Parlament de Catalunya

La validesa del vot de Lluís Puig, en l’aire

Borràs acusa ERC de "bloquejar" la firma de l'acta del ple

Barcelona¿Lluís Puig pot votar al Parlament? Aquesta és una pregunta que ara mateix no té resposta. De fet, ni tan sols Esquerra i Junts es posen d’acord. A principis de juliol, la majoria independentista de la mesa va acordar assumir les conseqüències jurídiques de permetre el vot delegat del diputat de JxCat a l'exili: va ser comptabilitzat verbalment per la llavors presidenta de la cambra, Laura Borràs, però no va aparèixer en els panells de resultats per no implicar els funcionaris davant les advertències del Tribunal Constitucional. La prova del cotó fluix per saber si allò era un acte simbòlic o efectiu serà l’acta del ple, on es recollirà el còmput total de vots. Una acta que, de moment, no s'ha signat, segons ha avançat aquest dilluns l'ACN i ha confirmat l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document en qüestió està sobre la taula del secretari quart, Ruben Wagensberg (ERC) –a cada ple li toca a un secretari de manera rotatòria–, que l’ha de signar abans que sigui finalment validat per la presidència de Parlament. I aquest dilluns Borràs ha acusat en un tuit el republicà de "bloquejar" l’acta. "Se signarà, com totes", ha respost Wagensberg també a Twitter, si bé la versió sobre la validesa de la delegació que han esgrimit l'una i l'altre no concorden. Segons fonts jurídiques, serà fàcil de detectar qui té raó: si el vot de Puig està dins del recompte de vots, voldrà dir que és efectiu; si no, serà merament simbòlic.

Cargando
No hay anuncios

Conflicte de fons

Ara mateix el resultat de tot plegat és una incògnita. Mentre Borràs diu que el còmput “inclourà Lluís Puig”, fonts d’Esquerra asseguren que el vot del diputat exiliat "no es comptabilitza en el total”. Entre les declaracions creuades hi ha un conflicte de fons: els republicans, i així ho ha refermat Wagensberg, creuen que ara mateix el vot de Puig no té totes les garanties –apunten que és simbòlic– i que perquè hi siguin cal una reforma del reglament. En canvi, des de Junts diuen que ja és vàlid. L’acta dictarà sentència. Igualment, però, fonts parlamentàries constaten la incomoditat d’ERC amb aquest tema, cosa que també explica per què el secretari quart encara no ha firmat l’acta quan ho podia haver fet des de fa dies, segons fonts de la cambra. El Parlament, doncs, ha tancat el període ordinari de sessions i ha marxat de vacances amb aquest tema –no menor– pendent.

Cargando
No hay anuncios

De fet, en l’última votació a la mesa sobre el cas Puig, Esquerra es va abstenir. Llavors es debatia si el diputat de Junts podia participar telemàticament en les comissions –els lletrats no ho veien clar– i els republicans van apuntar, com ara, que calia una reforma del reglament. Ho van tirar endavant Junts i la CUP, però ara aquesta majoria s’ha estroncat. Amb la suspensió de Borràs, els dos vots en contra del PSC empatarien amb els dos de Junts i la CUP si Esquerra continua abstenint-se en les qüestions referents a Puig. 

Cargando
No hay anuncios

Totes les funcions que tenia Borràs com a presidenta ara les té la vicepresidenta primera, Alba Vergés (ERC). Tot i això, quan Wagensberg signi l’acta, fonts de la presidència apunten que Borràs podrà validar-la igualment perquè es tracta d’un fet que va passar quan encara era presidenta. Borràs ha explicat que aquest mateix dilluns ha anat al Parlament per firmar documents que també eren anteriors a la seva suspensió. Ara bé, segons fonts parlamentàries, els lletrats no les tenen totes amb aquesta potestat i és un tema que s’analitzarà en els pròxims dies. De moment, la mesa no pot fer vacances amb tranquil·litat.