Privilegis al Parlament

El Parlament es defensa davant Antifrau i qüestiona part de les irregularitats assenyalades

Suspendrà el premi de jubilació i de vinculació, revisarà dues oposicions de lletrats i d'uixers i examinarà només la concessió de dues llicències

La presidenta del Parlament, Anna Erra, i les vicepresidentes Alba Vergés i Assumpte Escarp

BarcelonaUn mes després que l'Oficina Antifrau assenyalés més de deu irregularitats del Parlament en matèria de personal i en la concessió de les llicències per edat, la cambra catalana ha respost aquest dimarts amb un informe per defensar-se i discutir certes conclusions de l'organisme que presideix l'exjutge Miguel Ángel Gimeno. Hi ha qüestions que la cambra sí que admet que revisarà, però la majoria de les pràctiques que Antifrau considerava irregulars el Parlament les veu "justificades". L'informe s'ha adoptat aquest dimarts per majoria a la mesa (PSC, ERC i Junts), malgrat que la CUP s'ha abstingut: el mateix secretari tercer de la mesa, Carles Riera, ha explicat que fins avui no se'ls ha remès el document, de més de cent pàgines, i que en aquestes condicions no podia avalar les mesures. "La Mesa no es pot posicionar sobre un informe de 100 pàgines sobre la marxa i sense llegir-lo", ha dit, a més de denunciar que la resta de membres de la mesa sí que ho han fet: "És poc procedent". En aquest sentit, ha demanat una mesa ampliada -amb representació de tots els grups- per abordar-ho de nou i també una reunió amb Antifrau per exposar-li les seves "inquietuds". Vox, per la seva banda, ha anunciat que portaria les irregularitats a la Fiscalia.

La concessió de llicències per edat en diferit

La primera de les qüestions assenyalades per Antifrau era la concessió en diferit de fins a 14 llicències per edat l'any 2021, quan aquest privilegi ja estava en procés de revisió. Això va permetre que aquestes 14 persones optessin a un règim més beneficiós i, quan es van suprimir les llicències, van entrar en una nova modalitat de règim de 100% teletreball. Doncs bé, la cambra considera que malgrat que no es va seguir la normativa per concedir aquestes llicències, es va prioritzar el "pacte" amb els treballadors i l'administració per "necessitats de servei", de manera que només se'n revisaran dues. Per quin motiu? Perquè en aquest cas sí que consideren que els afectats van sol·licitar la llicència massa aviat. Hi haurà un informe vinculant de la Comissió Jurídica Assessora, que depèn de la Generalitat.

Els premis de jubilació i vinculació

L'altre tema que assenyala Antifrau és que el Parlament estava pagant el premi de jubilació –un any sencer de sou en el moment de la jubilació– i el premi de vinculació –una mensualitat extra o un mes de vacances– sense empara legal. Aquestes figures excepcionals només estan recollides en un acord de condicions laborals de l'any 2008, quan hi ha jurisprudència que assenyala que es tracta de retribucions i, per tant, han de ser incloses en una norma amb rang de llei. En aquest sentit, la cambra farà una revisió i també remetrà el cas a la Comissió Jurídica Assessora perquè faci un informe. Tanmateix, mentre duri aquesta revisió, sí que quedaran suspeses aquestes retribucions extraordinàries.

Contractació de personal

Antifrau considerava "nul·les de ple dret" les places concedides com a mínim en dues oposicions: una de lletrats l'any 2007-2008 i una altra d'uixers el 2018-2019. En els dos casos, es van ampliar places quan ja se sabien les notes, de manera que augmentar els llocs de treball disponibles obria la porta a beneficiar persones que estaven en el procés de selecció i que sense aquesta decisió no haguessin entrat. En aquest punt, la cambra catalana admet en certa manera que no es van ampliar places de forma correcta i inicia un procés de revisió i remet el cas també a la Comissió Jurídica Assessora. Ara bé, també fonts del Parlament també reconeixen que difícilment quedaran anul·lades les places perquè és una situació ja consolidada. Sobre el cas de l'exsecretària general de la cambra Esther Andreu, que no va informar a la mesa de la cambra que el seu fill participaria en un procés de selecció temporal d'uixers, el Parlament tornarà a investigar el cas.

El cas de l'oïdora de comptes

Un altre cas notable és el de l'oïdora de comptes del Parlament, que s'encarrega de la gestió econòmica i fins ara tampoc estava en una situació regular. Antifrau apunta que l'any 2015 se li va fer un encàrrec de funcions i que en el termini de sis mesos no es va convocar el concurs preceptiu, tal com marca la normativa de la Generalitat. El Parlament accepta que s'havia de convocar un concurs i remarca que ja ha fet una convocatòria pública per situar-hi una nova figura. Ara bé, descarta revisar d'ofici totes les seves decisions com demanava Antifrau perquè considera que la llei de la Generalitat –que marca que s'havia de convocar un concurs al cap de sis mesos d'haver-la nomenat– no és aplicable al Parlament. Fonts parlamentàries remarquen que cal tenir en compte l'"autonomia" de l'administració de la cambra i així ho reflecteixen, asseguren, a l'informe que han remès a Antifrau.

Amb la resposta del Parlament, Antifrau pot decidir ara si en té prou o si reclama que la cambra vagi més enllà per esmenar les irregularitats. Alhora, si creu que hi ha indicis de delicte, també pot remetre el cas a la Fiscalia.

stats