Cas Borràs

La mesa referma la suspensió de Borràs com a presidenta del Parlament

Junts s'agafa al dictamen de l'ONU sobre els presos polítics per oposar-se a la decisió

BarcelonaLaura Borràs continuarà suspesa com a presidenta del Parlament. No hi ha hagut sorpresa i aquesta ha sigut la decisió aquest dijous de la mesa del Parlament, la primera que ha presidit la vicepresidenta primera de la cambra, Alba Vergés (ERC), ubicada al seient que fins ara estava reservat als presidents de la cambra. La majoria formada per Esquerra, el PSC i la CUP ni tan sols ha admès a tràmit la petició de reconsideració que havia plantejat Junts per Catalunya: consideren que la suspensió de Borràs és una aplicació automàtica del reglament del Parlament i que no està subjecte a cap replantejament. Esgotades totes les vies parlamentàries, s'obre el camí del recurs al Tribunal Constitucional. Borràs va advertir que no dubtaria en acudir-hi com a pas previ a portar el cas a Europa, però després del pronunciament definitiu de la mesa encara no ha anunciat, per ara, si ja l’ha posat en marxa.

Cargando
No hay anuncios

Borràs sí que ha denunciat en un tuit que el fet que la mesa ni tan sols hagi admès a tràmit la seva petició de reconsideració és una mostra de “la magnitud de la destrossa democràtica de la por”. La mesa ha pres la decisió després d'escoltar el parer dels grups parlamentaris a la junta de portaveus, on Junts no ha trobat socis. "Junts s'ha quedat sola en aquesta posició contrària al que estableix el reglament del Parlament", ha dit poc després la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. Fonts de l'entorn de Borràs consideren que la líder de Junts es troba en una situació "d'indefensió", ja que la mesa no argumenta jurídicament la decisió d'apartar-la cautelarment del càrrec escudant-se en el fet que aplica automàticament el reglament de la cambra.

Per això, el grup ha presentat un altre escrit aquest dijous afegint al seu argumentari el dictamen del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, que aquest dimecres va concloure que l'estat espanyol va vulnerar els drets polítics dels exconsellers presos quan els va suspendre com a diputats abans que fossin condemnats. Per a Junts, els dos casos són pràcticament idèntics i ha insistit que es tinguin en compte els arguments de l'ONU abans de prendre una decisió sobre Borràs.

Cargando
No hay anuncios

Junts denuncia "partidisme" en la decisió

"Resultaria paradoxal que l'endemà [de la resolució de l'ONU] s'acabi reconeixent que el Parlament ha violat els mateixos drets a Laura Borràs", afirma l'escrit de Junts, en relació a la suspensió d'un càrrec electe abans de la sentència. La seva secretària a la mesa, Aurora Madaula, ha defensat que no hi ha "cap diferència" entre la resolució de l'ONU sobre els presos polítics i el cas Borràs. El motiu que argüeix: que parla de la "privació dels drets polítics, no del presumpte delicte", malgrat que el dictamen de l'ONU sí que incideix en l'aplicació del concepte de "rebel" sobre els líders independentistes. Madaula ha criticat que la mesa tampoc hagi acceptat la seva petició de demanar un informe jurídic als lletrats, fet que demostra, al seu entendre, que la decisió dels grups és "partidista".

Cargando
No hay anuncios

Però Junts defensava aquest posicionament en solitari. Cap altre partit –tampoc els independentistes– ha avalat aquest punt de vista. Fonts republicanes consideren que es fa un "trist favor" al moviment comparant el cas de l'1 d'Octubre amb la causa de la Institució de les Lletres Catalanes que afecta Borràs. "No són situacions equiparables, de cap de les maneres. Qui vulgui equiparar la implicació de Jordi Turull en el referèndum amb el cas de Laura Borràs s'equivoca molt i perjudica el conjunt del moviment independentista", ha sentenciat Vilalta des del faristol, i ha afegit: "Aquest 52% de suports no és per tancar files davant d'acusacions de delictes de corrupció, sinó per defensar la República Catalana". En el mateix sentit, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar aquest dimecres des de Suïssa que són situacions "diferents" que no es poden "barrejar".

Quin escenari s'obre a partir d'ara al Parlament? JxCat de moment no es mou d'on era, i haurà de ser la vicepresidenta de la mesa, Alba Vergés (ERC), qui continuï assumint les funcions de presidenta. Vilalta ja ha deixat clar que no farà "deixadesa de funcions". No obstant, els republicans han insistit en reiterades ocasions que Junts busqui un substitut per a Borràs per evitar així la interinitat en el càrrec. De moment, segons diverses fonts consultades, les converses estan en punt mort. L'unionisme ha insistit en aquesta tesi. PP i Vox han instat Borràs a deixar el càrrec definitivament, mentre que el líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha plantejat a ERC i el PSC que dimiteixin de la mesa per deixar-la "sense quòrum" i obligar a engegar un procés per escollir nous membres de la mesa i renovar l'òrgan sencer.

Cargando
No hay anuncios

El dictamen de les Nacions Unides no invalida la suspensió d'un diputat abans de la sentència si hi ha una previsió legal, però sí que diu que ha de ser "previsible", "objectiva" i "proporcional" d'acord amb els fets. Uns requisits que en el cas de l'1 d'Octubre considera que no es van complir perquè es va suspendre els diputats basant-se en el delicte de rebel·lió quan es tractava de fets "públics" i "pacífics", en al·lusió a les manifestacions que van envoltar el referèndum. "Diverses organitzacions i entitats nacionals i internacionals han posat de manifest el caràcter pacífic de les accions que van dur a terme els demandants i altres responsables polítics i socials de Catalunya", sosté el dictamen, que conclou: "Una aplicació del dret intern que, de manera automàtica, doni lloc a la suspensió dels càrrecs electes per presumptes delictes basats en accions públiques i pacífiques amb anterioritat a l'existència d'una condemna impedeix una anàlisi individualitzada de proporcionalitat de la mesura i, per tant, no es pot considerar que compleixi els requisits de raonabilitat i objectivitat".