Cas Borràs
Política18/04/2023

El Parlament defensarà l'escó de Borràs davant la JEC amb el vot en contra del PSC

La mesa no aclareix si comptabilitzarà el vot de Lluís Puig en el ple després que l'hagi tombat el TC

BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) va obrir un termini de deu dies hàbils –que s'acaba el 28 d'abril– perquè la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, li comuniqués en quina situació estava Laura Borràs i quines accions prendria davant de la condemna per prevaricació i falsedat documental pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. I Vergés ha mogut fitxa aquest dimarts: ha proposat a la mesa presentar al·legacions i defensar l'acta parlamentària de la líder de Junts davant l'ens electoral. Fonts parlamentàries expliquen que la línia argumental serà la mateixa que en el cas de l'expresident Quim Torra i l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà, en què la cambra va al·legar que el reglament només preveu la retirada de l'escó en cas de sentència ferma. En el cas de la líder de Junts, la cambra catalana hi afegirà que ara mateix ja no està exercint de parlamentària perquè el mes de juliol passat va ser suspesa com a diputada per l'obertura de judici oral per delictes vinculats a la corrupció.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest acord de mesa, avalat per la majoria d'Esquerra, Junts i la CUP, ha estat rebutjat pel PSC malgrat que en el cas de Juvillà els socialistes van defensar, abans que actués la JEC, que se li mantingués l'escó fins a la condemna ferma en un dictamen a la comissió de l'Estatut del Diputat. ¿Amb quin argument ha canviat de posició? Els socialistes han recordat que ja hi ha dues resolucions al Tribunal Suprem que han avalat l'actuació de la Junta Electoral d'acord amb la llei orgànica de règim electoral –que preveu la inelegibilitat i la incompatibilitat dels electes en cas de condemnes per delictes contra l'administració pública encara que no sigui ferma–, i creuen que no cal reiterar el mateix plet. "La Loreg està per sobre de la llei del Parlament –ha dit la portaveu del PSC, Alícia Romero–. Podem anar repetint les situacions, però al final sabem on ens porta".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, des dels comuns (que no tenen seient a la mesa), tot i que han avalat la presentació d'al·legacions, també han advertit que es presenten coneixent el desenllaç: "El reglament del Parlament és clar, però en tot cas sabem quina serà la conseqüència". En el mateix sentit, ha remarcat que la mateixa Borràs va acabar "acatant la resolució" de la JEC i va retirar l'escó a Juvillà. "El més honest per part de Borràs és que hagués dimitit i no ens hagués fet passar per aquest sainet", ha lamentat.

Diferències amb el cas Juvillà

Malgrat que per ara el Parlament està seguint els mateixos passos davant la JEC amb les al·legacions, ja hi ha diferències amb el que va passar amb l'exdiputat de la CUP. En aquell moment, quan Laura Borràs presidia el Parlament, el cas es va valorar a la Comissió de l'Estatut del Diputat i es va acordar en un dictamen avalat pel PSC, Esquerra, Junts, la CUP i els comuns en què retiraven la seva condició de parlamentari fins a la resolució judicial ferma. Això sí: abans que actués la Junta Electoral. Un cop es va activar allà, el procediment Juvillà va acabar sense escó en aproximadament un mes, de manera que el dictamen de la comissió va quedar en paper mullat.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, no hi ha gaire marge de dubte sobre com acabarà l'escó de la líder de Junts: la JEC considera que la pèrdua de l'acta de parlamentari és una mesura "extrapenal" i gairebé "automàtica" arran d'una sentència per delictes contra l'administració pública. Una doctrina que ha avalat el Tribunal Suprem tot i els intents del Parlament de desfer-ho.