Interior descarta la petició del Parlament d'apartar els mossos implicats en una agressió racista
Els dos socis de Govern tornen a exhibir diferències en el ple monogràfic sobre la crisi del covid-19
BarcelonaInterior no té previst fer cas a la petició del Parlament que aquesta tarda ha instat el Govern a suspendre suspendre de sou i feina els sis agents dels Mossos d'Esquadra implicats en una agressió racista al Bages. Fonts del departament argumenten que dels sis investigats, els racistes són dos "i deixar sense sou i feina quatre innocents seria una mesura irreversible". El conseller d'Interior, Miquel Buch, va assegurar fa uns dies que expulsaria els dos agressors quan se'n coneguin els noms, però per ara no se sap qui són els agressors i qui els encobridors, "innocents" segons les mateixes fonts d'Interior.
Des del departament qüestionen, a més, la capacitat del Parlament per pronunciar-se sobre mesures del règim laboral d'un treballador públic i asseguren que s'ha canviat de destinació tots els agents per evitar que segueixin treballant junts com equip. "No es pot prendre una mesura de màxims per a tots per raons polítiques o d'imatge pública, sinó que a qui cal sancionar amb el màxim rigor és als dos culpables", afegeixen.
La petició del Parlament, d'altra banda, ha tornat a exhibir les diferències entre JxCat i ERC al Parlament. Aquest cop ho han fet en el ple monogràfic dedicat a la crisi del covid-19, en què també s'han votat resolucions que no tenien res a veure amb aquesta qüestió. Una l'ha presentada la CUP i instava el Govern a la suspensió d'aquests sis agents, quinze dies després que un jove denunciés agressions físiques i insults racistes com "negre de merda" o "mico" a través de Sos Racisme i mitjançant gravacions amb el mòbil.
La proposta ha tirat endavant, però ho ha fet amb la divisió de vot dels dos socis de Govern. Mentre que ERC hi ha votat a favor, JxCat s'ha abstingut. Quan va esclatar el cas, els republicans ja van considerar "insuficients" les mesures adoptades pel departament d'Interior, que comanda Miquel Buch (JxCat), contra els agents acusats.
Però la divisió de vot entre els dos socis no s'ha quedat aquí, sinó que també s'ha fet palesa en tres resolucions més. Una sobre ecologisme proposada també per la CUP que demanava, entre altres coses, començar a tramitar el projecte de llei de biodiversitat i també elaborar un informe sobre el grau de compliment de la llei del canvi climàtic. Els republicans hi han votat a favor, mentre que JxCat ho ha fet en contra.
També s'han dividit en dues propostes de Catalunya en Comú. Una sobre "model de país", en què els comuns reclamaven superar el model productiu basat en projectes que consideren "insostenibles", com l'ampliació de l'aeroport del Prat o el projecte de Barcelona World. I també en una altra sobre l'emergència climàtica i el món rural, en què, entre d'altres mesures, Catalunya en Comú reclamava impulsar l'impost sobre les activitats econòmiques que generen gasos d'efecte hivernacle i també l'impost sobre emissions portuàries. En totes dues, ERC s'ha abstingut, mentre que JxCat hi ha votat en contra. Precisament, en la negociació pressupostària els comuns havien pactat amb el Govern desplegar aquests dos impostos mediambientals al llarg d'aquest any.
Comissió d'investigació sobre les actuacions policials
La CUP també havia proposat tirar endavant una comissió d'investigació sobre les actuacions policials dutes a terme pels Mossos d'Esquadra i analitzar "els mecanismes interns de control, avaluació i correcció". En aquest cas JxCat i ERC han votat a l'una i la proposta ha tirat endavant, tot i que el PP, el PSC i Cs hi han votat en contra. On els cupaires no han aconseguit fer moure els partits que formen el Govern és en la seva petició perquè la Generalitat es retiri de les acusacions particulars de les causes que afecten activistes independentistes, com ara la investigació per les protestes postsentència. La proposta dels anticapitalistes no ha tirat endavant perquè només hi han votat a favor els comuns, mentre que JxCat i ERC s'han abstingut i el PP, el PSC i Cs hi han votat en contra.
Sí que s'ha aprovat la proposta d'ERC perquè la cambra catalana reafirmés que la "independència és l'única alternativa" perquè Catalunya pugui afrontar la reconstrucció amb garanties i la seva oferta d'un "acord de país" que constatava dues coses: que el conflicte polític amb l'Estat no pot quedar "somort" pel coronavirus i "l'existència d'una causa general contra l'independentisme". JxCat, ERC i la CUP hi han votat a favor.
En les seves resolucions, els cupaires també havien proposat que el ple es posicionés sobre l'estàtua de Colom. Una qüestió que en les últimes setmanes ha generat polèmica per les declaracions que va fer la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, en una entrevista a l'ARA, en què va defensar que seria una bona mesura treure l'estàtua. Hores més tard, però, va rectificar i va explicar que s'havia de "contextualitzar". Els anticapitalistes proposaven retirar el monument, però la proposta no ha tirat endavant perquè només hi han votat a favor ells, mentre que JxCat, ERC i també els comuns s'han abstingut i la resta de grups hi han votat en contra.