Sense distincions entre Aliança Catalana i Vox: la via de Rull per abordar l'extrema dreta

El president del Parlament posa com a límit a la llibertat d'expressió el respecte als drets humans

3 min
Orriols, durant la seva intervenció al ple

BarcelonaEl president del Parlament, Josep Rull, no pensa fer distincions entre Aliança Catalana i Vox a l'hora d'evitar que aquests dos partits difonguin discursos d'odi. El desembarcament a la cambra de la formació d'extrema dreta independentista no farà variar l'actitud que van tenir les anteriors presidentes del Parlament, Laura Borràs i Anna Erra, amb Vox quan va entrar al Parlament la legislatura passada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'ARA que es publicarà aquest cap de setmana, el president de la cambra catalana deixa clar quin serà el seu posicionament. "En el Parlament s'ha de poder parlar de tot, però evidentment hi ha un element fonamental que és el respecte dels drets i les llibertats fonamentals; el respecte als drets humans és l'element bàsic", avisa. Les advertències que va fer Rull tant a la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, com al de Vox, Ignacio Garriga, després dels seus respectius discursos ho posen en relleu.

En la seva primera intervenció al Parlament, Orriols va tornar a vincular la immigració musulmana a la delinqüència i va carregar contra l'islam per atemptar contra els valors occidentals. "Defensem els drets humans i per això no volem que a la Fàtima l'obliguin a entrar a l'aula de segon de primària amb un parrac misogin i fonamentalista al cim del cap", va deixar anar la també alcaldessa de Ripoll.

Intervenció de Sílvia Orriols

Només acabar, Rull la va advertir: "La llibertat d'expressió no empara el discurs d'odi, o que inciti a la discriminació o la violència. Aquesta presidència serà absolutament escrupolosa a l'hora d'advertir-li tantes vegades com faci falta, i si escau prendré decisions".

Resposta de Josep Rull a Sílvia Orriols

L'advertència de Rull va fer que Aliança Catalana carregués contra el posicionament del president de la cambra, lamentés que no es pugui parlar de tot i l'acusés de fer de "jutge". "Ara fa una setmana, Josep Rull es comprometia que en el Parlament de Catalunya s'hi pogués parlar de tot; debatre sense pressions ni amenaces. Avui, després de la impecable intervenció de la nostra diputada, Sílvia Orriols, ja ha dit que farà de jutge i decidirà què és un discurs d'odi", va denunciar el partit islamòfob al seu compte a X. El límit, però, insisteixen des de la presidència de la cambra és el respecte als drets humans.,

El mateix guió es va repetir amb la intervenció d'Ignacio Garriga, de Vox, que va reproduir, si fa no fa, el mateix discurs d'Orriols amb la immigració musulmana. Quan diputats de Junts, ERC, els comuns i la CUP van mostrar fotos d’Aurora Picornell i dues víctimes més del feixisme (les Roges del Molinar, cosa que ja havien fet també amb Orriols), Garriga va criticar que mostressin “cartells de fa 87 anys” i no parlessin del fet que "un marroquí va matar un compatriota aquí a la vora fa dos dies". "Entre el delinqüent marroquí i un català, el nostre partit escollirà sempre la seguretat del català, i entre les fruites regades amb aigües fecals del Marroc o el nostre camp, escollirà la nostra agricultura", va afegir el líder de Vox en el seu discurs.

Intervenció d'Ignacio Garriga

Com havia fet amb Orriols, però de manera més breu, Rull va tornar a esmentar la jurisprudència en drets humans per retreure a Garriga algunes de les seves declaracions. "Determinades vinculacions transgredeixen el que és la llibertat d'expressió", va reblar Rull en un avís que es repetirà, ben segur, aquesta legislatura si finalment hi ha govern.

Resposta de Josep Rull a Ignacio Garriga
stats