Política29/06/2016

El Parlament destitueix el director de l'Oficina Antifrau

Junts pel Sí acusa PP, PSOE i C's d'haver estat "còmplices" per no permetre la compareixença del ministre de l'Interior al Congrés

Joan Serra Carné / Gerard Pruna / Sara González
i Joan Serra Carné / Gerard Pruna / Sara González

BarcelonaDaniel de Alfonso ja no és el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). Així ho ha decidit el ple del Parlament, que ha aprovat aquest dimecres la seva destitució per 121 vots a favor i 11 en contra, els dels diputats del PP. La filtració a Público de les converses de De Alfonso amb el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, en què conspiren contra els partits de l'independentisme ha estat el detonant perquè la cambra hagi decidit que De Alfonso ha de ser cessat com a màxim responsable de l'ens.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la sessió plenària del matí, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha detallat que ja ha comunicat per carta a De Alfonso que ha estat revocat del seu càrrec. Forcadell ha mostrat la seva "satisfacció per com ha resolt la cambra aquesta situació". La presidenta de la cambra ha subratllat que la destitució –"respectant el reglament i els drets de les persones implicades", ha dit– s'ha fet en el "termini d'una setmana". "Emplaço el Govern a nomenar una persona amb credibilitat i solvència [al capdavant d'Antifrau]", ha detallat Forcadell, que ha assegurat que la cambra "serà implacable davant de negligències i corrupció". La fins ara número dos d'Antifrau, Maite Masià, assumirà la direcció en funcions.

Cargando
No hay anuncios

En el ple d'aquest dimecres, els partits han argumentat les seves raons per donar suport a la revocació de De Alfonso. El del PP ha estat l'únic grup parlamentari que no s'hi ha sumat.

Junts pel Sí

"S'ha fet un ús partidista i polític de la institució"

Junts pel Sí ha defensat que De Alfonso ha de ser cessat per "negligència notòria i greu" de les seves obligacions i deures com a màxim responsable de l'Oficina Antifrau. La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha carregat contra "l'ús partidista i polític" que el fins ara director ha fet de la institució tot obviant el seu deure "d'objectivitat i independència" i vulnerant el principi de confidencialitat i revelació se secrets."No es van produir reunions per perseguir la corrupció, sinó conspiracions directes", ha dit Rovira sobre les reunions de De Alfonso amb el ministre Fernández Díaz.

Cargando
No hay anuncios

La diputada de Junts pel Sí ha recordat que no correspon al Parlament fer "un judici penal" i que està estudiant si es pot haver comès un delicte de tràfic d'influències i revelació de secrets. En tot cas, ha dit, "queda absolutament acreditat" l'exercici "irregular i negligent" de les seves funcions per part de De Alfonso al marge de si les gravacions es van fer de forma legal o no.

Rovira ha acusat tant el PP com el PSOE i C's de ser "còmplices" del fet que un ministre que ha utilitzat l'OAC per "fer corrupció i frau polític" no comparegui al Congrés per donar explicacions sobre les gravacions. La diputada s'ha compromès a retornar l'OAC als ciutadans i treballar per un país "just i net".

Ciutadans

"Queda en entredit la independència d'Antifrau"

El portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha subratllat que "els fets inhabiliten De Alfonso per desenvolupar el càrrec". "Això és una obvietat fora de discussió", ha detallat el diputat, que ha puntualitzat que "la destitució ha de ser causal i la causa existeix". Per a Ciutadans, ha afirmat que per l'actuació del magistrat "queda en entredit la independència d’Antifrau", perquè rendia comptes "al ministre de l’Interior". Carrizosa ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra Jorge Fernández Díaz. "No volem un ministre de l’Interior que doni ales als populistes", ha exposat. El diputat ha expressat un darrer desig: "Esperem que la revocació de De Alfonso sigui un primer acte de neteja de la democràcia espanyola".

Cargando
No hay anuncios

PSC

"No podem considerar De Alfonso independent"

Des del PSC, el diputat Ferran Pedret ha apuntat que el fet que els implicats no hagin desmentit la veracitat de les converses els dóna validesa. Per això, s’ha referit al seu contingut per justificar que el Parlament destitueixi De Alfonso perquè amb les seves paraules demostra que no respecta la independència que demana el seu càrrec: "O hem de considerar independent algú que diu al ministre 'considerame un cabo de tu cuerpo policial?'", ha preguntat.

Cargando
No hay anuncios

A més, Pedret ha raonat que més enllà de la conversa amb el ministre la seva actuació posterior també l’invalida per continuar exercint el càrrec. Sobretot per l’acusació que va llançar contra el PSC, a qui va acusar d’estar darrere de les gravacions airejant que els estava investigant per un presumpte cas de finançament irregular. Unes acusacions que el diputat socialista ha jutjat "falses".

