POLÍTICA
Política06/06/2012

El Parlament apel·la a la "dignitat" dels expresidents de la Generalitat per no modificar-los l'estatus

CiU, PSC, PP veten la tramitació d'una proposició de llei de C's per eliminar el que consideren que són "privilegis" dels expresidents i una de Solidaritat per suspendre temporalment l'oficina d'expresident als que continuïn en actiu en una altra institució, com en el cas de Montilla

M.colomer
i M.colomer

BarcelonaEl Parlament ha apel·lat aquest dimecres a la "dignitat" dels expresidents de la Generalitat per frenar dues iniciatives parlamentàries de Ciutadans i Solidaritat per modificar la llei que regula aquesta figura institucional. Ciutadans buscava rebaixar gairebé la meitat la pensió dels expresidents i suprimir-los les oficines. Solidaritat volia incidir en el règim d'incompatibilitats per suspendre temporalment l'oficina d'expresident en casos com el de José Montilla, que segueix en la política activa com a senador espanyol.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els expresidents de la Generalitat tenen dret a una pensió equivalent al 80% del sou vigent de president durant la meitat del temps que han estat al càrrec. Un cop compleixen 65 anys, perceben una pensió equivalent al 60% del sou. En el cas de Montilla, senador en actiu, va renunciar al sou d'expresident i va optar pel de senador. Ciutadans pretenia que els expresidents cobressin el 40% del sou els primers anys i el 35% un cop arriben als 65 anys. Però les iniciatives, especialment en el cas de la de Ciutadans, han topat amb una paret infranquejable. La que han format CiU, PSC i PP. S'han sumat també a les crítiques a la proposta, però, ICV-EUiA i ERC -favorables a la tramitació parlamentària de les iniciatives- que han carregat contra la "demagògia i populisme" de Ciutadans contra qualsevol símbol de les institucions nacionals catalanes.

Cargando
No hay anuncios

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha deplorat la negativa al "canvi de 'statu quo'" dels grups parlamentaris, als quals ha acusat de "fer primer retallades en salut, quiròfans, escoles... que en estructures" que considera supèrflues. La resta de grups, però, li han recordat que els expresidents han vist rebaixada la seva pensió en almenys un 20%, en la mesura que es fixa la quantitat en funció del sou del president, que s'ha reduït els últims anys. En canvi, el diputat de Solidaritat Alfons López Tena sí que ha defensat que els expresidents de la Generalitat "han de tenir estatus especial i mitjans humans i materials", perquè considera que no han estat presidents d'una simple comunitat autònoma, sinó d'una nació que, al seu criteri, hauria de ser estat. Per Tena, "si tots els expresidents s'haguessin comportat com Tarradellas, Pujol i Maragall no caldria" la modificació legal, perquè, al seu entendre, han sigut fidels a "l'esperit de la llei". Però creuen que el cas de Montilla obliga a concretar en la llei que als expresidents que segueixin fent política activa en altres institucions se'ls ha de suspendre temporalment l'oficina de l'expresident.

La Generalitat, més que una autonomia

Cargando
No hay anuncios

El diputat de CiU Gerard Figueras ha recordat les arrels històriques de la Generalitat des del segle XIV i l'anhel d'autogovern per negar que es pugui comparar aquesta institució amb qualsevol altre govern autònom sense història. Ha deplorat que "amb la que cau, barrejar retallades, crisi i tancaments de serveis socials amb això és com a mínim populisme i demagògia". Per Figueras, els que han exercit la més alta representació institucional catalana mereixen "dignitat". A més, ha acusat C's d'actuar de "piròman de determinats sectors socials que ho passen molt malament". "Als catalans no ens agrada que juguin amb aquelles coses que ens estimem", com les institucions nacionals pròpies, ha asseverat.

En una línia similar, la diputada del PSC Montserrat Tura ha carregat contra Ciutadans per "intentar ferir una institució que va molt més enllà dels noms i cognoms de les persones que tenen el mèrit i l'honor d'haver presidit la Generalitat". Per Tura, mai més es pot repetir el cas del president Tarradellas, que, després de "passar gana" per "mantenir la dignitat" de president a l'exili, ningú sabia ben bé com s'havia de resoldre la seva situació un cop recuperada la Generalitat i elegit democràticament president. "No malmetem la dignitat i el record dels expresidents", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

També ha tancat files el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch, que ha advertit a C's que si és legítim ara obrir aquest debat, també ho ha de ser parlar sobre el pacte fiscal o l'autodeterminació. El diputat d'ERC Pere Bosch ha anat un pas més enllà, i ha defensat que "si es tracta de modificar l''statu quo', es pot suprimir directament l'estat espanyol o la monarquia". A diferència de CiU, PSC i PP, els ecosocialistes i els republicans han votat en contra de les esmenes a la totalitat perquè han defensat que cal poder-ho debatre, en benefici de la "transparència", en paraules de Pere Bosch. El diputat del PP Santi Rodríguez ha defensat la "rellevància" dels expresidents en la mesura que els preveu l'Estatut, i ha opinat que els expresidents "no són qualsevol altre treballador, no se'ls pot tractar igual".