La sortida de Junts dona ales al PSC

El trencament del Govern reforça el relat de l'alternativa dels socialistes, que seran claus en la governabilitat

El pimer secretari del PSC, Salvador Illa, a l'hemicicle del Parlament mirant el president, Pere Aragonès, i el ja exvicepresident Jordi Puigneró
07/10/2022
3 min

BarcelonaLa majoria independentista sorgida de les últimes eleccions va impedir que la victòria del PSC servís a Salvador Illa per arribar a la Generalitat. El líder socialista, aficionat a l'horticultura, ha sembrat des de llavors els ingredients per fer viable el seu projecte alternatiu, combinant la crítica al Govern amb l'oferiment per arribar a acords que transcendissin els blocs del Procés. De les enquestes se'n podria desprendre que l'estratègia està fent fortuna, tot i que també hi ha tingut molt a veure la creixent desunió i desorientació de l'independentisme. Amb la CUP desmarcada de la majoria del 14-F des de fa mesos, els socialistes es preparen ara per recollir-ne els fruits com a principals beneficiats del trencament de l'executiu.

"Sigui quin sigui el desenllaç, es pot afirmar que això no va", deia Illa aquest dimecres al Parlament. Al PSC donaven ja per sentenciada la coalició ERC-Junts abans que la militància juntaire apostés per sortir de la Generalitat i estan convençuts que, un cop consumat el divorci, això els reforça encara més com a alternativa "responsable" i "útil" a l'independentisme. D'aquí que, tot i titllar l'executiu de "joguina trencada", Illa opti per mantenir la mà estesa al president Pere Aragonès. La pitjor crisi de la legislatura entre socis, a més, s'ha produït en plena crisi econòmica, davant la qual els socialistes asseguren prioritzar els interessos de país i s'ofereixen a pactar els pressupostos. I ho fan amb 33 diputats al Parlament, tretze més que la suma de Vox, Cs i el PP. "Es miri com es miri, som l'única alternativa", defensa un alt càrrec socialista.

Si bé algunes veus al PSC consideraven que, electoralment, el millor per al partit hagués estat que el Govern continués junt per alimentar el desgast dels socis a la Generalitat, objectivament Illa obtindrà un rèdit més gran ara que Esquerra i JxCat han partit peres. Descartat ara per ara un escenari d'avançament electoral, la continuïtat de la legislatura passarà a dependre en gran mesura del PSC. Entre altres coses, perquè sense el suport de Junts els vots socialistes seran imprescindibles per aprovar els comptes del 2023. Davant d'aquest escenari, fonts del partit admeten que s'exigiran "contrapartides". I algunes veus fins i tot advoquen per reclamar la taula de diàleg catalana, que sempre ha topat amb un no d'Aragonès.

Illa també mantindrà l'oferta per a altres acords de país, però el PSC evitarà convertir-se en crossa dels republicans, cosa que el debilitaria com a alternativa. La col·laboració amb ERC, en tot cas, permetrà al partit torpedinar (un cop més) un dels seus hàndicaps per aspirar a governar: la dinàmica de blocs del Procés. El veto a pactar amb els socialistes ja fa temps que s'ha desdibuixat, tant als municipis com al Parlament, on ERC i Junts han acordat amb els d'Illa la renovació dels òrgans que depenen del Parlament i la nova llei del català. Amb el trencament del Govern, però, el PSC aspira a consolidar un nou joc d'aliances –on tindran de cara els comuns– a manera d'assaig d'una nova futura entesa a la Generalitat. Un punt de partida que, amb la desacceleració del Procés, ja no els penalitza a les urnes com abans.

L'escenari estatal i municipal

Si la governabilitat passa a dependre del PSC, i malgrat que no s'admeti públicament, Esquerra també tindrà menys força negociadora davant del PSOE a Madrid. "Perdrà marge de maniobra", reconeixen en privat fonts socialistes. I això impactarà en dues qüestions clau: els pressupostos estatals, on els republicans veurien rebaixat el seu grau d'exigència, i la taula de diàleg, que a finals d'any hauria de concretar en què es tradueix la desjudicialització.

Una última variable a tenir en compte és que el xoc a l'independentisme engreixa els arguments dels socialistes per reivindicar que s'està aconseguint "passar pàgina" del Procés. No només per la incapacitat d'ERC i Junts –i la CUP– d'acordar un full de ruta cap a l'estat propi, sinó també perquè el seu trencament dota de centralitat el principal partit constitucionalista al país. Al PSC estan convençuts que el discurs de deixar enrere "deu anys de decadència" qualla tant entre empresaris que reclamen gestió i estabilitat com entre les classes populars que en el seu dia van fer el salt a Ciutadans. I la primera parada per comprovar-ho seran les municipals de l'any que ve, on el PSC confia en rendibilitzar l'erosió dels partits del Govern i recuperar l'hegemonia al territori com a trampolí per arribar a la Generalitat.

stats