En directe
Parlament de Catalunya
10/06/2024

Junts, ERC i la CUP garanteixen la majoria independentista a la Mesa

Aquest dilluns es constitueix la mesa del Parlament de Catalunya encara amb els resultats de les eleccions europees en boca de tothom. Des d'aquest espai podràs seguir en directe les votacions

Rull obrirà les consultes per a la investidura però avisa: "Puigdemont és el meu president. Dient això estic dient moltes coses"

El nou president del Parlament, Josep Rull, ha explicat que pròximament obrirà una ronda de consultes per copsar quins candidats tenen la intenció de sotmetre's a un debat d'investidura (per ara, Salvador Illa i Carles Puigdemont) i amb quines majories compten per fer-ho. Ho ha dit en una entrevista a TV3, on no ha concretat si proposarà primer per a la investidura el candidat del seu partit, tot i no tenir els suports necessaris per ser investit. Ha dit, això sí, que Puigdemont és "el seu president" i el líder del seu partit polític. "Dient això estic dient moltes coses. Però avui qui compareix no és un membre de Junts, és un president del Parlament", ha afegit.

Els comuns lamenten que ERC hagi pactat amb Junts i confia que s'ho replantegi per poder investir Illa

Els comuns han lamentat que Esquerra s'hagi alineat amb Junts i la CUP per pactar una mesa independentista liderada per Josep Rull i ha confiat que, en les setmanes vinents, els republicans es replantegin les seves aliances per poder fer possible una investidura de Salvador Illa. "Hem treballat fins al darrer minut per garantir una presidència d'esquerra i antirepressiva que garantís els drets de tots els diputats. Ha estat ERC qui hi ha renunciat", ha lamentat el portaveu dels comuns, David Cid, en roda de premsa des del Parlament. També ha criticat que, en la seva primera intervenció com a president de la cambra, Rull hagi estat "incapaç" de condemnar explícitament la matança a Palestina per part d'Israel, cosa que creu que sí que hauria fet un president d'un partit d'esquerres.

Vox es reafirma en la querella per permetre el vot dels exiliats: "El TC ha estat claríssim"

Vox es reafirma en la querella contra els diputats de Junts i Esquerra a la mesa d'edat que han permès els vots dels diputats exiliats durant la sessió de constitució de la cambra catalana. "El TC ha estat claríssim", ha dit en roda de premsa el diputat de Vox Joan Garriga, que ha acusat els dos representants d'haver incorregut en delictes de desobediència i prevaricació. També ha lamentat que a la mesa del Parlament hi hagi una mesa "colpista" i ha acusat Josep Rull de ser "sectari" i mentir en el seu discurs després de ser proclamat.

Vilalta assegura que l'acord independentista per a la mesa "no pressuposa" la seva posició de cara a la investidura

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que l'acord independentista per a la mesa del Parlament "no pressuposa" la seva posició sobre les negociacions per a la investidura dels candidats que es puguin proposar des de la presidència del Parlament, Salvador Illa o Carles Puigdemont (tot i que no té els suports garantits). En roda de premsa, Vilalta ha admès que els socialistes els van posar sobre la taula la presidència del Parlament, però ha afirmat que no volien "condicionar cap decisió a cap línia vermella". En tot cas, la diputada republicana ha celebrat que s'hagi constituït una mesa independentista.

La CUP lamenta que Junts no hagi donat suport a una presidència d'ERC i refreda el suport a Puigdemont

La CUP s'ha queixat aquesta tarda, després de la sessió que ha escollit Josep Rull com a president del Parlament, que Junts no hagi acceptat que la presidència del Parlament recaigués en Esquerra Republicana i sumar-hi el suport dels comuns. En un comunicat, la formació ha justificat el seu sí a Rull després de la negativa per "garantir que l'òrgan rector del Parlament estigui en mans de partits que permetin avançar en la sobirania del poble català i fer front a la repressió de l’estat espanyol".

Els anticapitalistes també han avisat que aquesta no era la seva proposta inicial. "Les converses per a una possible investidura hauran d’estar subjectes a qüestions programàtiques, com sempre hem defensat com a CUP", han afegit.

El PSC lamenta que una "minoria de bloqueig" s'imposi a la mesa però ja mira cap a les negociacions d'investidura

El PSC ha lamentat que una "minoria de bloqueig" s'hagi imposat a la mesa del Parlament amb els vots d'Esquerra, Junts i la CUP, però ja encara el següent capítol de les negociacions: les converses per aconseguir els suports per a la investidura de Salvador Illa. En roda de premsa, la portaveu socialista Alícia Romero ha desitjat que aquesta "minoria" independentista no bloquegi la governabilitat i ha insistit que la voluntat del seu partit és aconseguir un acord d'investidura amb Esquerra i els comuns per formar govern. La dirigent ha dit que s'ha assabentat de l'acord entre independentistes aquest migdia, al mateix temps que els mitjans.

