Cas Borràs

ERC rebutja una aliança amb el PSC contra Borràs

Junts reitera que no hi haurà relleu malgrat que la resta de partits reclamen un canvi immediat

BarcelonaEn una legislatura marcada pels retrets creuats entre ERC i JxCat, la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament ha tibat encara més les relacions. Els republicans sostenen que l’encara màxima responsable de la cambra hauria de dimitir per poder escollir una nova presidència, però no pensen fer sang amb aquesta qüestió. Ho va deixar ben clar ahir la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que va descartar pactar una nova presidència del Parlament amb cap altre grup que no sigui JxCat, tot i que aquesta via només s'obriria si abans dimitís Borràs, que encara ostenta la titularitat del càrrec, però no les funcions. I ella ja ha descartat fer cap pas al costat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una atenció als mitjans abans de participar en una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), Vilagrà va rebutjar la proposta del líder del PSC, Salvador Illa, que va instar ERC a activar “mecanismes” per substituir Borràs, sense concretar, però, quins podrien ser, ja que el reglament del Parlament no en preveu cap que no passi per la dimissió de la presidenta. Vilagrà va ressaltar que ERC “sempre compleix els pactes” i que el que tenen amb Junts –que li atorga la presidència del Parlament– és “totalment vigent”. “No ens plantegem cap altra opció”, va afegir.

Cargando
No hay anuncios

El primer secretari del PSC es va aferrar en una entrevista a Catalunya Ràdio a les declaracions que diumenge va fer el president Pere Aragonès a l’ACN, quan va demanar a JxCat que escollís “una nova presidència” per superar l’actual interinitat, que en la seva opinió “no és bona”. Vilagrà es va refermar en el mateix posicionament, i va dir que l’actual situació d’interinitat “no afavoreix en res la institució”. La CUP, per la seva banda, també manté que l’actual situació no ajuda la institució a recuperar la credibilitat perduda. Però des de JxCat no volen ni sentir a parlar d’apartar Borràs, que recentment ha estat nomenada presidenta del partit, i que des de l’inici ha rebut el suport del secretari general, Jordi Turull, en aquesta qüestió.

A l’altre cantó, Illa va reclamar a ERC i a JxCat que aparquin els pactes entre els dos partits i “no imposin la lògica institucional de buscar un relleu entre tots”. Un canvi que el socialista va exigir que es faci durant la primera quinzena de setembre. Un mes al llarg del qual, però, no hi ha convocat cap ple ordinari a banda del debat de política general els dies 27 i 30. Se’n podria celebrar un a instàncies de la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, o si dos grups o una cinquena part dels diputats així ho demanessin.

Cargando
No hay anuncios

Illa no va detallar amb quin mecanisme es podria reemplaçar Borràs. “S’ha de buscar la majoria i trobar el mecanisme per fer-ho efectiu”, va assenyalar. No obstant, Junts manté el pols. Fonts de la formació adverteixen que no es plantegen rellevar-la. Culpen ERC, PSC i la CUP –que van subscriure la suspensió de Borràs– de provocar la interinitat a la presidència de la cambra, i assenyalen que no hi ha converses amb ERC sobre aquesta qüestió. JxCat segueix pressionant perquè la mesa del Parlament reconsideri l’acord de suspensió. Sosté que “vulnera drets fonamentals”.

Ampli consens 

Però la formació està sola defensant Borràs. Mentre ERC i el PSC han incrementat la pressió, la resta de partits també han reclamat a Borràs que plegui. El reglament no estableix cap mecanisme similar a una moció de censura contra el president de la cambra, però fonts dels comuns assenyalen l’article 180 com una possible via per apartar Borràs encara que ella no ho vulgui. L'article citat es refereix a la “revocació dels càrrecs elegits o designats pel Parlament” (senadors, síndic, membres de la CCMA i del CAC, etc.), i s’inicia amb una proposta signada per tres grups parlamentaris que representin com a mínim la tercera part dels diputats. En tot cas, consideren que es podria demanar “un informe jurídic” per aclarir si és possible malgrat que Borràs continuï negant-se a marxar, ja que defensa que és víctima de la repressió de l’Estat. “Cal protegir la institució”, expliquen les mateixes fonts dels comuns, que no comparteixen la denúncia de Borràs i creuen que el fet que la màxima representant de la cambra vagi a declarar per un presumpte cas de fraccionament de contractes “degrada el Parlament”.

Cargando
No hay anuncios

També Ciutadans, Vox i el PP creuen que cal rellevar-la, encara que dirigents dels populars dubten que amb el reglament a la mà se la pugui forçar a deixar el càrrec si ella “no dimiteix”. El debat continua obert i previsiblement acapararà l’actualitat parlamentària de les pròximes setmanes.