El Parlament exigeix la dimissió de Robles

La iniciativa ha prosperat amb el vot a favor de l'independentisme i l'abstenció dels comuns

Imatge de ple del Parlament d'aquest setmana.
12/05/2022
3 min

BarcelonaL'independentisme intenta mantenir viva la flama de la indignació pel Catalangate, una missió que no és senzilla davant d'un govern espanyol que vol intentar donar per tancada la crisi amb la recent destitució de la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban. Per seguir denunciant els fets, aquest dijous Esquerra ha portat una moció al ple del Parlament per exigir la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles. S'ha aprovat amb els vots de JxCat i la CUP, l'abstenció dels comuns i malgrat el vot en contra del PSC, el PP, Vox i Cs. Difícilment una moció parlamentària farà caure la ministra, però compleix la missió de mantenir viva aquesta flama.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encarregada de defensar la iniciativa ha sigut la secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, que ha argumentat que Robles ha de plegar per diversos motius, entre els quals "les declaracions impròpies que va fer al Congrés justificant l'espionatge". "Amb la dimissió de la directora del CNI no es pot tancar aquesta carpeta", ha avisat. Aquesta és la principal por de l'independentisme, que amb Paz Esteban cessada tot plegat vagi perdent força en el debat públic i mediàtic. Vilalta ha llançat una consideració final a tenir en compte: el seu partit creu que l'espionatge no fa inviable l'aposta pel diàleg. "S'ha de portar al canal polític la solució del conflicte. La negociació es fa més necessària que mai", ha dit.

Ni Junts ni la CUP comparteixen el diagnòstic del diàleg, però aquest dijous tot l'independentisme s'ha mostrat unit demanant que Robles surti del govern espanyol. "Han passat 25 dies des del Catalangate i no hem sentit cap explicació creïble", ha lamentat el diputat de Junts Josep Rius. De fet, el ple també ha aprovat a la tarda una moció de Junts que aposta per "congelar totes les relacions institucionals amb el govern espanyol fins que s'esclareixin els fets del Catalangate". Montserrat Vinyets (CUP) ha reivindicat donar al Parlament un paper preponderant a l'hora d'intentar investigar el cas, ja que ha pronosticat que la via judicial acabarà concentrada i paralitzada al "forat negre" de l'Audiència Nacional.

Una "bona notícia"

Els comuns també són crítics amb l'espionatge, però aquest dijous han vist el got mig ple i no s'han sumat a la iniciativa de demanar la dimissió de la ministra. El diputat David Cid ha dit que la dimissió d'Esteban "no era un fet innocu" i que s'havia de considerar com una "bona notícia". El PSC directament ha fet pinya amb el govern espanyol, amb Jordi Terrades assegurant que els serveis secrets actuen "sempre en el marc de la legalitat". També ha recordat que Sánchez compareixerà aviat al Congrés per explicar-se –obligat per l'oposició.

La dreta ja fa dies que també vol jugar la partida de l'espionatge, tot i que no pas per defensar els espiats, sinó per intentar desgastar l'executiu de Pedro Sánchez. Aquesta estratègia també s'ha posat de manifest aquest dijous al Parlament. Nacho Martín Blanco (Cs) ha acusat Pedro Sánchez d'haver servit "en safata de plata" el cap d'Esteban a l'independentisme. Per a Joan Garriga (Vox), qui hauria de dimitir és Sánchez: o per mentider –si no l'han espiat– o per incompetent si "no sap protegir ni el seu propi mòbil". El líder del PP català, Alejandro Fernández, ha optat per la ironia i ha animat l'independentisme a portar a la taula de diàleg totes les seves demandes –la moció d'ERC també proposava modificar la llei de secrets oficials.

stats