Cas Borràs

Qui podria ocupar la presidència del Parlament?

Si Borràs és suspesa i no renuncia al càrrec, Vergés assumiria les funcions interinament

BarcelonaA hores d’ara tot apunta que dijous al migdia la mesa del Parlament suspendrà la presidenta de la cambra, Laura Borràs, per presumpta corrupció. Serà el primer cop que la mesa del Parlament aplica l’article 25.4 del reglament, introduït l’any 2017 per part de Junts pel Sí i la CUP –a proposta dels cupaires– per escenificar mà dura contra les males praxis i que preveu la suspensió preventiva dels diputats abans que es produeixi el judici. Què implicarà això per a la presidència del Parlament? Qui l’exercirà si Laura Borràs és apartada?

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Primer de tot cal deixar clar que la suspensió de diputada no implicaria que la presidenta de Junts perdés l’acta de parlamentària. Es tracta d’una suspensió de tots els drets i deures mentre no arribi la sentència i seria reversible si fos absolta. Per tant, durant aquest temps Borràs continuaria sent diputada, però no podria votar ni cobrar de la cambra. Ara bé, com que ostenta el càrrec de la presidència del Parlament, no només està en joc això sinó que també s'hauria de clarificar qui exerceix les funcions de la segona autoritat del país mentre duri la suspensió. El reglament no preveu aquest supòsit de manera explícita, però sí que deixa clar que, en cas de “vacant, absència o impediment” del president del Parlament, siguin els vicepresidents per ordre consecutiu –ara Alba Vergés (ERC) i Assumpta Escarp (PSC)– els que n’assumeixin temporalment les funcions. Així doncs, tot apunta que d'entrada seria la dirigent republicana Alba Vergés qui exerciria de facto les funcions de presidenta de la cambra si Borràs és suspesa dijous.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, ¿fins quan? En funció de com s'allargui el procés judicial aquest escenari es podria cronificar mesos. La majoria de grups parlamentaris creuen que aquesta no pot ser una solució que s’eternitzi en el temps perquè situaria la cambra en l'interinatge. ¿Es podria, doncs, escollir una nova presidència en aquest període? Jurídicament no si Borràs no renuncia al seu càrrec de manera explícita. I, per ara, ella mateixa ha descartat fer-ho, malgrat que dins de Junts algunes veus creuen que va en detriment del poder institucional del partit. L'argument de la presidenta és que si s'escull un altre president no podria recuperar automàticament el càrrec si és absolta, de manera que ara s’explorarà un mecanisme per si pot ser un altre membre de Junts qui assumeixi aquestes funcions interines. ERC s'ha obert a aquesta possibilitat en compliment de l'acord de legislatura.

Remodelació a la mesa?

Tenint en compte que les competències de la presidenta només les poden exercir les vicepresidències, una de les opcions sobre la taula seria nomenar un diputat de Junts per a aquest lloc. Això implicaria deixar la presidència suspesa i remodelar la mesa perquè Aurora Madaula –ara secretària segona– o un altre parlamentari de Junts ocupessin el lloc de Vergés, que hauria de renunciar al seu actual càrrec. Però tot això encara s'ha d'abordar a fons entre els dos socis de govern. Arribats dijous a la suspensió, aquesta serà la negociació que mantindran Esquerra i Junts, amb l'amenaça que els efectes del cas Borràs impactin en l'estabilitat de l'executiu català.