ERC pressiona Junts perquè assumeixi la presidència interina del Parlament

Vergés insta els de Borràs a suggerir una "fórmula" i es mostra disposada "a tot" per facilitar-ho

La vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés (ERC), i la segona, Assumpta Escarp (PSC), ahir als passadissos.

BarcelonaUna setmana després de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament, ha quedat clar que la polèmica està lluny de tancar-se. Amb Borràs suspesa, la presidència interina de la cambra ha recaigut en ERC, però aquest dijous els republicans van tornar a pressionar Junts per introduir els canvis necessaris a la mesa amb l'objectiu que siguin ells qui assumeixin el lideratge interí de la institució. La vicepresidenta del Parlament i ara presidenta interina, Alba Vergés (ERC), ha instat els seus socis a suggerir una "fórmula" per fer-ho possible. "Nosaltres estem disposats a tot", ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què incomoda Esquerra el lideratge interí de la cambra? Doncs perquè, segons els pactes que va firmar amb Junts a l'inici de la legislatura, als republicans els correspon la presidència de la Generalitat i al partit de Borràs la del Parlament. I estar incomplint l'acord no és un fet menor: Junts precisament està preparant una auditoria interna per analitzar si s'està complint el pacte de govern i, quan arribi la tardor, pot ser clau per decidir si continuen a l'executiu o opten per sortir-ne.

Els d'Oriol Junqueras, doncs, no volen que Junts tingui més munició del compte. "Emplacem Junts a assumir aquestes funcions i atribucions de la presidència del Parlament, que és el que toca, que és el que està acordat i que és el que crec que hauria de ser a partir d'ara", insistia aquest dijous Vergés. El mateix dia que Borràs va ser suspesa, Esquerra ja va fer el mateix oferiment, però Junts no ha fet cap senyal d'acceptar-lo. I fonts de l'entorn de Borràs deixen clar que hauria de ser ERC qui els faci arribar la proposta i no al revés. Van ser els republicans, argumenten, els que van "forçar" la sortida de Borràs amb l'aplicació de l'article 25.4 del reglament.

I és que la situació actual permet a Junts denunciar en cada ple que li toqui a partir d'ara liderar a Vergés que Borràs ha estat suspesa. De fet, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ja va avisar el mateix dia que Borràs va ser suspesa que no li proposaran cap substitut i que, si no canvien molt les coses, ERC s'haurà d'encarregar de la presidència interina. Fonts republicanes consultades per l'ARA asseguren que ja han traslladat la qüestió a Junts en les reunions de coordinació que mantenen i que han rebut una negativa per resposta. Tot i això, aspiren a seguir-ne "parlant a la tornada" de vacances. "De moment, qui té les funcions és l'Alba, que les exercirà amb tota la responsabilitat, com pertoca", conclouen les mateixes fonts.

Com es podria canviar la mesa?

Quin seria un possible escenari per canviar la mesa? Doncs, en primer lloc, Vergés hauria de renunciar al càrrec de vicepresidenta. Si de veritat està disposada a "tot" pel canvi, aquest seria el primer requisit. A priori no sembla un obstacle insalvable, ja que l'exconsellera de Salut serà la candidata d'ERC a Igualada a les eleccions de l'any que ve i, malgrat que pot ser diputada i regidora alhora, les peces encaixarien. Un cop hagués renunciat al càrrec, s'hauria de votar una nova vicepresidenta primera, que és qui assumiria la presidència interinament. De moment, fonts de l'entorn de Borràs no volen entrar a valorar una proposta concreta, però admeten que qualsevol solució passaria perquè els moviments no afectessin la figura de la presidenta.

Sigui com sigui, cap solució serà senzilla. Primer s'haurien de buscar els suports al ple per dur a terme aquesta operació sense sorpreses, i després decidir com es recompon la resta de la mesa. Amb Borràs suspesa, ara mateix a l'òrgan hi ha dos membres d'ERC, dos del PSC, un de Junts i un de la CUP. Caldria veure si ERC accepta perdre un membre i donar-lo a Junts o exigeix mantenir-los tots dos, cosa que obligaria a fer encara més canvis.

Si ERC no convenç Junts, el primer ple que Vergés haurà de presidir serà el debat de política general que començarà el 27 de setembre. Els problemes, però, li arribaran abans, perquè la cambra té un contenciós obert sobre la validesa del vot delegat del diputat de Junts Lluís Puig, exiliat a Bèlgica. Quan li han preguntat per aquest vot, anul·lat pel Tribunal Constitucional (TC), Vergés ha defensat que s'han de fer les "reformes necessàries" al reglament del Parlament perquè es puguin garantir els drets del diputat. Per a Junts, en canvi, el vot ja és vàlid i només cal signar l'acta del ple en què Borràs ho va manifestar verbalment. Un document que està pendent de la firma del secretari quart de la mesa, el republicà Ruben Wagensberg, i de la mateixa Vergés.

stats