El Parlament té dos mesos per intentar aprovar 48 lleis
Ja han passat el debat de totalitat tres projectes del Govern i nou dels grups
BarcelonaSi es compleixen els terminis marcats pel president del Parlament, Roger Torrent, la convocatòria electoral es produirà el 21 de desembre. Per tant, la cambra legislativa disposa de poc més de dos mesos per continuar l’activitat i tramitar les 48 lleis -vuit projectes del Govern i quaranta proposicions dels grups, segons consta a la pàgina web del Parlament- que queden pendents. Tots els grups admeten que és impossible encabir-les en els cinc plens que queden i que, per tant, hauran de prioritzar. Això passa per accelerar els terminis pel que fa a les iniciatives en què la feina està més avançada. La resta quedaran oblidades en un calaix i decauran.
Han sigut tres anys de legislatura, tot i que el Govern no es va constituir fins al juny del 2018. En aquest temps s’han aprovat 24 lleis, vuit provinents del Govern i 17 dels grups parlamentaris. També s’han dictat 56 decrets, dels quals se n’han validat 50 a la cambra legislativa. Queda feina per fer. Amb tot, el marge de maniobra dels grups no és gaire ampli. “Amb el període de temps que tenim, cal prioritzar les coses molt avançades en el seu procés legislatiu o tramitades per la via d’urgència”, apunta el diputat de JxCat Josep Maria Forné.
Un dels elements que permetran la tramitació ràpida d’una llei en aquestes setmanes és el fet que ja hagi passat pel debat de totalitat. Actualment hi ha tres projectes de llei -tots tramitats per urgència- i nou proposicions que ja s’han debatut de manera inicial a l’hemicicle. I de les proposicions, n’hi ha tres -dues de les quals, sobre tributs de l’Estat- que ja han encarat la fase final de debat en ponència. Del total de 48, aquestes són les normes que tenen més números de tirar endavant els pròxims mesos. Entre aquestes hi ha el projecte de llei de les àrees de promoció econòmica urbana que s’ha votat a l’últim ple. Fonts del departament d’Empresa expliquen que el conseller Ramon Tremosa ha intensificat esforços i converses amb els grups per fer avançar tant aquest projecte com la facilitació de l’activitat econòmica -que va anar a ple al juliol- abans que s’acabi la legislatura.
El debat de lectura única és una altra de les eines per escurçar el debat sobre una norma. Aquest procediment permet aprovar una llei en una sola votació. Segons fonts parlamentàries, actualment hi ha quatre proposicions de llei que poden anar a ple en lectura única, tot i que algunes, defensades per grups de l’oposició, podrien no obtenir el suport necessari.
Impuls d’iniciatives al juliol
Hi ha un consens entre els grups per impulsar les lleis que estan a les acaballes dels seus tràmits per no perdre la feina feta. Veus d’ERC, Catalunya en Comú i el PSC destaquen el projecte de llei per la igualtat de tracte impulsat pel departament d’Afers Socials. “És una prioritat”, diu la republicana Anna Caula. La diputada dels comuns Susanna Segovia defensa, a més, la necessitat d’impulsar la modificació de la llei de violència masclista, i des de JxCat Forné hi suma la proposició sobre la desaparició forçada de menors, que es podria accelerar gràcies al “consens” que hi ha sobre la iniciativa. Els grups estan disposats a esprémer els terminis, encara que des del PSC Alícia Romero demana que “no es corri per comptabilitzar dues lleis més aprovades” a final de legislatura: “S’ha de legislar bé”.
Aquest petit esprint final se sumarà a un altre: al juliol els partits ja es van afanyar a tancar iniciatives pendents preveient un avançament electoral. En un mes es van aprovar cinc lleis i es va avançar en tres més, que s’han tramitat al setembre. “L’activitat va ser molt intensa”, recorda Caula, que insisteix que la feina pendent “no desapareixerà”: “Els grups recuperarem el treball a l’inici de la legislatura”.