El retorn de Carles Puigdemont

Turull dona detalls de la fugida de Puigdemont: "Vam ser a Barcelona fins al vespre"

Sense gorra ni barret, al vespre i aturant-se a tots els semàfors: així hauria estat el fugaç retorn de l'expresident

ARA
i ARA

BarcelonaJa fa gairebé un mes del fugaç retorn de Carles Puigdemont a Catalunya. Aquest matí de dilluns, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha donat més detalls de tot el que va passar durant les 48 hores que l'expresident de la Generalitat va passar a la capital catalana. "Vam ser a Barcelona fins al vespre", ha explicat a El món a Rac 1, on ha precisat que la sortida va ser al voltant de les 20 h (havia aparegut en públic a les 9 del matí). A més, Turull ha relatat que fins ben bé quarts d'una del mateix 8 d'agost, la idea encara era intentar arribar al Parlament i que Puigdemont hi pogués fer el discurs del grup parlamentari durant la investidura de Salvador Illa. “Políticament, l’acció serveix per no ajupir el cap, no prestar-se al dret penal de l’enemic”, ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el secretari general del partit ha relatat que, a primera hora del matí, l'única cosa que hi havia prevista era abandonar l'Arc de Triomf amb cotxe "per motius de seguretat". Segons ha explicat, va ser en acabar el míting que, en una carpa de darrere de l'escenari, van decidir dirigir-se a un pis de Barcelona per acabar de preparar el discurs. La decisió es va prendre després que es posés en dubte l'horari d'inici del ple a causa dels problemes de salut del vicepresident de la mesa David Pérez. Així doncs, Turull ha assegurat que van anar a un pis a continuar treballant en el text de Puigdemont. Allà es van assabentar de l'operació Gàbia per part dels Mossos.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta versió, però, xoca amb el que ha relatat aquest mateix matí el portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, a El matí de Catalunya Ràdio. Castellà ha explicat que van intentar que Puigdemont entrés al Parlament amb cotxe per dues vies: en primera instància ho haurien intentat per la coneguda com la porta del Mamut i, posteriorment, haurien mirat d'accedir per l'entrada principal. Aquestes dues opcions s'haurien descartat a causa del dispositiu policial que blindava el Parlament. L'organitzador del dispositiu del retorn de Puigdemont també ha precisat que tenien fins a tres vehicles preparats.

Cargando
No hay anuncios

Segons la versió de Turull, un cop arribats al pis, van veure l'ampli dispositiu desplegat. Llavors van haver de replantejar-se l'aparició del president al ple d'investidura. "En aquell moment pots fer dues coses: o deixar-te detenir o plantar cara. Es decideix marxar", ha explicat. Llavors se'ls obre la possibilitat de moure's i dirigir-se a un altre habitatge. S'hi desplacen cap a les 14 h i s'hi queden fins que no marxen de Catalunya. Al vespre s'inicia el retorn de Puigdemont cap a Waterloo. Igual que quan van arribar, marxen amb un cotxe amb vinils adhesius a les finestres dels seients del darrere. Turull no ha volgut precisar per quina carretera van abandonar el país.

Pel que fa a l'actuació policial, Turull ha defensat el paper dels Mossos d'Esquadra i ha disparat contra l'exconseller Elena. "Els Mossos no van fer el ridícul, qui el va fer va ser la direcció del cos", ha assenyalat. A més, ha explicat que quan van abandonar l'Arc de Triomf, en contra del que s'ha dit, ell no va detectar que ningú els perseguís i, de fet, ha explicat que van aturar-se, fins i tot, en els semàfors en groc. "No ens arribarà cap multa", ha bromejat. També ha descartat que Puigdemont es posés cap barret i ha explicat que qui si es va posar una gorra fou ell.

Cargando
No hay anuncios

En relació amb els Mossos, Turull també ha insistit en el fet que "no hi havia cap pacte" per facilitar la detenció de Puigdemont. Paral·lelament, però, Castellà ha reconegut que, el dia abans, mitjançant canals no oficials, la direcció dels Mossos els va fer arribar que, "per respecte als drets polítics", no hi hauria detenció abans d'entrar al Parlament i que es permetria la intervenció pública del president. "Lògicament, però, en acabar la investidura, ells havien de complir ordres", ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

L'arribada a Catalunya

El secretari general de Junts també ha donat detalls sobre com es va produir l'arribada de Puigdemont a Catalunya. Segons ha dit, cap a quarts de set de la tarda del 6 d'agost, van agafar un cotxe a la Catalunya Nord que els va baixar fins a Barcelona per l'autopista AP-7. Durant el trajecte no haurien fet cap aturada. "Quan vam passar per Girona, el president ens va estar explicant anècdotes de la seva alcaldia", ha relatat Turull, que ha afegit que, quan van passar pel trencall que s'agafa per anar cap a Amer, el seu poble natal, "costava arrencar-li paraules". En arribar a Barcelona, el cotxe els va deixar davant el pis on passarien tancats les següents 36 hores i van accedir-hi des del mateix carrer.

Cargando
No hay anuncios

Un altre moment clau va ser pocs dies abans del retorn. Concretament, durant el cap de setmana previ. Turull ha explicat que durant aquells dies en què eren a Brussel·les tots dos van parlar molt sobre la presó. Segons ha dit, Puigdemont havia assumit el gran risc de ser detingut, però es mantenia ferm en la idea d'arribar a Parlament i poder fer un discurs des del faristol.

El futur de Junts

A banda del retorn de Puigdemont, Turull també ha parlat sobre el futur de Junts per Catalunya. El secretari general del partit ha expressat la seva voluntat de continuar al càrrec amb vista al congrés que celebrarà la formació els dies 25, 26 i 27 d'octubre a Calella. Sobre el paper de l'expresident en el partit, Turull ha deixat clar el seu desig que torni a agafar importància dins l'organigrama, després que deixés tots els seus càrrecs per liderar el Consell per la República, del qual continua sent el màxim dirigent.

Cargando
No hay anuncios

Turull també s'ha pronunciat sobre el rol que ha d'adoptar a partir d'ara Junts al Congrés dels Diputats. El secretari general de la formació ha reiterat que el govern espanyol "no té cap suport garantit" i que el pacte amb la Moncloa és basa en anar tractant cada qüestió "peça a peça". Ja de primeres, però, ha advertit que votaran en contra "qualsevol mesura" que consolidi "el cafè per a tots" en matèria de finançament.