Pressió unànime a Borràs perquè s'expliqui pel cas Juvillà
La presidenta del Parlament assegura que desconeixia els moviments dels funcionaris per donar de baixa l'escó
BarcelonaL'endemà que el Parlament constatés que el diputat de la CUP Pau Juvillà havia perdut l'escó, la jornada no ha sigut gaire més tranquil·la a la cambra. Aquest divendres, de les 9.30 a les 14 hores, s'han succeït les reunions d'òrgans com la mesa, la mesa ampliada i la junta de portaveus amb el cas del diputat de la CUP de nou com a tema del dia. L'atenció s'ha centrat en la pressió que els grups han exercit a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè doni explicacions de tot l'afer. Consideren que hi ha massa interrogants per resoldre. I aquesta vegada la pressió ha sigut gairebé unànime, tant de la banda no independentista –PSC i comuns– com de la independentista –ERC i la CUP.
L'objectiu confessable dels grups amb Borràs és tenir informació sobre si dijous, quan va començar el ple, sabia que Juvillà ja no era diputat i ho va amagar. Llavors no era públic, però la cambra ja havia decidit no convocar el diputat a la sessió; la secretària general preparava l'ordre de retirar-li l'escó amb efectes retroactius des del 28 de gener i, finalment, aquest divendres s'ha publicat oficialment la baixa al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC). L'objectiu més inconfessable d'aquests mateixos grups és que saben que el cas Juvillà s'ha convertit en una qüestió que desgasta Borràs, que havia promès defensar l'escó fins que almenys hi hagués una sentència ferma, que encara no ha arribat. Però els dubtes no només són sobre el ple de dijous, sinó que els grups es pregunten si Borràs ja sabia el 28 de gener que Juvillà deixava de ser diputat.
Segons diverses fonts consultades per l'ARA, en les reunions parlamentàries d'aquest matí Borràs ha traslladat que no en sabia res i que totes les decisions que han portat Juvillà a perdre l'escó havien sigut estrictament dels funcionaris sense retre-li comptes. "Ens ha dit que no ho sabia", explicava més d'un diputat. Però la majoria no s'ho creuen. "No s'aguanta res", deia un parlamentari. Quina és la versió de la presidenta? Malgrat que aquest divendres al Parlament ha planat unes quantes vegades la possibilitat que fes alguna mena de declaració, finalment no ha dit res. Només des d’un acte a Vilassar de Dalt va assegurar que “donarà explicacions” la setmana vinent i va admetre que el cas “ha afectat molt” a la unitat independentista.
El principal argument de Borràs per no acceptar dijous el vot delegat de Juvillà era que hi podria haver un conflicte d'interessos perquè la votació era sobre un dictamen que afectava el cupaire. Però aquest mateix dictamen es va votar el dia abans a la comissió de l'Estatut dels Diputats. I entre els 135 vots ponderats, hi havia el de Juvillà. És a dir, es va compatibilitzar el seu vot ponderat encara que hi hagués –segons Borràs– aquest conflicte d'interessos i no se sabés del cert si continuava sent diputat.
El precedent de Torrent
Un dels partits que volen explicacions és Esquerra, tal com ha reclamat aquest divendres en una entrevista amb TV3 la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta: "Estem demanant que s'aclareixi tota la seqüència i que, arribats a aquest punt, s'assumeixi que si ja sabíem que arribaríem aquí, això es podria haver explicitat". Indirectament, el que els republicans reclamen és que JxCat admeti que han fet "el mateix" que Roger Torrent quan, sent president del Parlament, va desposseir de l'escó Quim Torra. "Es va ser injust amb Torrent i ara Borràs ha de donar la cara", explica una veu republicana.
També ha transcendit un detall nou. Tal com ha avançat Eldiario.es i ha pogut confirmar l'ARA, Borràs va parlar del cas Juvillà dissabte passat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, abans d'un acte en el qual van coincidir a Manresa. Ho va fer en la línia del que JxCat havia plantejat en els últims dies: que si s'optava per la desobediència no fos només cosa seva, sinó dels tres partits independentistes. Fonts de la Generalitat confirmen la conversa i asseguren que Aragonès li va oferir "tot el suport", però li va recordar que en aquest cas qui havia de prendre "les decisions" era el Parlament.
El PSC, com que no comparteix Govern amb JxCat, aquest divendres ha pogut ser més contundent. "Ens ha enganyat. [Borràs] No ha dit la veritat als membres de la mesa, als diputats i als ciutadans de Catalunya", ha reblat la portaveu socialista, Alícia Romero. La tesi del grup és que Borràs sabia que no hi havia marxa enrere i que Juvillà no era diputat, però que va intentar amagar-ho. Els comuns també han demanat explicacions a la presidenta en les reunions del matí, i també n'han sortit decebuts.
Cuevillas carrega contra la CUP
La veu cantant de JxCat aquest divendres l'ha portat el diputat Jaume Alonso-Cuevillas. La línia de defensa de Junts és que tot plegat és culpa de la CUP, que va demanar que Juvillà pogués delegar el seu vot en el ple d'aquest dijous únicament per comprometre Borràs i situar-la en la desobediència. "La volien enviar a la paperera del Codi Penal", ha conclòs. Fonts de Junts expliquen que estan "molt decebuts" amb els altres dos partits independentistes perquè –consideren– que s'ha deixat sola la presidenta del Parlament perquè "desobeís en solitari". Fins i tot ja havien fet càbales de quins delictes podia cometre Borràs si decidia fer ella el que els funcionaris no volien fer, com pagar la nòmina a Juvillà o facilitar-li el vot: desobediència, prevaricació, usurpació de funcions i fins i tot coacció.
La CUP, per la seva banda, ha mantingut un perfil baix. Dijous ja havia criticat la presidenta per "no garantir" els drets del seu diputat, i avui el mateix Juvillà ha decidit prendre-s'ho amb humor i en tercera persona: "Ara sembla que al Juvillà l'han jubilat (I sense llicència d'edat)", ha ironitzat en un tuit. Més tard, acompanyat d'una setentena de persones que li han donat suport a Lleida, el cupaire ha demanat que els partits no es tirin “els plats pel cap”. Amb explicacions de Borràs o sense, aquest divendres al Parlament només hi havia una idea en què coincidia tothom: Juvillà ja no és diputat.