CRISI DELS REFUGIATS

El Parlament insta el Govern a acollir 4.500 refugiats i rebutja l'acord Turquia-UE

Una moció de JxSí reclama desenvolupar un inventari de recursos per a l'acollida, unificat i gestionat conjuntament per la Generalitat, els organismes locals i les entitats socials

El ple del Parlament durant la votació de les mocions / ACN
Europa Press
05/05/2016
3 min

BarcelonaEl ple del Parlament ha aprovat aquest dijous per unanimitat una moció de JxSí per instar el Govern a acollir com a mínim 4.500 refugiats en els pròxims dos anys, tal com va proposar a Brussel·les Carles Puigdemont, i que tots ells "puguin arribar a l'autonomia personal a la societat catalana". Així mateix, també ha prosperat un punt de la moció per rebutjar l'acord de deportació rubricat per la Unió Europea amb Turquia malgrat que els 11 diputats del PP hi han votat en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document aprovat demana que el Govern promogui accions d'informació i sensibilització ciutadana en col·laboració amb entitats i ajuntaments, i que els sol·licitants d'asil disposin de les condicions de vida dignes mentre esperen a aconseguir tal condició. Igualment, també advoca per instar el govern espanyol a "complir amb les seves obligacions i a assumir responsabilitats polítiques en les vulneracions de drets humans a la frontera sud".

A més, la moció aprovada destaca que l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament hauran de garantir els mitjans suficients per incrementar l'ajuda als refugiats que es troben en camps fora de Síria i en països en trànsit. En el mateix sentit, el text també insta a fer les actuacions necessàries per contribuir de manera "solidària i efectiva" a la reubicació de les persones sol·licitants d'asil i refugi a l'Estat, i a desplegar el Pla de Protecció Internacional de Catalunya.

Pel que fa a les concrecions, la moció demana que es contribueixi a l'acollida de refugiats d'acord amb dos eixos: impulsar el màxim de places del programa estatal d'acollida i refugi a Catalunya, i desenvolupar un inventari de recursos per a l'acollida de refugiats, unificat i gestionant conjuntament per la Generalitat, els organismes locals i les entitats socials. Els grups també han votat a favor de sensibilitzar a la ciutadania en la prevenció de la xenofòbia i el racisme, en col·laboració amb els ens locals, i de garantir que els menors no acompanyats que arriben a Catalunya tinguin accés al procediment de protecció internacional.

Esperit acollidor de Catalunya

La diputada de JxSí Adriana Delgado, encarregada de defensar el document, ha exalçat l'"esperit acollidor" que sempre ha caracteritzat Catalunya, i ha agraït la col·laboració de tots els grups per fer prosperar la moció. Al seu torn, la diputada de la CUP Gabriela Serra ha dit que el seu grup volia incloure una esmena per "denunciar la violació sistemàtica dels drets humans per part de Turquia", però no ha estat acceptada.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha advocat per acollir a tants refugiats com ho sol·licitin i no estipular "quotes", i ha recordat que la Generalitat no té competències en aquesta matèria, tot i que ha aplaudit la iniciativa. Des de les files del PP, Juan Milián ha destacat que dóna la "sensació de voler quedar bé abans de voler ajudar als refugiats" amb una moció d'aquest tipus, i ha acusat el Govern d'afany de protagonisme i deslleialtat a les institucions europees.

Així mateix, Susana Beltrán, de C's, ha destacat que, "si no es fa conjuntament –l'acollida dels refugiats–, no es podrà tirar endavant", i ha advocat per la col·laboració entre la Generalitat, l'Estat i la UE. Finalment, el diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Josep Nuet ha demanat que aquests compromisos no quedin en paper mullat i es faci un clar seguiment de l'acció del Govern, i ha dit que, per acabar amb el problema, és fonamental abordar l'origen del conflicte.

stats