Per primera vegada, Romero ha explicat públicament que durant les negociacions han ofert la presidència de la cambra catalana a Esquerra com a "mostra de generositat". "Ells els hi hauran d’explicar per què no han acceptat aquesta proposta majoritària en el Parlament, que forja majoria de 68 diputats", ha afegit.

Rull es compromet a garantir els drets dels diputats, com Forcadell

El flamant president del Parlament, Josep Rull, s'ha compromès a protegir la inviolabilitat parlamentària i ha citat la feina de l'expresidenta de la cambra Carme Forcadell. "Em comprometo a protegir els drets dels diputats", ha assegurat. Així ha entomat com a propi el tarannà de l'anterior presidenta, que ha recordat que "va ser condemnada per permetre el debat parlamentari".

D'altra banda, ha recalcat que "un dels reptes més urgents és l'emergència lingüística del català i de l'aranès", que s'ha compromès a afrontar "amb la màxima celeritat i consens" perquè "la llengua és el nervi de la nació". I de quina manera presidirà el Parlament? Segons ell mateix, amb "una actitud insubornablement respectuosa, constructiva, construint els ponts de manera infatigable". Ha conclòs el discurs citant Salvador Espriu: "Ens mantindrem per sempre més fidels al servei d'aquest poble".

Rull: "Espero que aquesta sigui la legislatura del català"

Josep Rull ha emplaçat els diputats a què aquesta legislatura sigui la de la llengua catalana: "Un dels reptes més transcendents al nostre país és revertir l'emergència lingüística del català i de l'aranès, especialment entre els joves". "Per això espero que aquesta sigui la legislatura del català —ha demanat— i encoratjo els grups parlamentaris a fer-ho possible", ha expressat en el seu primer discurs com a president. També ha reivindicat Catalunya com una societat "compromesa amb els drets civils i amarada dels valors democràtics, que mantingui les seves arrels i aculli els nouvinguts". Aquesta declaració és especialment rellevant en un Parlament que té ara dues formacions d'extrema dreta.

Rull ha repassat el llegat històric de la cambra que presidirà, i ha recordat l'etapa del franquisme. "Aquest Parlament té deu portes. Durant 30 anys van ser tapiades i es va emmordassar la voluntat democràtica del poble de Catalunya", ha recordat. "Conjurem-nos perquè no pugui passar mai més", ha demanat en el seu primer discurs com a president.

Josep Rull: "L'esperança és sempre més poderosa que la por"

El nou president del Parlament, Josep Rull, que ha començat el seu discurs recordant que l'anterior sessió d'investidura la va viure des de la presó amb la resta de presos polítics, ha dit que "l'esperança és sempre més poderosa que la por". Malauradament, ha lamentat, "encara hi ha tres escons buits i és una anomalia que cal corregir". Citant el famós discurs de Pau Casals a l'ONU, Rull ha dit que el Parlament és la resposta al "símbol de la guerra" que va instaurar Felip V després de la Guerra de Successió amb la victòria dels Borbons. "Aquest Parlament és l'expressió d'una nació mil·lenària que no neix amb la Constitució de 1978", ha deixat clar Rull.

L'independentisme reté la majoria a la mesa del Parlament

Després d'assolir un pacte, l'independentisme no només s'ha assegurat la presidència del Parlament, sinó també la majoria a la mesa de la cambra. Els secretaris escollits han estat Glòria Freixa (Junts), Juli Fernández (ERC), Rosa Maria Ibarra (PSC) i Judit Alcalá (PSC). Els diputats republicans, juntaires i cupaires han repartit el seu vot entre la secretària primera, Glòria Freixa (30 vots), i el secretari segon, Juli Fernàndez (29 vots). El PSC ha fet el mateix per assegurar-se les altres dues secretaries amb la col·laboració dels comuns, ja que han assolit 48 vots (42 del PSC i sis dels comuns).

El PP esclata contra el "ridícul" del PSC al Parlament: "Amplia la vergonya"

Després que el PSC no hagi aconseguit la presidència del Parlament, el PP ha esclatat contra el que han qualificat de "ridícul": "Amplia la vergonya", sosté un comunicat de la formació, que també fa referència a la pèrdua de dos milions de vots del PSOE en els comicis europeus respecte al 2019. Els populars subratllen que els independentistes han "desafiat" el TC, "reprenent el context de desobediència institucional de fa set anys". Fins i tot s'animen a dir que "Pedro Sánchez ha patit avui un dur revés al seu territori fetitxe".

Alhora, avisen que els tempos els marcarà l'independentisme i que la possibilitat que Salvador Illa esdevingui president queda encara més "en entredit". "Els socis de Sánchez ja actuen contra Sánchez al Parlament; no serà gaire diferent en el Congrés dels Diputats", asseveren els populars.

