

Durant el debat de les diferents mocions aprovades sobre Catalunya i Europa (set en total), el parlamentari d'ERC Jordi Solé ha criticat els que apel·len al "discurs de la por" per frenar l'independentisme a Catalunya. Sara Vilà (ICV-EUiA) ha demanat als poders públics que "treballin en un procés deliberatiu" i contribueixin a fer que la ciutadania tingui la màxima informació possible davant del debat sobiranista. Quim Arrufat (CUP) ha destacat que cal vetllar perquè la UE tingui una dimensió democràtica i no només econòmica.

En el camp unionista el diputat del PSC Ferran Pedret ha demanat afrontar el debat sobre la relació d'un eventual Estat independent català i la UE de manera honesta; Juan Milián (PP) ha apreciat que el seu grup explica "la veritat" quan pronostica que Catalunya sortiria de la Unió, i José María Espejo (C's) ha demanat no construir noves fronteres al continent.

stats