En directe
El nou govern de Salvador Illa
08/10/2024

“Li falta ambició”: l’oposició critica el discurs de Salvador Illa al debat de política general

El PSC aplaudeix Illa: "Té el país al cap"

El president del grup del PSC al Parlament, Ferran Pedret, ha volgut treure pit del discurs del president de la Generalitat, Salvador Illa, i ha destacat la inversió de 4.400 milions d'euros en matèria d'habitatge. "Té el país al cap", ha afirmat, per afegir que sap el paper que ha de jugar Catalunya en la política estatal i europea amb un compromís "catalanista", "socialdemòcrata" i "europeista".

Vox retreu a Illa que no hagi abordat "el problema d'inseguretat i la immigració il·legal"

La portaveu adjunta de Vox, María Elisa García Fuster, ha criticat que el president de la Generalitat, Salvador Illa, no hagi plantejat solucions per "acabar amb el problema d'inseguretat i immigració il·legal". Alhora, l'ha acusat de ser "continuista" amb les polítiques "de ruptura nacional" de l'anterior govern d'ERC.

D'altra banda, García Fuster ha qualificat el nou departament de Política Lingüística com la creació "d'una conselleria de dictadura lingüística" i ha insistit en les seves tesis contra l'islam i "l'infern fiscal".

La CUP lamenta les propostes "continuistes" d'Illa: "Només ha fet una proposta concreta"

La diputada de la CUP Maria Pilar Castillejo ha criticat el discurs del president de la Generalitat, Salvador Illa, lamentant que "les revolucions que ha plantejat són un oxímoron" perquè "són continuistes" i circumscrites en el que ha anomenat "sociovergència". "Només ha fet una proposta concreta", ha etzibat, en referència a l'habitatge, retraient que les transformacions que ha plantejat no són tals.

En aquest sentit, ha recalcat que "no ha fet cap concreció sobre llengua" i ha afegit que "cal blindar la immersió lingüística" que, a parer dels cupaires, no està garantida.

Els comuns valoren "positivament" el compromís d'Illa en habitatge: "La música sona bé"

El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha valorat "positivament" que el president de la Generalitat, Salvador Illa, s'hagi compromès amb el full de ruta de la investidura pel que fa a l'habitatge. "La música sona bé, però volem veure'n la partitura", ha afirmat en una roda de premsa posterior al discurs del president, en què ha defensat la regulació del lloguer i la construcció de 50.000 pisos de protecció oficial. Ara bé, volen veure quins límits es vol exigir al sector privat.

Ara bé, Cid ha trobat a faltar la referència a la "massificació turística" i l'impacte en l'habitatge. "Estem a la cua del creixement del PIB per càpita", ha afirmat, atribuint-ho al "monocultiu turístic". En paral·lel, ha advertit que en matèria d'infraestructures, Illa hauria de "prioritzar Rodalies, no l'aeroport".

El PP acusa Illa de ser un "bluf": "Ens ha decebut bastant"

El portaveu del PP al Parlament, Juan Fernández, ha criticat la intervenció del president de la Generalitat, Salvador Illa, afirmant que ha estat "buida i incoherent". Fernández declara contradictòria la posició d'Illa quan diu que no vol confrontar territoris perquè "ha iniciat una confrontació amb les comunitats pel nou finançament", que ha qualificat d'insatisfactori, posant com a bon exemple la baixada fiscal d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid. A més, ha exposat que, per a ells, Illa és un "bluf" que els "ha decebut bastant". A parer seu, el PSC és "ostatge d'ERC", i creu que "ha entrat en la Matrix a la qual ens han portat dels partits independentistes".

Alhora, el popular ha criticat que el president només hagi concretat propostes sobre habitatge que, a més, afirma, són una còpia de l'anterior mandat, de Pere Aragonès. També ha lamentat que quan ha parlat de l'ampliació de l'aeroport ho ha fet amb la boca petita "amb por de fer enfadar els comuns".

ERC lamenta que Illa hagi demostrat l'ambició d'un "delegat de la Moncloa" "sense concrecions"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha lamentat el discurs del president de la Generalitat, Salvador Illa. "Hem sentit el que esperàvem, un president amb poca ambició encapçalant una Generalitat gestora", ha etzibat, assegurant que ha actuat més com a "delegat de la Moncloa" que com a president. "Decebuts", la representant dels republicans ha titllat el Govern de "gris" i ha lamentat que no hi hagi hagut "propostes concretes".

De fet, ha recalcat que "els únics anuncis amb ambició els ha posat ERC a través de l'acord d'investidura" i en aquest sentit ha valorat l'anunci en habitatge. "Sense concrecions, estarà aïllat", ha avisat. Per això, ha assegurat que "no faran prou amb bones paraules" i que caldrà "ambició si l'executiu vol el suport d'ERC". Per això, ha dit que el pacte pressupostari no està pas més a prop.