Així ha estat l'elecció de Josep Rull com a president del Parlament

Josep Rull serà el president d'una mesa del Parlament independentista després que Junts, Esquerra i la CUP han arribat a un acord perquè finalment sigui l'exconseller i ex pres polític qui presideixi la cambra. Rull ha estat elegit, així, per 59 vots de Junts, ERC i la CUP en segona volta. En la primera votació, els republicans i els cupaires han votat en blanc i, de fet, ha guanyat el nom que han votat els socialistes, Sílvia Paneque (42 vots del PSC). Aquest ha estat el moment en què ha estat elegit president.

Raquel Sans (ERC), nova vicepresidenta primera del Parlament

La primera votació per elegir la vicepresidència del Parlament ha deixat els dos escollits: Raquel Sans ha esdevingut vicepresidenta primera (ERC) en haver obtingut els vots del seu partit, Junts i la CUP, i ha sumat fins a 59 diputats. D'altra banda, el socialista David Pérez ha esdevingut vicepresident segon a l'haver estat el segon més votat, amb els 42 vots dels representants del PSC.

Puigdemont felicita Rull per la presidència negociada "colze a colze" amb ERC i la CUP

L'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, s'ha pronunciat immediatament després de l'elecció de Josep Rull com a president del Parlament. En un missatge a la xarxa social X, Puigdemont ha felicitat Rull i ha celebrat l'elecció d'una presidència decidida, assegura, "colze a colze i amb discreció" amb Esquerra i la CUP.

L'expresident ha traslladat també el seu agraïment a Laura Borràs i Anna Erra, presidentes de la cambra la darrera legislatura, i a Aurora Madaula, que ha sigut secretària, per la feina "gens fàcil" que han tingut aquests darrers anys.

La republicana Raquel Sans, vicepresidenta primera del Parlament

La diputada d'Esquerra Raquel Sans assumirà la vicepresidència primera del Parlament en el marc de l'acord entre les tres forces independentistes. Així ho ha proposat Esquerra aquest dilluns, a les portes de la sessió constitutiva de la quinzena legislatura. El també republicà Juli Fernàndez ocuparà una de les secretaries de l'òrgan de govern de la cambra catalana. D'aquesta manera, i amb la presidència i la secretaria que assumirà Junts, amb Josep Rull i Glòria Freixa, l'independentisme assegura una mesa antirepressiva com Esquerra ha defensat en els darrers dies, segons ha informat el partit fins avui liderat per Oriol Junqueras. 

Comença la votació per escollir les dues vicepresidències de la cambra

Després de l'elecció de Josep Rull com a president, està en marxa la votació per l'elecció dels dos vicepresidents de la mesa de la cambra. En aquest cas s'hauria de produir tan sols una votació, ja que surten elegits, per ordre correlatiu, els dos diputats que obtenen la majoria de vots. Tan sols en cas d'empat es repetiria la votació.

10 Jun 2024

Josep Rull, nou president del Parlament amb els vots de Junts, ERC i la CUP

Núria Orriols Guiu

Comença la segona i definitiva votació per escollir president: o Rull o Paneque

En marxa la segona i definitiva votació per elegir president de la cambra. Sílvia Paneque, del PSC, i Josep Rull, de Junts, són els dos candidats entre els quals poden escollir els diputats. Qui obtingui més vots es convertirà en el president de la cambra després que cap dels dos hagi aconseguit majoria absoluta a la primera votació.

Sílvia Paneque (PSC), la més votada per presidir el Parlament però sense majoria suficient

La primera votació per elegir la presidència del Parlament ha deixat una guanyadora però amb una majoria insuficient per ser elegida: la socialista Sílvia Paneque, que ha rebut els 42 vots dels diputats del PSC. Per contra, Josep Rull n'ha tret 35 dels representants de la seva formació i ERC ha optat per votar en blanc, igual que la CUP. El PP ha votat el tarragoní Pere Lluís Huguet; Vox, María García Fuster; i els comuns, Susana Segovia. Tot està pendent de la segona votació.

Aliança Catalana vota nul amb una papereta amb el lema Estat Català

Els dos diputats d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols i Ramon Abad, han votat nul en l’elecció de la presidència del Parlament amb una papereta on hi havia inscrita la frase Estat Català en majúscules, segons ha pogut saber l'ARA. D’aquesta manera, la formació d’extrema dreta evita donar suport a la mesa independentista que han pactat Junts, ERC i la CUP. Tres partits que han subscrit, juntament amb comuns i PSC, no arribar a cap acord amb el partit islamòfob durant aquesta propera legislatura. La líder d'Aliança ha fet una piulada just després de la votació on ha confirmat que havien votat nul. "No eren nuls, eren els bons", ha ironitzat.