Parlament
Política19/04/2023

El Parlament desafia el TC i permet a Lluís Puig votar a distància

La cambra habilita el vot telemàtic de manera temporal amb els vots d'ERC, Junts i la CUP

BarcelonaL'exconseller Lluís Puig ha estat aquest dimecres, des del seu exili a Bèlgica, el protagonista del ple del Parlament. Un protagonista absent però connectat a l'hemicicle que, desafiant el pronunciament del Tribunal Constitucional (TC) que li va anul·lar la possibilitat de delegar el seu vot, aquest migdia l'ha exercit a distància després que així ho habilités ahir la majoria de la mesa. ERC, Junts i la CUP van validar en aquest òrgan un mecanisme mitjançant el qual, en circumstàncies excepcionals, es pot permetre a un diputat emetre el seu vot per correu electrònic. És una mesura transitòria, argumenten des d'ERC, el partit impulsor, fins que es modifiqui el reglament de la cambra, que ara per ara no ho permet.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que la mesa acordés aquesta disposició en una reunió extraordinària que va tenir lloc aquest dimarts a la tarda, Puig va enviar la sol·licitud per poder participar en aquest ple a la mesa, que s'ha reunit aquest matí a primera hora per validar-ho. En el text, a què ha tingut accés l'ARA, Puig no entra a concretar els motius que justificarien la seva absència, sinó que es limita a citar "les circumstàncies actuals" que l'"incapaciten per poder exercir de forma presencial el dret a vot mentre no hi hagi una reforma del reglament del Parlament que l'habiliti".

Cargando
No hay anuncios

El seu vot ha comptat a favor en la votació sobre la creació de la comarca del Lluçanès i també l'aprovació de l'aranès com a llengua vehicular en l'ensenyament no universitari, però no s'ha visibilitzat a la pantalla que assenyala el sentit del vot en cada escó, sinó que la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, l'ha sumat en veu alta. A l'inici de la sessió plenària el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha protestat argumentant que s'estava vulnerant el reglament: "Si pot votar tothom, avisi'ns i marxem a casa", ha dit. Vergés ha respost que es tracta d'un supòsit excepcional en atenció a la situació d'exiliat de Puig, per "culpa de la repressió".

Segons han exposat fonts de la mesa, s'ha acordat donar-li permís per continuar participant així en els plens almenys fins al mes de juny. El procediment consisteix que Puig enviarà un e-mail expressant el sentit del seu vot per cada votació. Un membre de la mesa li trucarà per validar la seva identitat i l'afegirà al còmput total. Per tant, el mecanisme permet votar a Puig però no intervenir a l'hemicicle. Tant el PSC (el partit que en primer lloc va impugnar el seu vot delegat) com Ciutadans, PP i Vox han presentat sol·licituds de reconsideració contra la decisió de la mesa, que han estat tombades.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, a banda de fer el vot delegat, Puig també participava en les comissions parlamentàries a distància, durant les quals també podia intervenir i expressava ell mateix el vot (de manera que no el delegava). Així es va aprovar en una reunió de la mesa del mes de juliol a instàncies de Junts i la CUP, l'abstenció d'ERC –que va justificar l'abstenció dient que els lletrats hi havien "plantejat dubtes"– i el vot en contra del PSC.

El PSC obre la porta a tornar a recórrer al TC

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha considerat que la decisió és "absolutament errònia": "L'independentisme utilitza una astúcia per no complir les lleis", ha recriminat. Romero ha remarcat que el reglament "no permet el vot telemàtic" i ha negat que el cas de Puig es tracti d'un "cas excepcional". Romero ha advertit que es plantejaran recórrer de nou al TC perquè no se li permeti exercir el vot.