Xavier Torrens: "Si Sílvia Orriols deixa la política, Aliança Catalana s'enfonsa"

Politòleg i autor del llibre Salvar Catalunya

24100201FM POLITICA Entrevista a Xavi Torrens que ha escrit un llibre sobre Aliança Catalana Barcelona 02 10 2024 Foto Francesc Melcion Diari Ara
06/10/2024
4 min

BarcelonaEl politòleg Xavier Torrens acaba de publicar Salvar Catalunya (Pòrtic, 2024) on analitza la gestació d'Aliança Catalana, un partit que alerta que creixerà per l'auge de l'extrema dreta a Europa.

Els atemptats jihadistes del 17-A expliquen el naixement d'Aliança Catalana?

— Hi ha moltes causes. Quan Sílvia Orriols entra a l'Ajuntament de Ripoll ho fa amb un dels disset regidors i només treu cent vots més que PxC uns anys abans. Entre el 2019 i el 2023 ja té un altaveu i utilitza les tècniques del nacionalpopulisme per denunciar ser víctima dels altres regidors. Aquest discurs del poble contra l'elit el va fer molt bé a l'Ajuntament i ara al Parlament.

Sense l'alcaldia de Ripoll, Aliança estaria al Parlament?

— Posaria la mà al foc que no. I estar al Parlament li permetrà tenir grup propi després de les properes eleccions i avançar altres formacions.

Al llibre diu que la piulada que va fer Laura Borràs després de les eleccions dient que calia deixar governar Aliança va ser clau.

— Té un impacte fort i m'ho diu l'oposició. La secció local de Junts veu que la direcció nacional no ho té clar i hi ha un abans i un després en les negociacions.

Diu que també s'estan cometent errors al Parlament.

— No s'hi val dir que es farà un cordó sanitari per evitar que presideixi comissions parlamentàries, però ja en campanya aquests partits tinguin una confrontació dialèctica amb Orriols quan el millor cordó és no tenir-la. La confrontació realça aquests líders. Una regidora que tenia 500 vots el 2019 ha aconseguit presentar-se com a víctima i ser alcaldessa i diputada.

Els partits tradicionals són els responsables del seu ascens per no combatre l'islamisme radical per no ser titllats de xenòfobs?

— Hi ha una tendència a l'alça a Occident d'aquests partits. Ara bé, les formacions que combaten la nova extrema dreta cometen errors descomunals. A Catalunya no s'entén que en set anys cap partit no fes un monument a Ripoll en record a les víctimes del 17-A. Aquest error ha provocat l'ascens d'Orriols, que confon islamisme radical amb l'Islam com si ETA fossin tots els bascos. Però les administracions, per una por lícita a la islamofòbia, eviten parlar del terrorisme jihadista i deixen camp lliure a Orriols.

Aliança és feixista?

— Ella era antifranquista i encara que se segueixi qualificant Orriols de nazi, la seguiran votant perquè no veuen que sigui feixista com Mussolini o Franco. Que no siguin feixistes no vol dir que no siguin d'extrema dreta.

Per ser feixistes han de ser violents?

— O ser violents o legitimar aquesta violència. El feixisme tenia grups paramilitars i promovia genocidis. L'Alba Daurada a Grècia és un exemple clar d'aquest feixisme. Aliança no practica un racisme biològic, de races, sinó un racisme cultural.

Però té el suport de grupuscles feixistes i al llibre no en parla.

— No parlo de noms, però dic que hi ha el risc que hi entrin neonazis com li ha passat a Vox. Han estat curosos amb les llistes i han sigut dràstics amb el regidor de Ribera d’Ondara, Albert Puig.

Ho van ser amb Puig per titllar de “càncer” el col·lectiu LGTBI, però no amb el tinent d’alcalde de Ripoll, que va dir que els drag queen eren “sense cervell i inútils per a la societat".

— Molts dels seus dirigents venen d'ERC, però aquest regidor és l’únic que ve del PSUC. Orriols té una gran estima al seu nucli ripollès i ha tancat files. Si fos d’un altre poble possiblement l’hauria fet fora.

L'extrema dreta necessita líders carismàtics. Orriols ho és?

— Ho és. Atrau i molt els seus votants pel discurs que fa. Coneix el llenguatge de les xarxes i va directe al gra amb missatges curts i directes amb què capta els joves.

Sense Orriols es frenaria el creixement d'Aliança?

— Si Orriols deixa la política, Aliança s'enfonsa. O troben una nova líder i només veig la candidata de Tarragona, Aurora Fornos. Aquests partits moren quan ho deixa el seu líder, però alguns han sabut renéixer com a Àustria, que han remuntat després de Haider.

Preveu un ascens meteòric d'Aliança?

— A França i Àustria han trigat unes dècades a ser primers, però a Portugal, on tenien un diputat el 2019 ara en tenen 50, i Meloni, que va començar amb un 3,7% de vots, com Aliança, ara és la primera ministra italiana.

Aquí té un altre competidor: Vox.

— Ha quedat desmentit. A les municipals esgarrapa vots a Vox, però a les catalanes, en primer lloc, de Junts, i després de l'abstenció i el vot en blanc, ERC, nous votants i la CUP. Un votant de la CUP a Ripoll em va dir que votava Aliança perquè ara el veu com el partit més independentista perquè és l'únic que defensa la DUI.

Si Aliança creix, els partits que ara no hi volen pactar, s'ho repensaran?

— Orriols va dir que donaria una segona oportunitat a Puigdemont. I qualsevol partit entre presidir la Generalitat o l'oposició, es queda amb la primera opció costi el que costi. A Àustria, el centredreta ha posat ministres de la nova extrema dreta, però Alemanya, no. No sé què farà Junts.

 Alguns dirigents d’Aliança han repiulat entrevistes que li han fet. El llibre els blanqueja?

— Han repiulat la part que els interessa. He dit que no són feixistes, però sí d’extrema dreta i aquest tall no el posen. Si el lector es llegeix el llibre traurà les seves pròpies conclusions.  

stats