El Parlament elimina definitivament les llicències per edat

La Comissió d'Afers Institucionals deroga l'article del règim intern de la cambra que permetia aquest privilegi

Imatge d’arxiu de la façana del Parlament de Catalunya.

BarcelonaAra sí, les llicències per edat, règim que, tal com va avançar l'ARA, permet a treballadors del Parlament seguir cobrant sense treballar, a partir d'aquest divendres ja no figuraran en cap reglament de la cambra. Aquest dijous la Comissió d'Afers Institucionals ha aprovat per unanimitat derogar l'article 79 dels Estatuts del Règim i el Govern Interiors del Parlament, precisament el punt que donava vida a les llicències per edat per les quals el Parlament pagava 1,7 milions d'euros anuals a funcionaris que ja no hi treballen. Tots els partits han valorat positivament la derogació, que més d'un ha qualificat "d'exigència moral". Encara queden, però, diverses incògnites per resoldre.

La principal: què passarà amb els treballadors que ja hi estan acollits. Segons fonts parlamentàries, els 21 funcionaris que ara mateix cobren a conseqüència d'aquest privilegi ho continuaran fent perquè es tracta d'un "dret adquirit". La resolució aprovada determina que es desestimaran totes les sol·licituds per gaudir del règim que estaven pendents de resoldre, però una altra cosa són les 12 llicències concedides que encara no s'han executat: un equip de lletrats estudia si, tot i haver-les autoritzat durant l'any passat, es poden retirar. De fet, el dictamen dona un marge de mes i mig, fins a l'1 d'abril d'aquest any, perquè el Parlament, a través de la negociació col·lectiva, acordi com se salda la situació d'aquestes persones.

Aquest dijous s'ha formalitzat en comissió la decisió que la mesa va prendre ara gairebé fa un mes: suprimir directament l'article del reglament sense esperar la negociació amb el personal. Una solució que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no veia factible quan va esclatar la polèmica.

L'exposició de motius del dictamen aprovat assegura, però, que s'ha "negociat amb el consell de personal" i "no s'ha arribat a un acord sobre el text". Un punt que fonts del consell de personal neguen i, de fet, diversos diputats han apuntat que els ha arribat una nota dels treballadors en què es queixen del fet que se'ls hagi deixat "sense marge de negociació". Amb tot, fonts de les dues parts expliquen que després que la mesa aprovés l’eliminació hi va haver una reunió amb el consell de personal on es va constatar el desacord. Mentre una part considera que això va representar entrar en una negociació, l’altra ho nega.

Les versions contradictòries arriben després que el consell de personal ara fa dues setmanes es rebel·lés contra la decisió d'eliminar les llicències per edat de manera "unilateral". En un comunicat enviat pel Col·lectiu Ronda, van denunciar una "vulneració del principi de negociació col·lectiva" per part de la mesa i van assegurar que estudien prendre-hi accions legals. A partir d'aquest divendres, quan la supressió de l'article aparegui al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, el consell de personal haurà de valorar si interposa un recurs al contenciós administratiu.

Aquest fet ha generat crítiques dels grups a la mesa i fins i tot ERC, en boca de la seva diputada Jordina Freixanet, ha afirmat que no es pot "corregir un error amb un altre error". En aquest sentit, la cupaire Dolors Sabater ha demanat una reunió amb el consell de personal per tancar el "malentès", advocant perquè hi hagi "un exercici de reparació". "Ens volem solidaritzar amb el consell de personal", ha dit també el portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, que, al mateix temps, ha instat els grups a "assenyalar" els responsables polítics que van posar en marxa la mesura.

Solucions

Tot just tres setmanes abans que la mesa decidís eliminar el privilegi –abans que l'ARA publiqués les dades–, l'òrgan rector de la cambra havia aprovat una reforma de la llicència per edat que no suprimia el règim especial, sinó que només el reduïa de cinc a tres anys. Un fet que el diputat dels comuns Marc Parés ha criticat durant la comissió, lamentant "el desgavell de procediment", les "anades i vingudes" i les "solucions transitòries". Tot i que la primera reforma no acabava amb el privilegi, la parlamentària de Junts Glòria Freixa ha assegurat que aquest tema ja "s’estava encarrilant per la mesa" abans que l'ARA destapés el cas. Borràs fins i tot va considerar que estava "resolt" quan es va publicar la informació.

stats