Política16/01/2020

El Parlament Europeu inicia el tràmit del suplicatori per debatre la retirada de la immunitat a Puigdemont i Comín

Puigdemont diu que no estan preocupats i assenyala un "defecte de forma" en el tràmit

Aïda Sànchez
i Aïda Sànchez

Brussel·les“Les autoritats espanyoles s’han dirigit al president de la nostra institució per sol·licitar l’aixecament de la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín”. Així ho ha informat la vicepresidenta del Parlament Europeu a càrrec de la sessió d'avui dijous, Ewa Kopacz, sobre l’inici del suplicatori contra els dos eurodiputats catalans. L’anunci durant el ple és imprescindible perquè es pugui començar el procés, que pot acabar amb la retirada de la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’objectiu del suplicatori és “poder seguir amb les investigacions judicials contra aquests dos eurodiputats”, ha explicat Kopacz. La polonesa ha detallat que, “segons el reglament de la institució”, la sol·licitud “se sotmetrà al Comitè d’Assumptes Jurídics”. Serà aquesta comissió la que en la seva pròxima trobada de coordinadors, que està prevista per al 27 i 28 de gener, assigni un ponent per al cas.

Cargando
No hay anuncios

El ponent, que no podrà ser ni del mateix país ni del mateix partit que Puigdemont i Comín, elaborarà un informe per presentar-lo davant del Comitè. Allà serà quan els dos polítics catalans podran defensar-se i aportar proves en companyia d’un advocat. Les sessions seran a porta tancada. Iban García, vicepresident del Comitè, recordava dimarts passat que el procés “no és un judici” i pronosticava que en total podria durar uns dos mesos.

Posteriorment el Comitè emetrà una recomanació sobre el cas mitjançant una votació nominal, però l’última paraula és del Parlament Europeu. L’Eurocambra també votarà sobre el cas en votació nominal i decidirà si manté o no la immunitat de Puigdemont i Comín. En el 92% dels casos tramitats en l'anterior legislatura, el suplicatori es va acceptar i els eurodiputats van perdre la immunitat.

Cargando
No hay anuncios

Les opcions que el Parlament rebutgi el suplicatori són baixes. Els líders espanyols dels tres principals grups –Partit Popular Europeu, socialdemòcrates i Renovar Europa (on hi ha Ciutadans)– ja han anunciat que “deixaran treballar la justícia”.

La notificació de Llarena va arribar dilluns a la tarda, poca estona abans que el president de la institució, David Sassoli, donés la benvinguda com a eurodiputats a Puigdemont i Comín. Fonts del Parlament indicaven llavors que s’havia d’examinar i informar-ne els afectats abans d’anunciar-ho al ple. Això ha passat, per fi, durant l’últim ple d’aquesta sessió que finalitza a primera hora de la tarda.

Cargando
No hay anuncios

“No estem preocupats pel suplicatori”

Després de l’anunci de la vicepresidenta del Parlament Europeu, Puigdemont ha assegurat que no estan "preocupats pel suplicatori". Segons l’eurodiputat, “formava part del calendari” quan van decidir que ell i Comín es presentarien a les eleccions europees. Creu, però, “que és un suplicatori clarament polític”, tal com demostra que “Vox estigui a l’acusació particular”. Per això s'ha preguntat si el PSOE i el “partit feixista Vox” votaran en la mateixa direcció al Parlament Europeu. També ha assegurat que “l’autoritat competent per enviar suplicatoris és el ministeri de Justícia”, i no el Tribunal Suprem, que és qui l’ha emès. Per tant, creu que hi ha un “defecte de forma” en el procés, ja que els eurodiputats “no estan aforats”.

Cargando
No hay anuncios

L'expresident també ha valorat la seva primera setmana com a eurodiputat i ha assegurat que ha sigut “intensa” però “molt interessant”. Puigdemont no ha demanat veure Sassoli, però creu que “hi haurà ocasió” de fer-ho en el futur. També s’ha mostrat esperançat per la futura decisió dels Verds/ALE sobre si els inclou en el seu grup polític, tot i les declaracions del copresident de la coalició, Philippe Lamberts, que els recomanava anar-se’n amb “els seus millors amics belgues”, en referència a la N-VA. “S’han confós les declaracions d’una persona a títol individual amb les opinions d’un grup polític, i això és completament fals”, ha puntualitzat Puigdemont.