La CUP assegura que va acceptar totes les propostes de desobediència al Parlament

Pau Juvillà rebutja caure en els retrets: "Si la culpa l'ha de tenir algú, ja l'agafo jo"

Juvillà, amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs
08/02/2022
3 min

Pau Juvillà ha trencat el silenci després de perdre el seu escó al Parlament. I ho ha fet per desmentir que la CUP no apostés per la desobediència tal com havia apuntat la presidenta de la cambra, Laura Borràs. "La CUP va acceptar totes les propostes de desobediència al Parlament", ha subratllat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio aquest dimarts. L'exsecretari tercer de la mesa ha respost d'aquesta manera a Borràs, que dilluns va assenyalar la seva formació i ERC per no acceptar la proposta de desobediència col·lectiva que ella diu que els va plantejar. "No hi havia una única proposta, n'hi havia moltes i la CUP les acceptava totes, però no es va aconseguir arribar a un acord", ha assegurat. Sobre la proposta concreta de Borràs, Juvillà s'ha limitat a dir que, si la va plantejar al president Pere Aragonès en un acte el 29 de gener a Manresa, la CUP no hi era. Tant ERC com la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, van negar aquest dilluns que Borràs els proposés una estratègia concreta per abordar aquest cas. Aquest mateix dimarts, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha insistit que la trobada entre Borràs i Aragonès va ser "informal" i que no hi va haver "proposta ferma" sobre el cas Juvillà.

Juvillà també ha negat que busquessin la inhabilitació de Borràs amb aquest pols a l'Estat. "¿Quin profit treu la CUP de treure Borràs de la presidència del Parlament?", s'ha preguntat l'exdiputat. Amb un to conciliador, ha evitat culpar ningú de la pèrdua del seu escó, a diferència del que va fer aquest dilluns Borràs amb la CUP i ERC. "Jo no acusaré ningú. Hi ha hagut diferents visions, però part d'aquest camí l'hem fet plegats", ha dit. I ha afegit que la clau és mantenir la unitat antirepressiva: "Li fem un trist favor al país entrant en una batussa dient qui té la culpa. Si la culpa l'ha de tenir algú, ja l'agafo jo", ha insistit. La tesi que han defensat tant ell com la CUP és que cal enfocar qui és l'adversari, l'Estat, i no pas els partits independentistes. "Hem tingut molta pressió per part de l'Estat, i no és fàcil trobar un consens entre tres partits quan l'espai està fragmentat".

"He deixat de ser diputat per l'amenaça constant de la JEC, i és aquí on s'ha de posar el focus", ha insistit, mirant de treure ferro als retrets entre les forces independentistes per la pèrdua del seu escó. Així, ha assegurat que s'ha sentit "defensat per la mesa del Parlament", tot i admetre que encara no ha parlat amb Borràs; fins al punt que el Parlament ni tan sols li havia comunicat que havia deixat de ser diputat. Ho ha fet enviant un correu electrònic al grup parlamentari de la CUP minuts després que ell es mostrés sorprès per aquest fet. Va ser més ràpida la Seguretat Social, que fa un parell de dies ja li va fer arribar un missatge en què li comunicava la seva baixa.

Nogay Ndiaye

La CUP es queda temporalment amb 8 diputats a l'espera que Juvillà sigui substituït. La JEC ja ha expedit la credencial de Nogay Ndiaye, la número 2 de la candidatura cupaire per Lleida. Però encara no està decidit quan s'incorporarà al Parlament. Al matí, Juvillà ha explicat que la posició del partit és que ell no sigui substituït fins que la seva condemna per inhabilitació sigui ferma, és a dir, fins que el Tribunal Suprem certifiqui la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (en cas que anul·lés la sentència, la condemna s'extingiria però no podria recuperar l'escó). Ara bé, en compareixença posterior al Parlament, la diputada Eulàlia Reguant ha explicat que s'estudiarà la situació tan bon punt el Suprem resolgui sobre les cautelars que Juvillà i el Parlament van demanar contra la decisió de la JEC. "Farem el que creiem que és més útil per defensar la sobirania del Parlament i els drets dels diputats quan es pronunciï el Suprem", ha dit.

En la mateixa línia que Juvillà, Reguant també ha evitat buscar culpables entre les forces independentistes. No s'ha sumat, per exemple, a les peticions de dimissió contra la presidenta del Parlament, que han verbalitzat altres grups de l'oposició, com els comuns i Cs. "La repressió està a l'ordre del dia, però el que ens preocupa és com es va normalitzant i cal revertir aquesta situació per posar la pressió a l'Estat i no a nosaltres mateixos", ha assenyalat. Per fer-ho possible, Reguant ha reclamat una estratègia conjunta, fixar un horitzó "clar" per celebrar un nou referèndum i internacionalitzar el conflicte. "Ni taules de monòleg ni vies màgiques per aixecar la DUI que només porten a la frustració", ha conclòs.

stats