PROCÉS SOBIRANISTA
Política19/07/2016

El ple del Parlament debatrà la setmana que ve la primera llei de ruptura

Es tracta de la proposició per crear una Agència Catalana de Protecció Social preparada per assumir la gestió de totes les prestacions un cop es culmini la desconnexió amb l'Estat

Europa Press
i Europa Press

BarcelonaEl ple del Parlament de la setmana que ve, l'últim del període de sessions, tindrà lloc el debat a la totalitat de la primera de les tres lleis de desconnexió que impulsen Junts pel Sí i la CUP. En concret, es tracta de la que pretén impulsar la creació de l'Agència Catalana de Protecció Social, enllestida a finals de maig, segons ha informat la cambra en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els grups independentistes volen, amb aquesta llei, impulsar una seguretat social catalana que estigui preparada per, quan eventualment es culmini el procés cap a la independència, poder gestionar totes les prestacions socials, entre les quals hi ha subsidis clau que ara gestiona l'estat espanyol, com els de desocupació o les pensions.

Cargando
No hay anuncios

La resta de partits de l'oposició ja han anunciat una esmena a la totalitat, però Junts pel Sí i la CUP tenen la majoria suficient per superar aquest primer debat i que la llei continuï el seu tràmit parlamentari. El PSC i Catalunya Sí que es Pot, de fet, han presentat una esmena amb un redactat alternatiu per crear una agència que pretén "millorar i racionalitzar les prestacions" i "treure èpica" del debat social.

Així mateix, en el ple se celebraran quatre debats legislatius més: sobre la recuperació parcial de la paga extraordinària del mes de desembre del 2012 dels funcionaris; sobre la llei de garantia del temps màxim de resposta en l'atenció sanitària –impulsada pel PP–; la d'adaptació de la llei de vegueries a la comarca del Moianès i la vegueria de Penedès; i una ILP sobre les associacions de persones consumidores de cànnabis. Així mateix, també es podrien votar les conclusions de la comissió del procés constituent, tot i que aquest extrem resta pendent de com respon la mesa del Parlament a la recent sentència del Tribunal Constitucional, que limita l'abast de la comissió.

Cargando
No hay anuncios

A banda de fixar l'ordre del dia, la Mesa i la Junta de Portaveus també han decidit el calendari de plenaris per al pròxim període de sessions, després de l'estiu. El primer ple seria el 20, 21 i 22 de setembre, i l'últim el 20, 21 i 22 de desembre. Sempre i quan, és clar, Carles Puigdemont superi la qüestió de confiança i no hagi de convocar eleccions.