En l'última entrega de la conxorxa ordida per Fernández Díaz i el director d'Antifrau s'evidencien les maniobres que tots dos preparaven per destruir les carreres polítiques dels seus "enemics", amb la col·laboració d'alguns periodistes, els quals citen pel nom. Segons el diàleg filtrat, el seu pla era "guardar-se i dosificar" la "munició" contra l'independentisme.

Catalunya Sí que es Pot

De Alfonso s'ha "sotmès" a un ministre "hereu de la tradició franquista"

Prevaricació, falta del deure de lleialtat davant del Parlament i submissió a un ministre "hereu de la tradició franquista". Per aquests tres motius, el president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha considerat que el fins ara director d'Antifrau havia de ser cessat. "Que reprovem De Alfonso no treu que necessitem un ens com l'OAC, amb reconeixement i prestigi de la societat catalana", ha defensat. Això sí, ha puntualitzat que s'ha de revisar com es fan els càstings per triar-ne el màxim responsable. Rabell ha lamentat que davant del ministeri de l'Interior hi hagi un "provocador" com Jorge Fernández Díaz i ha advertit que la seva reelecció al Congrés no ha de ser sinònim d'una "amnistia per part de l'opinió pública".

Cargando
No hay anuncios

PP

"La direcció de De Alfonso no ha estat còmoda per a ningú"

El diputat Santi Rodríguez ha posat en dubte la independència del nou director d’Antifrau que rellevi De Alfonso. Per això, el PP ha proposat que l'elecció es faci "amb una majoria reforçada del Parlament". Abans de fer aquesta proposta, Rodríguez ha verbalitzat algunes preguntes a la cambra per discutir la revocació del magistrat. "Estem davant d’un escàndol polític de dimensions majúscules. Però quin és l’escàndol polític? La gravació il·legal d’una conversa al despatx d’un ministre de l’Interior, això és un fet delictiu. Qui la realitza i amb quin objectiu? A cap diputat li ha preocupat aquesta qüestió", s'ha qüestionat el representant del PP. "Quin interès tenia la difusió de la gravació? Res del que estem fent aquí és per resoldre aquestes incògnites. La sentència ja està dictada", ha reblat.

Cargando
No hay anuncios

Rodríguez ha recordat l'agenda de reunions de De Alfonso. "La seva direcció no ha estat còmoda per a ningú. La darrera compareixença en va ser un exemple", ha recordat als diputats, per tornar-se a preguntar "quins interessos hi ha al darrere de la revocació".

CUP

"Seria un autèntic frau que De Alfonso tornés a exercir com a magistrat"

L’encarregat de defensar la posició de la CUP ha estat Benet Salellas, que ha fet una crida a esclarir els fets, reparar el prestigi de l’Oficina Antifrau i nomenar ràpidament un nou director. Salellas ha assegurat que "la millor victòria contra l’impostor De Alfonso és demostrar que l’Oficina treballa i té valor". A més, ha criticat que es presentin denúncies contra ell a la Fiscalia perquè tampoc "és independent ni vol ser-ho", i ha fet una crida a treballar perquè no hi hagi impunitat amb De Alfonso. Salellas ha considerat importantíssim que el magistrat –que ha titllat de "pura claveguera"– no torni a ser magistrat de l’Audiència de Barcelona. "Això seria un autèntic frau".

Cargando
No hay anuncios

La mesa del Congrés rebutja que Fernández Díaz comparegui per les gravacions

La mesa del Congrés va rebutjar aquest dimarts per unanimitat tramitar dues sol·licituds de compareixença del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, presentades per ERC, CDC i Podem per les gravacions. Les dues sol·licituds tenien poques possibilitats de prosperar, ja que no hi ha precedents de compareixences parlamentàries de membres del govern amb les Corts dissoltes, a més que l'actual executiu s'ha negat a rendir comptes al·legant que estava en funcions.

Podem, ERC i CDC sol·licitaven una reunió de la diputació permanent del Congrés, l'únic òrgan que està actiu fins a la constitució de les Corts, el proper 19 de juliol, perquè decidís si cridava a comparèixer el titular d'Interior per la "perversa utilització política" del seu departament per "perseguir" líders i familiars de formacions polítiques oposades.

Cargando
No hay anuncios

ERC i CDC també reclamaven la compareixença del president del govern en funcions, Mariano Rajoy, perquè aclarís per què no ha destituït "de manera immediata" Fernández Díaz i perquè expliqués si tenia "coneixement del cas".