Política26/01/2017

El Parlament basc crea una ponència per reformar l'Estatut des del "respecte" a la llei i a la voluntat ciutadana

Hi han donat suport el PNB, els socialistes bascos i Podem. EH Bildu i el PP hi han votat en contra però participaran en els treballs

Europa Press

VitòriaEl Parlament basc ha aprovat aquest dijous la constitució d'una ponència per abordar una reforma de l'Estatut d'Autonomia de Gernika des del "respecte" a l'ordenament jurídic i a la voluntat "democràticament expressada" per la ciutadania basca. La creació d'aquest grup de treball ha estat recolzada pel PNB, Elkarrekin Podem i el PSE-EE, mentre que EH Bildu s'ha abstingut i el PP ha votat en contra.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La constitució de la ponència, que reprendrà els treballs d'un fòrum similar creat a la Cambra en la passada legislatura, ha estat aprovada pel ple del Parlament, que ha debatut sobre aquesta iniciativa a proposta del PNB i el PSE-EE, formacions que donen suport al Govern basc.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que no han donat suport a la iniciativa, EH Bildu i el PP han confirmat que participaran en els treballs d'aquest fòrum.

Els detalls del text

Cargando
No hay anuncios

El text planteja la creació d'una ponència parlamentària específica per a la "actualització de l'autogovern d'Euskadi". Aquest grup de treball buscarà "el màxim consens possible entre diferents" per arribar a "una formulació oberta, però concreta" sobre les 'bases i principis' per a la reforma i actualització del sistema d'autogovern d'Euskadi.

La resolució aprovada aquest dijous indica que d'acord a aquestes 'bases i principis', aquest fòrum parlamentari "establirà / acordarà la fórmula / procediment més adequat per a l'elaboració d'un esborrany de text articulat que anunciï una reforma de l'Estatut de Gernika respectant l'ordenament jurídic".

Cargando
No hay anuncios

En un altre apartat del document s'afirma que la ponència també "respectarà la voluntat política democràticament expressada per la ciutadania basca". L'objectiu és actualitzar el sistema d'autogovern "com a oportunitat perquè una majoria àmplia i plural de bascos renovi el pacte polític i social que li permeti fer front als reptes presents i futurs".