Política16/10/2018

Els vots suspesos de JxCat seran vàlids a les comissions

Torrent nega ara un nou informe als lletrats sobre la decisió

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaEl desacord entre JxCat i ERC sobre la manera d’abordar la suspensió dels diputats processats pel Tribunal Suprem ha debilitat la majoria independentista al Parlament i fa trontollar l’estabilitat del Govern. Des de fa una setmana els vots de Carles Puigdemont i els diputats presos del seu grup (Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull) no són vàlids als plens, de manera que els partidaris de la República ara tenen 61 vots -si comptem els de la CUP, que remarca el seu paper d’oposició-. Ahir, però, els socis de govern van tornar a fer front comú per matisar aquesta situació. Fent valer la seva majoria a la mesa, van decidir que els vots dels diputats processats de JxCat sí que computaran a les comissions.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dos grups independentistes argumenten la seva decisió basant-se en l’article 102.2 del reglament de la cambra, que estableix que en cas d’empat en una votació en comissió “la igualtat de vots es pot dirimir ponderant el nombre de vots de què cada grup disposa en el ple”. ERC i JxCat consideren, en aquest cas, que el que preval són el nombre d’escons que cada partit va aconseguir en les eleccions del 21-D. I aquí, a diferència del que ha passat les dues últimes setmanes, no hi ha diferència de criteri. Els dos grups, de fet, van negar ahir al PSC la petició a la mesa d’un informe als lletrats de la cambra sobre la validesa dels vots suspesos de JxCat a les comissions.

Cargando
No hay anuncios

La situació contrasta amb la que hi va haver fa una setmana, quan el president del Parlament, Roger Torrent, sí que va demanar a petició dels socialistes l’opinió per escrit als serveis jurídics sobre la suspensió de diputats, que va ser determinant en la decisió de no comptabilitzar els vots de JxCat al ple. ¿A què es deu el canvi de criteri? “Els lletrats han dit que l’informe que farien no seria concloent sinó que es plantejarien diverses interpretacions i que la decisió final recauria en la mesa”, justificaven ahir fonts pròximes a Torrent, i així ho confirmaven ahir fonts dels serveis jurídics.

A l’oposició, en tot cas, es van aixecar veus contra la decisió de la mesa, i Cs ja va anunciar que desobeirà. El portaveu del partit taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, va assegurar que els presidents de comissions del seu grup no aplicaran la ponderació de vot en cas d’empat. Acataran “les resolucions judicials”, va dir, deixant clar que no comptaran com a vàlids ni els vots dels processats de JxCat ni els dels d’ERC, malgrat que aquests últims sí que compten als plens tot i l’oposició dels d’Inés Arrimadas. La resposta de Cs afecta sis comissions, si bé el seu efecte es preveu limitat. I és que, segons Carrizosa, els diputats del seu partit que es trobin en aquesta situació elevaran la decisió a la mesa, que molt probablement resoldrà els empats comptant la totalitat dels vots de JxCat.

Cargando
No hay anuncios

El PSC hi veu “inseguretat jurídica”

El PSC, per la seva banda, demanarà a la mesa que reconsideri la validesa dels quatre vots de JxCat a les comissions. La portaveu socialista a la cambra, Eva Granados, va qualificar d’“inadmissible” la decisió d’ahir, argumentant que “un mateix text que el Govern perdi al ple el podrà guanyar en comissió”. Recriminant a Torrent que hagi negat un nou informe als lletrats, Granados va advertir de la “inseguretat jurídica” que causarà la nova situació.