La prohibició dels correbous: el debat més incòmode arriba al Parlament
El rebuig del món local de les Terres de l'Ebre fa que ERC, Junts i PSC debatin permetre que la proposta es voti a la cambra
BarcelonaNi l'ampliació de l'aeroport del Prat, ni el Quart Cinturó, ni el Hard Rock. Si hi ha un projecte que tensa internament els grans partits catalans és la prohibició dels correbous. L'abolició de les corrides de toros el 2010 ja va provocar que CiU i PSC donessin llibertat de vot als seus diputats per la manca d'un posicionament comú, però acabar amb algunes modalitats de correbous encara genera més fractura i també provoca dissensions a les files republicanes. El rebuig del món local de les Terres de l'Ebre, on la tradició està més arrelada amb una trentena de municipis que en celebren, esquerda la unitat d'acció dels tres partits amb més pes al Parlament.
Ja es va veure fa quatre anys quan alguns diputats d'aquestes formacions, majoritàriament de Tarragona, però també de Girona (on se'n fan alguns), van votar en contra o es van abstenir amb una proposta de resolució dels comuns que reclamava acabar amb els correbous i que va prosperar amb 50 vots a favor, 17 en contra i 61 abstencions. Ara la història es podria repetir. Els comuns i la CUP han presentat una proposició de llei per acabar amb el bou embolat, el bou capllaçat i el bou a la platja, que qualifiquen aquestes modalitats com "les més agressives". Que cap d'aquestes formacions hagi revelat si donaran o no suport a l'esmena a la totalitat de PP i Vox per evitar que es debati al Parlament denota fins a quin punt aquesta qüestió els incomoda. Si l'esmena a la totalitat tira endavant en la votació de dimecres que ve, la cambra donarà carpetada al tema, almenys de moment. Si fracassa, es crearà una ponència que donarà forma al text final que es tornarà a votar al ple d'aquí a uns mesos (si no acaba abans la legislatura).
A preguntes de l'ARA, socialistes i juntaires no han volgut ni tan sols pronunciar-se sobre aquesta qüestió i només ho han fet els republicans. Fonts d'ERC han assenyalat que "la decisió es prendrà tenint en compte el pes que tenen els correbous al territori" i que els afectats han de participar en la resolució que s'adopti. Els republicans, així mateix, mantenen l'aposta d'impulsar una llei de protecció animal que no només es limiti als correbous i lamenten que els comuns no hagin activat l’intergrup per a la protecció dels Animals al Parlament per avançar en aquest àmbit. El portaveu dels comuns, David Cid, admet que aquest intergrup no s'ha activat, però deixa clar que "no deixa de ser un grup de treball sense capacitat legislativa". A l'agost, el president Pere Aragonès ja es va expressar en aquesta mateixa línia i va defensar que la festa havia d'evolucionar “des dels àmbits on es fan aquestes tradicions” i no legislar-se des del Parlament. "És un procés que ha d’anar avançant, però si és vist com una imposició de Barcelona, no ens en sortirem", va advertir.
Aquest és un dels arguments que utilitzen la trentena d'alcaldes, presidents dels consells comarcals i l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre (APCTTE), que dijous van celebrar un acte unitari a la Ràpita per mostrar el seu rebuig a la proposició de llei i denunciar que les formacions que abanderen la iniciativa només representen el 4% dels edils dels pobles amb festes amb bous. "Ha de decidir el territori, que ho fa amb el cor i no pensant amb els vots i la política", critica l'alcalde de la Ràpita, el socialista Javier Reverté, que demana l'abstenció del PSC. L'alcalde de Paüls, el republicà Enric Adell, demana respecte per a la llei dels correbous, que es va aprovar el 2010, perquè les coses des de llavors es fan "molt ben fetes" amb incidències "residuals". El batlle de l'Aldea, el juntaire Xavier Royo, reivindica la unió territorial que existeix en defensa de la festa dels bous.
L'associació Tots Som Poble, que forma part de la coordinadora Prou Correbous, replica que el 2010, quan es va aprovar la llei que blindava els correbous incloent la festa a l'apartat de cultura, "als partidaris dels correbous no els va saber gens de greu que la llei vingués de Barcelona". La coordinadora ha fet un comunicat aquest divendres en què demana "valentia" als grups parlamentaris perquè no donin suport a l'esmena a la totalitat de PP i Vox i denuncia que si es tomba s'haurà "vetat un debat sa i necessari" perquè la proposició no afecta la totalitat dels correbous. El desenllaç se sabrà dimecres.