La CUP es va oferir a presidir el Parlament per desobeir la Junta Electoral

JxCat i ERC no van valorar la proposta i l'independentisme es resigna a perdre l'escó de Juvillà escudant-se en la protecció dels funcionaris

Laura Borràs i Jaume Alonso-Cuevillas durant la comissió de l'Estatut del Diputat
5 min

BarcelonaEn cas de condemna, el reglament del Parlament només preveu una situació per retirar l'escó a un diputat: que la sentència sigui ferma. Fins ara aquesta havia sigut la línia de defensa capitanejada per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb el suport de les tres formacions independentistes. Però davant l'evidència que això no passarà en el cas de Pau Juvillà, com no va passar en el de l'expresident de la Generalitat Quim Torra, ERC, JxCat i la CUP han aprovat aquest dimecres un dictamen en què consideren que, almenys, s'hauria de poder esperar que el Tribunal Suprem resolgui les cautelars que tant el Parlament com Juvillà li han demanat per no executar la resolució de la Junta Electoral Central (JEC). En el text, amb un llarg preàmbul i només quatre punts a votació, els tres partits s'escuden en la protecció dels funcionaris per justificar que no es desobeirà en el cas Juvillà. El dictamen, aprovat en la comissió de l'Estatut del Diputat, ha rebut el vot favorable dels partits independentistes i els comuns, mentre que el PSC, Cs, el PP i Vox s'hi han oposat. Ara haurà de ser ratificat pel ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com gairebé sempre, les negociacions entre les tres formacions independentistes no han estat plàcides i, un cop s'han resignat a perdre l'escó de Juvillà, comencen a aflorar detalls rellevants de les converses. Per exemple, el que ha avançat Nació Digital i ha confirmat l'ARA: la CUP assegura que es va oferir a presidir el Parlament per assumir directament les conseqüències d'una desobediència a la JEC. La proposta va arribar el passat cap de setmana i, segons expliquen els cupaires a la militància en una nota a la qual ha pogut accedir aquest diari, no va ser acceptada ni per JxCat i per ERC. Altres fonts expliquen que ni tan sols hi va haver un debat i que simplement va ser un comentari enmig de les negociacions. Els cupaires també havien plantejat no fer córrer la llista per Lleida, malgrat que la JEC ja ha demanat que s'expedeixi la credencial de Nogay Ndiaye, la número 2 de la candidatura.

El preàmbul –sense valor jurídic– és la part més àmplia del dictamen aprovat aquest dimecres. I hi destaca fonamentalment la part que recull que els funcionaris de la cambra podrien incórrer en un delicte si no executen les resolucions de la JEC. "Les forces polítiques del Parlament consideren que el límit a la desobediència política a la repressió de l’Estat passa per preservar els funcionaris de qualsevol mena de responsabilitat penal i comptable per la qual puguin ser perseguits". Tota una declaració d'intencions tenint en compte que tant la secretària general com l'oïdora de comptes i la resta de funcionaris de la cambra implicats en el pagament de la nòmina de Juvillà -o en permetre que segueixi votant- no tenen cap intenció de desobeir la JEC. Com que cap dels funcionaris ha rebut una notificació personal de la JEC, el Parlament entén que no cometrien desobediència en cas de no retirar l'escó a Juvillà i esperar una comunicació del Suprem. Ara bé, fonts de totes les formacions plantegen nombrosos dubtes que els funcionaris vulguin arriscar-se. Segons ha explicat el president de la comissió de l'Estatut del Diputat -que debutava en el càrrec i ha comparegut sol-, Jaume Alonso-Cuevillas (Junts), hi ha més d'una desena de funcionaris "afectats".

Fonts parlamentàries consultades per l'ARA expliquen que la reunió prèvia entre els tres partits ha sigut tensa –s'ha ajornat la comissió dues hores davant les dificultats per acordar un text– perquè la primera versió que s'havia plantejat era prou explícita per entendre que Juvillà ja no és diputat. El document final deixa a la lliure interpretació del lector aquest fet, ja que la part resolutiva es limita a explicar que Juvillà no compleix cap dels supòsits per perdre l'escó o per ser suspès recollits en el reglament del Parlament. La clau de tot plegat recau en si Juvillà seguirà cobrant i votant al Parlament, i totes les fonts coincideixen en dir que això no passarà. "El Parlament creu que segueix sent diputat", ha expressat Cuevillas. Ara bé, la frase té un però: "La cambra no pot garantir l’eficàcia de tots els actes que comporta l'exercici d'aquest dret". Ni tan sols li pot garantir que mantingui "el telèfon mòbil", ha exemplificat Cuevillas.

Aurora Madaula, Laura Borràs, Jaume Alonso-Cuevillas i Francesc de Dalmases arribant a la comissió de l'Estatut del Diputat.

Fonts cupaires relaten que s'han deixat portar per Borràs i la seva promesa de no permetre la retirada de l'escó i que, en les últimes hores, han vist com la presidenta no podia complir. Algunes veus consultades tenen la sensació que, amb aquest dictamen i la paralització de la cambra, Borràs volia escenificar que s'estava treballant per protegir l'escó, tot i que tothom assumia que ja s'havia perdut. Ja es va apujar el to en la reunió de dilluns i aquest dimecres també hi ha hagut llargues discussions per tancar el redactat, sobretot pel que fa al paper dels funcionaris: fonts parlamentàries expliquen que en el primer esborrany s'assenyalava els funcionaris a la part resolutiva del dictamen, fet que ha provocat l'enuig, entre d'altres, de la CUP, que ha reclamat que aquest punt passés al preàmbul. "No és el document jurídic del qual estic més orgullós", ha reonegut Cuevillas.

Sense esperar a la sentència ferma

"L’esmentat acord no podria tampoc ser executat mentre la sala tercera del Tribunal Suprem tingui pendent la resolució de la mesura cautelar sol·licitada i que ja ha sigut admesa a tràmit", descriu l'últim dels quatre punts de què consta el dictamen. Aquesta és, de fet, l'única novetat respecte al que ja es va votar en la mateixa comissió al desembre. En definitiva, ara s'assumeix que no cal una sentència ferma i es demana que, almenys, s'esperi que el Suprem resolgui les cautelars presentades. Va ser precisament en aquest punt quan Quim Torra va perdre el seu escó el gener del 2020. Pel que fa a Juvillà, és probable que ni tan sols hi arribi i perdi l'escó abans, malgrat totes les crítiques que va rebre l'aleshores president del Parlament, Roger Torrent, per part dels seus socis de JxCat.

No hi ha, doncs, una garantia explícita per part del Parlament d'esperar que arribi l'alt tribunal i, de fet, nombroses fonts consultades per l'ARA apunten que Juvillà perdrà l'escó de manera imminent. La JEC va donar de marge a la presidenta Borràs fins a aquest divendres. Davant d'això, l'oposició s'ha centrat en definir com a "paper mullat" -en paraules de Nacho Martín Blanco- o una "teatralització" -en boca de David Pérez (PSC)- el nou dictamen. Molts han criticat que encara s'hagi de fer un ple per ratificar-ho. Un ple on, segurament, Juvillà, que a més aquest dimecres ha fet públic que pateix un càncer, no podrà votar.

stats