D'altra banda, Vilalta ha agraït les bones paraules d'Illa cap al govern de Pere Aragonès, però ha afegit que si Catalunya funciona, "el mite de la dècada perduda [pel Procés] era mentida".

Junts carrega contra el discurs d'Illa: "No és el govern de tothom"

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha carregat contra el president de la Generalitat, Salvador Illa, després del seu discurs en el debat de política general. Sales n'ha fet una "valoració negativa": "Hem trobat a faltar una referència al context de no normalitat institucional perquè encara hi ha dos escons buits a causa de l'exili; això demostra que el govern del PSC no és el govern de tothom", ha etzibat.

Així, ha criticat la "falta d'ambició nacional i lideratge, amb propostes gairebé impossible d'executar", com en habitatge, i ha afirmat que és un govern "feble perquè Illa mai es plantarà a Madrid davant del PSOE". De fet, ha qüestionat les transformacions de l'executiu i ha qualificat de falta de "respecte" que "encara no s'hagi reunit amb Junts", primer grup a l'oposició. També ha tingut ocasió de combatre els anuncis en habitatge, que ha circumscrit en el "populisme", deixant clar que el PSOE n'ha incomplert molts, a parer seu. En aquest sentit, els juntaires registraran una proposta en habitatge perquè es posi a disposició dels ajuntaments el sòl de la Sareb amb el finançament suficient per a la seva rehabilitació.

Salvador Illa advoca per una "triple revolució" per a Catalunya: "La del bon govern, la normalitat i el respecte"

This browser does not support the video element.

"Vull una triple revolució per a Catalunya. La revolució del bon govern, de la normalitat institucional i la del respecte". Així ha conclòs el president de la Generalitat, Salvador Illa, la seva intervenció al primer debat de política general, en el qual ha exposat els eixos del Govern socialista de cara a la legislatura. Illa ha defensat treballar per un "bon Govern" que representi "els anhels i les esperances dels catalans" i ha allargat la mà a la resta de grups per fer-ho possible. "Soc un home a qui agraden les coses planificades. No m'atribueixo un esperit massa revolucionari, però sí que vull aquesta triple revolució", ha reblat.

Salvador Illa defensa el català com a "la columna vertebral" de Catalunya

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha defensat el català com a "la columna vertebral" de Catalunya, "l'element clau de progrés, cohesió, gaudi i convivència". El cap de l'executiu ha reiterat la seva aposta per tirar endavant un "pla de xoc" que permeti, entre d'altres, augmentar l'oferta destinada als adults que volen aprendre català, a més d'incrementar la inversió per potenciar l'ús social de la llengua.

Illa diu que ja treballen en el nou finançament singular: "Passarà i en els termes acordats amb ERC"

This browser does not support the video element.

Una vegada més, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha refermat el seu compromís amb la negociació d'un model de finançament singular per a Catalunya, tal com va pactar amb Esquerra a canvi de ser investit. "Això passarà. Hi haurà un nou finançament per a Catalunya en els termes acordats amb Esquerra, i en el calendari acordat", ha dit al debat de política general.

Davant les crítiques dels barons del PP i del PSOE, ha avisat que és un acord "que va a favor" i no en contra de ningú i que respecta les bases de la solidaritat interterritorial. També ha advertit que és un punt de consens entre les comunitats autònomes que cal una reforma del finançament.

Salvador Illa defensa un "diàleg de tu a tu" per tirar endavant la seva agenda legislativa

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha defensat un "diàleg de tu a tu" per construir aliances al Parlament que li permetin tirar endavant la seva agenda legislativa. Illa ha admès que la seva prioritat són ERC i els comuns, que li van facilitar la seva investidura, però també ha allargat la mà a la resta de formacions polítiques. "Amb esperit constructiu que espero trobar al conjunt de la cambra", ha afirmat.

Salvador Illa reitera el compromís del Govern de "millorar" l'aeroport del Prat

This browser does not support the video element.

Millorar l'aeroport Barcelona-El Prat és una de les prioritats del Govern en matèria d'infraestructures. Ho ha dit el president de la Generalitat, Salvador Illa, en la seva intervenció davant del debat de política general, el mateix dia que es reuneix la comissió tècnica que ha de plantejar quines opcions hi ha per ampliar-ne la capacitat. El president ha dit que el Govern escoltarà les seves propostes i les compartirà amb el Parlament, però ha avisat que l'executiu garantirà en tot cas "la connectivitat de l'economia catalana". Sobre Rodalies, ha afirmat que assumeix "plenament" el pacte de traspàs que va deixar engegat el govern de Pere Aragonès.

Salvador Illa demana no "jugar" barrejant immigració i seguretat

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha demanat no "jugar" barrejant immigració i seguretat. "No és el nostre camí", ha afirmat. I ha afegit: "Els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, visquin on visquin, puguin sortir al carrer i compartir l'espai públic amb tranquil·litat". En aquest sentit, Illa ha defensat l'increment d'efectius de Mossos d'Esquadra, per arribar als 22.000 agents.

