El Parlament portarà a la fiscalia les incompareixences dels ministres espanyols en la comissió pel cas Castor

El ministeri públic va arxivar la investigació sobre Rajoy, Santamaría, De Cospedal i Zoido pel 155

Reunió de l'última mesa del Parlament abans de vacances
Ruth Pérez Castro
30/07/2019
2 min

BarcelonaEl 18 de juny passat el Parlament va acollir la comissió d'investigació sobre el cas Castor, el projecte de magatzem de gas fallit, amb la compareixença de personalitats implicades com Florentino Pérez, president del consell d'administració d'ACS, o Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank. Tot i això, van declinar el requeriment de compareixença càrrecs com l'exministre d'Indústria, Energia i Turisme del PP, José Manuel Soria López, la seva predecessora en el càrrec i actual titular en funcions de la cartera de Transició Ecològica, la socialista Teresa Ribera, o el director del departament de recursos geològics de l'Institut Geològic i Miner de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara el Parlament portarà a la fiscalia les incompareixences dels representants que van escapolir-se de la comissió per esbrinar si la seva no assistència podria concórrer en fets delictius. Ho han acordat aquest dimarts després que la mesa de la cambra hagi aprovat per majoria la petició malgrat la negativa de Ciutadans i el PSC, que hi han votat en contra, segons han informat fonts parlamentàries.

La fiscalia arxiva el requeriment sobre la comissió del 155

Aquesta no serà la primera vegada que el Parlament porta davant la fiscalia a ministres i exministres de l'executiu espanyol per no assistir a comissions d'investigacions a la cambra catalana. De fet, fa tan sols unes setmanes, el legislatiu instava el ministeri fiscal a dirimir les actuacions de l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, l'exvicepreidenta Soraya Saénz de Santamaría i els exministres de Defensa i Interior, respectivament, María Dolores de Cospedal i Juan Ignacio Zoido. Tots ells van negar-se a comparèixer en seu parlamentaria en el marc de la comissió d'investigació del 155.

Segons han apuntat fonts parlamentàries, la Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat la petició perquè, considera, no és constitutiu de delicte de desobediència. Una valoració que han elaborat basant-se en dos arguments: d'una banda, al·legant que es tracta d'autoritats de l'Estat i que, per tant, no estan obligades a comparèixer; de l'altra, perquè creuen que el Parlament no és competent pel que fa a la investigació del 155.

Aquesta situació, han reflexionat les mateixes fonts, podria repetir-se en el cas de la petició actual, tot i que, han matisat, el Parlament sí que tindria potestat d'investigar el Castor.

stats