El Parlament insta el Govern a participar en "tots els espais de negociació" amb l'Estat

La cambra aprova una moció dels comuns gràcies a l'abstenció d'ERC i JxCat

El president del Parlament, Pere Aragonès, i la diputada de la CUP Dolors Sabater.
22/07/2021
2 min

BarcelonaA les portes de la conferència de presidents autonòmics del 30 de juliol, de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat del 2 d'agost i de la reactivació de la taula de diàleg del 13 de setembre, el Parlament ha aprovat aquest dijous una moció dels comuns que insta el Govern a "participar en tots aquells espais de negociació bilateral i multilateral per tal de defensar els interessos de Catalunya tant a nivell d'autogovern com de finançament". En definitiva, un aval perquè l'executiu de Pere Aragonès explori l'estratègia del diàleg amb l'Estat. Un diàleg, amb tot, que no només abordi l'àmbit del conflicte polític, sinó també el de les qüestions del dia a dia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació ha generat estranys companys de viatge perquè ha alineat partits que normalment no es posicionen junts. Així, aquest mandat a la Generalitat perquè dialogui amb el govern espanyol s'ha aprovat amb el vot a favor dels comuns, el PSC i Cs, i gràcies al fet que ERC i JxCat s'han abstingut. El PP també s'ha abstingut i Vox i la CUP hi han votat en contra.

Aquest consens inusual i transitori a favor del diàleg s'ha produït perquè cada partit llegeix el text aprovat des del seu punt de vista. Per als comuns, el PSC i Cs és una exigència perquè el Govern no deixi la cadira buida en fòrums estatals "multilaterals" com la conferència de presidents i el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Aquests tres partits critiquen que el president Pere Aragonès tingui ja decidit no assistir a la conferència de presidents i tingui dubtes sobre si el conseller Giró hauria d'anar al consell de política fiscal –el conseller no ho ha descartat–. Aquest dimecres el líder dels socialistes al Parlament, Salvador Illa, va retreure a Aragonès que si no anava a aquests fòrums seria només "el president de mitja Catalunya", la que defensa els postulats independentistes.

Redacció ambigua

Si ERC i JxCat no han votat en contra de la moció és perquè s'aferren al concepte de diàleg "bilateral", és a dir, el que es produirà a la Comissió Estat-Generalitat i a la taula de diàleg. Aragonès va defensar dimecres que només considerava vàlids aquests dos fòrums, perquè els altres li semblaven un espai per fer-s'hi "una foto" i poca cosa més. És a dir, espais on l'Estat accepta la deliberació amb les comunitats autònomes però en cap cas una "codecisió" real i efectiva.

Per tant, l'independentisme i l'unionisme continuen enfocant el diàleg de manera diferent, però la moció dels comuns estava redactada amb una dosi d'ambigüitat suficient que ha permès que prosperés. De fet, la qüestió del diàleg era un dels molts punts que incloïa el text que s'ha sotmès a votació, i pràcticament no ha suscitat debat. Però en cap cas la moció obliga Aragonès a rectificar i a anar a la conferència de presidents.

stats