La CUP evidencia que ERC s'ha quedat sense socis independentistes

Adverteix que “més aviat que tard” haurà de sotmetre’s a una qüestió de confiança després que el ple ho hagi rebutjat

3 min
Reguant, defensant la qüestió de confiança al Parlament

Sense el gir a l’esquerra que la CUP reclamava ni avenços en l’exercici de l’autodeterminació, els anticapitalistes consideren que l’aliança amb el Govern està “trencada”. I aquest dijous ho han certificat presentant al ple del Parlament una moció que insta el president Pere Aragonès a sotmetre’s a una qüestió de confiança abans que acabi l’any. Aquest punt formava part de l’acord d’investidura a què van arribar els cupaires amb els republicans, però ERC considera que ja no és vigent pel rebuig de la CUP als pressupostos. La formació anticapitalista, en canvi, reitera que l'acord es limitava únicament a la investidura i no a aprovar els comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació assembleària ha exigit una qüestió de confiança amb la voluntat d’endurir l’oposició a ERC i que serveixi per clarificar quines són les seves aliances al Parlament recordant que ara per ara només el PSC està disposat a mantenir l’estabilitat de l’executiu. La portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, ha advertit que "més aviat que tard" el cap de l’executiu "haurà de dir amb quins suports impulsa les seves polítiques", conscient que la moció no tiraria endavant. Com ja va passar la setmana passada, quan el PP va fer una proposta de resolució en el mateix sentit, que no va prosperar pels vots en contra de Junts, PSC, ERC, CUP i comuns i l’abstenció de Vox i Cs, els cupaires també s’han quedat sols reclamant aquest mecanisme de control parlamentari.

Junts, que ja havia anunciat dilluns que no donaria suport a la moció per no influir en la consulta interna sobre la seva continuïtat al Govern, ha decidit abstenir-se, com també han tornat a fer Cs i Vox. "La consulta té relació directa amb el contingut de la moció", ha justificat Mònica Sales, portaveu dels juntaires, que dimarts passat en el debat de política general van plantejar una qüestió de confiança a Aragonès si no donava "garanties i concrecions" de compliment del pacte de Govern que va desembocar en la destitució del seu vicepresident, Jordi Puigneró, per no haver-ho comunicat al cap de l'executiu.

Els comuns, que han votat en contra del text, han criticat que la CUP investís Aragonès i han atribuït la qüestió de confiança a la seva voluntat d’“arreglar un error que van cometre” abans de deixar clar que la seva formació no en seria “còmplice”. La resta de formacions també hi han votat en contra com el PSC, que ha afirmat que sembla que la investidura d'Aragonès fos un "teatre", perquè ha perdut el suport de la CUP, i sembla que ara podria perdre el de Junts: "És tot bastant surrealista", ha etzibat Alícia Romero.

ERC manté la mà estesa als cupaires

Reguant ha carregat amb duresa contra els republicans per exigir la qüestió de confiança: “No és fer política republicana impulsar macroprojectes de la patronal com el Hard Rock o els Jocs Olímpics d’Hivern o no aturar els desnonaments”, ha reblat la diputada, que ha sentenciat que l’acord d'investidura es va convertir “en paper mullat en pocs dies”. ERC ha defensat la vigència del pacte amb els cupaires assegurant que encara està “viu” i ha mostrat la seva predisposició a crear “ponts d’entesa” amb els anticapitalistes per validar els pròxims comptes. “Amb la CUP mantenim i mantindrem la mà estesa perquè és un soci prioritari, també per aprovar els pressupostos", ha replicat la diputada republicana Meritxell Serret, que ha reconegut que els "dol" que hagin exigit una qüestió de confiança. En el torn de rèplica, Reguant ha etzibat que “el canvi que s’albirava el 14-F s’ha llençat per la borda” i que “no serveix de res estendre’ns la mà constantment quan no es fan les polítiques socials que el país reclama”. La distància entre les dues formacions no fa res més que aprofundir-se.

stats