La mesa ajorna per enèsim cop la solució a les llicències per edat
Tornarà a fer una proposta de prejubilacions als funcionaris abans del 28 de juliol
BarcelonaLa mesa del Parlament va eliminar les llicències per edat –que permetien cobrar sense treballar a partir dels seixanta anys– el passat mes de gener, però va quedar pendent resoldre la situació de les 21 persones que les cobraven el 2021 (amb un cost d'aproximadament 2 milions d’euros anuals) i dels 12 funcionaris a qui se’ls havia autoritzat la llicència però encara no l’estaven gaudint. Doncs bé, mig any després no hi ha acord sobre què s'ha de fer amb aquests funcionaris i aquest dimarts la mesa ha ajornat per enèsima vegada el límit temporal per trobar una sortida, fins al 28 de juliol. És el tercer cop que ho fa: primer havia de tancar-se l’1 d’abril; després es va ajornar fins al 17 de juny i, posteriorment, fins a aquest dilluns, un cop més sense èxit.
¿Amb quin argument s'ha pres la decisió? Principalment, que la mesa ja es trobava fora del termini (11 de juliol) i que, si no hi havia pacte, s'havia de prorrogar la decisió per no incomplir el reglament de personal de la cambra. Però a banda d'això, la mesa també ha decidit una altra cosa: independentment d'aquest règim definitiu per a les llicències per edat, també farà una altra proposta de prejubilació dirigida a tots els treballadors de la cambra. ¿Amb quina justificació? Que hi està obligada per l’estatut bàsic del funcionari públic: en l’article 38.3 s'estableix que s’ha d’obrir una "renegociació" en cas que s'arribi a pactes i l'administració no els ratifiqui.
Fonts parlamentàries recorden que és el que ha passat al Parlament amb les noves excedències remunerades: la mesa va tancar un acord amb els treballadors el passat 15 de juny, però va decaure abans de ser ratificat a la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) perquè la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va decidir frenar-ho. Aquesta proposta consistia en establir una nova figura al reglament de personal anomenada "excedències voluntàries incentivades" i que consistia, a la pràctica, en una prejubilació als seixanta anys a càrrec del pressupost del Parlament: els treballadors cobrarien la pensió com si estiguessin jubilats –amb el topall màxim de 2.819,18 euros mensuals– cinc anys abans del previst.
Tot i donar-hi suport inicialment, Junts va canviar de criteri i va decidir aturar la seva ratificació a la CAI. L’argument de les representants del partit a la mesa –Laura Borràs i Aurora Madaula– va ser que pensaven que la nova modalitat de prejubilacions només afectava els treballadors amb llicència per edat, en lloc de tot el personal.
Ara bé, segons fonts parlamentàries, el nou ajornament de calendari fins al 28 de juliol implica totes dues coses: acordar una sortida per a les persones amb llicència per edat i, al mateix temps, crear una nova figura de prejubilació a la qual es pugui acollir tota la plantilla del Parlament. Per tant, no hi hauria un canvi d’esquema respecte a l'últim acord, sinó una modificació de les condicions que encara s’ha de concretar. De fet, aquesta nova proposta de la mesa encara no està redactada.