El Parlament fa evident el cordó sanitari a Vox en les primeres comissions

El partit d'extrema dreta protesta per haver quedat exclòs de la direcció de totes les comissions

La president del Parlament, Laura Borràs, aquest divendres en un acte de la cambra.
07/05/2021
2 min

BarcelonaGairebé tres mesos després de les eleccions del 14-F, aquest divendres s'han constituït les cinc primeres comissions del Parlament (les no legislatives), que és on es farà a partir d'ara una part de la feina diària de la cambra. Normalment aquesta constitució és un mer tràmit perquè només es tracta d'escollir les meses que dirigiran les comissions i tots els partits ja han consensuat prèviament com repartir-se el llocs de responsabilitat. Aquesta vegada, però, ha sigut diferent. El PSC, ERC, JxCat, la CUP i els comuns han fet evident el cordó sanitari cap a Vox vetant que estigués present en cap mesa, fet que ha generat en cada sessió la protesta continuada dels diputats d'extrema dreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, les sessions constitutives han durat més del previst. En cada una d'elles, presidides inicialment per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, els diputats de Vox han fet ús de la paraula per criticar que s'hagi repartit la direcció de les comissions deixant de banda els seus diputats i "vulnerant el principi de proporcionalitat". "No estan tenint en compte els 200.000 catalans que ens han votat", ha protestat, per exemple, el diputat de Vox Alberto Tarradas. També com a mostra del seu enuig, els parlamentaris del partit que lidera Santiago Abascal han impedit que l'elecció dels presidents, vicepresidents i secretaris de les comissions es fes per assentiment –per la via ràpida–, i han forçat votacions a mà alçada –per escollir el president– i amb urna –per escollir els vicepresidents i els secretaris–. Com era de preveure, les han perdut totes.

El cordó sanitari també s'ha visualitzat més enllà de la mera decisió de vetar la presència de Vox a les meses. Així, els partits que participen en aquest cordó (tots excepte PP i Cs) també han donat mostres de quina serà l'estratègia quan el partit d'extrema dreta s'enfadi: intentar evitar sempre que es pugui fer més gran la polèmica. Així, cap diputat dels altres grups ha volgut entrar en el cos a cos ni valorar la protesta dels d'Abascal. En resum, combatre Vox sense fer-li el joc per intentar no abonar-li un discurs victimista. Aquest divendres ha sigut un primer assaig. En aquesta ocasió, i a diferència del procés d'elecció dels senadors autonòmics, hi ha hagut coordinació entre tots els partits impulsors del cordó, inclòs el PSC.

Cinc comissions

La lentitud del Parlament en posar en marxa les comissions –han passat 82 dies des dels comicis i 56 des de la constitució de la cambra– es deu a la lentitud en les negociacions per formar govern entre JxCat i ERC. Aquest divendres s'han creat les comissions de l'Estatut dels Diputats –que presidirà Eusebi Campdepadrós (JxCat)–; la de peticions –Mònica Palacín (ERC)–; la del Síndic de Greuges –Najat Driouech (ERC)–, la de la Sindicatura de Comptes –Jordi Riba (PSC)– i la de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals –David Pérez (PSC)–. La resta de comissions que queden per crear hauran d'esperar perquè s'han de constituir després de la investidura i estaran vinculades amb les conselleries de la Generalitat. A hores d'ara, ERC i JxCat encara no s'han posat d'acord sobre com volen que s'estructuri el pròxim Govern.

stats