Judicialització

El Parlament Europeu obre una nova fase en el procés d'extradició de Puigdemont

El resultat de la votació que previsiblement acabarà amb la immunitat dels eurodiputats de JxCat es coneixerà aquest dimarts

Barcelona"La votació sobre la nostra immunitat no va només de nosaltres tres com a persones individuals. Va sobre els valors que defensem, de la idea de democràcia que tenim, del futur que volem construir a Europa". Probablement això, que ha tuitejat aquest dilluns Carles Puigdemont, és el que l'expresident de la Generalitat hauria dit als eurodiputats si hagués tingut l'oportunitat de dirigir-s'hi durant el ple en què s'ha votat el seu suplicatori. Fins aquest dimarts a les 9 del matí no serà públic el resultat de la votació, però la sorpresa seria majúscula si l'Eurocambra acaba rebutjant la petició del Tribunal Suprem. El procés d'extradició contra Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí entrarà ara en una nova fase, sense la immunitat que els protegia fins ara, però amb el convenciment que el jutge instructor, Pablo Llarena, no ho tindrà fàcil. No fa ni dos mesos que la justícia belga ja va rebutjar l'extradició d'un altre exconseller, Lluís Puig, i la defensa dels exiliats ha anunciat que recorrerà les irregularitats durant el debat del suplicatori al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els grups majoritaris, excepcions al marge, s'han manifestat a favor de les conclusions de la comissió que va avaluar l'aixecament de la immunitat dels tres eurodiputats catalans. Aquest dilluns l'única que ha tingut un torn de paraula ha sigut Ponsatí, quan el president de l'Eurocambra, David Sassoli, l'hi ha cedit per respondre a les al·lusions que, teòricament, se li van fer en el ple del mes de febrer. Ha sigut, però, una ocasió fugaç. "No era conscient que se’m concediria aquesta oportunitat", ha respost l'exconsellera d'Educació, disposada a aprofitar l'oportunitat, tot i reconèixer que creia que hi havia hagut "una confusió". "Segurament hi ha un malentès", ha reaccionat ràpidament Sassoli, que finalment ha passat al següent punt de l'ordre del dia. Comín, a Twitter, ha ironitzat amb el dilema per a molts eurodiputats que contribueixen a aixecar la seva immunitat mentre reclamen a Rússia l'alliberament d'Aleksei Navalni.

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

La votació, secreta i bàsicament telemàtica amb un hemicicle pràcticament buit –per les mesures anticovid– ha començat a les 18.30 i s'ha allargat fins a les 19.45. A més de la referida als tres eurodiputats de JxCat, també ha implicat el liberal croata Valter Flego, a qui la justícia del seu país busca per presumptes sobresous quan era alcalde, i el popular portuguès Nuno Melo, a qui el jutge vol tenir disponible per aclarir la denúncia que ell mateix va posar contra un humorista per injúries i difamació. Les reaccions del dia s'han centrat, però, en Puigdemont, Ponsatí i Comín. El grup dels Verds europeus, del qual formen part ERC i els comuns, i també Unides Podem, integrat en el grup de l'Esquerra Europea, han avançat el vot en contra del suplicatori, el suport al "diàleg" per resoldre el conflicte polític a l'Estat i també han reclamat l'alliberament dels presos polítics catalans.

També hi ha exemples d'alguns eurodiputats que s'han desmarcat dels seus grups. Per exemple, la del PNB, Izaskun Bilbao, que està dins el grup liberal: "Tots els sistemes judicials europeus que han vist el cas (alemany, belga i escocès) corregeixen el Suprem". I, entre d'altres socialistes, la belga Kathleen Van Brempt també ha anunciat que rebutjaria el suplicatori. En l'altre extrem, Vox, el PP, Cs i el PSOE abracen aparentment sense fissures l'aixecament de la immunitat de Puigdemont. "T'esperem, Carles", ha piulat Societat Civil Catalana, en certa manera representant l'esperit de molts d'ells.

Cargando
No hay anuncios

El Suprem es prepara

A Bèlgica hi ha hagut sessió plenària de l'Eurocambra amb els suplicatoris a votació –coincidint amb el Dia Internacional de les Dones s'ha donat veu a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; a la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, i a la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris– i també una connexió telemàtica rellevant sobre la col·laboració en matèria judicial. El ministre espanyol de Justícia, Juan Carlos Campo, s'ha reunit amb el seu homòleg belga, Vincent Van Quickenborne, per "aprofundir les relacions bilaterals" i presentar-li la nova magistrada d'Enllaç davant les autoritats belgues, la fiscal Paloma Conde-Pumpido García.

Cargando
No hay anuncios

La justícia espanyola segueix obcecada en aconseguir l'extradició dels exiliats, després de nombroses derrotes judicials arreu d'Europa. De fet, Pablo Llarena ja analitza quines preguntes formularà al TJUE en la qüestió prejudicial que està decidit a presentar per evitar nous fiascos. L'èxit de l'euroordre dependrà en bona part del que respongui el TJUE quan se li pregunti, per exemple, si Bèlgica pot negar-se sistemàticament a acceptar les extradicions.