ERC i Junts obren la porta a incorporar el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès a la consulta dels Jocs d'Hivern
El Govern manté que la votació es farà solament a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran
Barcelona¿El Ripollès, el Berguedà i el Solsonès votaran a la consulta dels Jocs Olímpics d'Hivern que impulsarà el Govern? Les respostes són contradictòries. Mentre el departament de Presidència assegura que el cens escollit és la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran i que això és inamovible, els dos partits que conformen l'executiu, Junts i ERC, obren la porta a incorporar a la consulta les comarques que n'havien quedat fora. Concretament, han negociat i aprovat un punt d'una moció dels comuns que emplaça la Generalitat a "consensuar amb les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès la seva incorporació a l'àmbit territorial del procés participatiu i de la consulta popular". "Si avui aprovem aquest punt, el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès votaran", ha sentenciat el diputat dels comuns Marc Parés. El text s'ha aprovat amb els vots favorables d'ERC, Junts, la CUP i els comuns.
La consulta és a la cantonada –a la primavera– i la jornada d'aquest dijous al Parlament ha generat més dubtes que certeses. S'ha evidenciat que, encara que la direcció del vot hagi sigut la mateixa, els grups d'ERC i Junts discrepen sobre aquest aspecte. Els de Carles Puigdemont han defensat públicament allò que de portes endins fa dies que veuen bé, però Esquerra ha votat a favor d'incloure aquests territoris a la consulta quan manté –en públic i en privat– que no passarà. De fet, els republicans no han interpretat que la moció demani la incorporació a la consulta –tot i que ho diu explícitament– sinó que es doni més pes a aquestes comarques en el procés participatiu, segons afirmen fonts de Presidència. La mateixa Marta Vilalta, portaveu d'ERC, ha defensat que "la ciutadania de l'Alt Pirineu i Aran és la protagonista" i qui ha de "decidir de forma directa" el futur dels Jocs. En canvi, creu que les comarques del "Prepirineu han de poder ser escoltades" i ser "al procés participatiu".
També la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha considerat que la moció no implica ampliar la consulta, sinó "treballar" amb aquestes comarques per valorar "quines opcions" tenen per sentir-se part "participada". Fonts de Presidència constaten que l'abast de la consulta ja està tancat, tot i que veus de Vicepresidència, en mans de Junts, afegeixen que escoltaran el mandat de la cambra i, per tant, valoraran si s'ha d'obrir a més comarques la votació.
De fet, ha sigut Junts qui ha esmenat la moció dels comuns per incorporar-hi un punt que demanés a l'executiu la incorporació d'aquestes comarques. Esquerra, que en un principi no ho veia amb bons ulls, hi ha acabat donant el seu aval per no mostrar una imatge del Govern dividit. Ho han fet quan faltaven 20 minuts perquè s'acabés el termini. Diverses veus de JxCat mantenen que la seva voluntat és que aquestes comarques acabin votant, i plantegen fer-ho de forma ponderada: que un vot a l'Aran –amb molts menys habitants que el Berguedà– valgui més que un vot a Berga. Així ho ha defensat el seu diputat Jordi Fàbrega durant la sessió.
Un pas endavant i una marxa enrere
Si algú pensava que la moció aprovada seria un pas dels grups d'ERC i Junts per pressionar el Govern, ràpidament hi ha hagut una marxa enrere. Unes hores després de la votació, els dos partits han emès un comunicat conjunt en què neguen que la moció vulgui incorporar el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès a la consulta. De fet, ja no hi apareix la paraula consulta –que a la moció hi és explícitament–, sinó que parlen de sumar les comarques "al procés participatiu". Amb tot, diuen que el format de la consulta "no és ni ha estat un posicionament sotmès a discussió". Fonts de Junts, però, remarquen després del comunicat que la seva posició no ha virat: volen que la consulta vagi més enllà de l'Alt Pirineu i Aran. De fet, JxCat és partidari de sumar també Andorra als Jocs.
Abans del comunicat, Parés ha interpel·lat la bancada d'ERC: "Celebrem que s'hagin mogut. Escoltar i rectificar és una virtut". La rectificació, però, més que per obrir-se a ampliar la consulta, ha sigut per rectificar el text que havien aprovat. Sigui com sigui, i malgrat els compromisos parlamentaris, el Govern té la paella pel mànec, ja que no hi ha cap mecanisme que obligui l'executiu a complir les mocions del Parlament.