Salvador Illa promet 50.000 habitatges públics fins al 2030

This browser does not support the video element.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha promès la construcció de 50.000 habitatges públics fins al 2030. Una inversió que, d'entrada, suposarà 1.100 milions d'euros anuals durant quatre anys, és a dir, un total de 4.400 milions. Aquests 50.000 habitatges públics són els que va pactar el Govern amb ERC i els comuns en l'acord d'investidura.

El Govern també preveu crear una reserva pública de sòl que vol "activar tot el sòl dels municipis". La primera convocatòria es farà el febrer del 2025. Illa també ha anunciat el seu compromís per reduir un 50% l'entrega d'habitatges, a més de crear un fons públic d'emancipació dotat de 500 milions d'euros durant cinc anys per finançar el 20% de les despeses de compra de 12.000 habitatges per a joves menors de 35 anys.

Una pancarta contra un esdeveniment amb participació d'Israel obliga a interrompre el ple

This browser does not support the video element.

Una pancarta en contra de l'Aviation Week, un esdeveniment en el qual participa Israel i que se celebrarà aviat a Barcelona, ha obligat a interrompre uns segons el debat de política general durant la intervenció del president de la Generalitat, Salvador Illa. El president de la cambra, Josep Rull, ha aturat el discurs per demanar als manifestants que l'han desplegat a la tribuna de convidats que marxessin de l'hemicicle. Quan ho han fet, s'ha reprès la intervenció del president. Els manifestants demanen la cancel·lació de l'esdeveniment en protesta pel genocidi a Palestina i pels efectes d'aquesta indústria en el planeta.

Illa demana al poder judicial l'aplicació "àgil i sense subterfugis" de la llei d'amnistia

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha tornat a demanar al poder judicial l'aplicació "àgil i sense subterfugis" de la llei d'amnistia. El líder socialista, en aquest sentit, també s'ha compromès a desplegar els acords d'investidura firmats amb ERC i els comuns al llarg de la legislatura i s'ha mostrat disposat a parlar amb tots els grups excepte "els que practiquen discursos d'odi".

Illa demana un "debat rigorós" sobre el finançament

This browser does not support the video element.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha demanat un "debat rigorós" sobre el model de finançament que els socialistes van pactar amb ERC. "Demano un debat rigorós, d'arguments, de contrast d'idees", ha afirmat. Illa ha avisat que el Govern no "caurà en la provocació i el soroll" que considera que fan algunes forces polítiques, en referència, sense dir-ho, al PP. En aquest sentit, el president ha ofert diàleg a qui vulgui "ajudar" en aquesta qüestió, però també amb el tema migratori.

Salvador Illa reivindica l'aportació de les persones immigrants a Catalunya: "Ens fa millors com a país"

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha aprofitat el debat de política general per reivindicar l'aportació de les persones immigrants a la societat catalana i condemnar els discursos de la "dreta radical" que aprofita els fluxos migratoris per crear "odi i discòrdia". "Catalunya s'ha fet a si mateixa gràcies a l’aportació i compromís i treball de persones vingudes d’arreu. Aquesta terra l’hem aixecat entre tots i totes", ha dit, tot recordant els que van immigrar a Catalunya des d'Extremadura, Andalusia, Múrcia, Aragó o Galícia, però també els que venen des de l'Àfrica, l'Amèrica Llatina i l'Àsia. En aquest sentit, ha defensat treballar per una "catalanitat única i plural", en un país que ofereixi "condicions de treball dignes" per a tots els treballadors, sigui quin sigui el seu origen.

Illa: "Ni a Europa ni a Espanya no va de confrontar territoris ni de confrontar sector públic i privat"

This browser does not support the video element.

"Ni a Europa ni a Espanya no va de confrontar territoris ni de confrontar sector públic i privat". El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha defensat el model econòmic de "prosperitat compartida, que no deixa ningú enrere", davant del que proposa la dreta, un model "excloent" i que els "que més tenen cada cop tinguin més". Un dard velat dirigit a la proposta econòmica que defensa el PP i, en concret, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que és el territori on els impostos són més baixos de tot l'Estat.

Salvador Illa arrenca la seva intervenció condemnant les guerres al Pròxim Orient, Rússia i Ucraïna

This browser does not support the video element.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha arrancat la seva intervenció al debat de política general condemnant les guerres al Pròxim Orient, Rússia i Ucraïna. Ho ha fet citant les paraules de Pau Casals davant de les Nacions Unides reivindicant la pau i l'entesa entre els pobles. "Ens toca a nosaltres estar a l'altura i dir som catalans i volem la pau", ha dit el president. Ha reiterat el suport del Govern a les Nacions Unides com a òrgan multilateral per garantir la pau i ha garantit que l'executiu farà el que estigui al seu abast en favor del diàleg i la solidaritat. Per exemple, intensificant l'ajuda humanitària internacional. "No abandonarem els que més pateixen a la ceguesa i injustícia de la guerra", ha assegurat.