El retorn de Carles Puigdemont

Els Mossos citaran a declarar Jordi Turull per col·laborar en la fugida de Puigdemont

Els controls policials han provocat fortes retencions a les entrades sud i nord de Barcelona, a més de la frontera amb França

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra citaran a declarar Jordi Turull, secretari general de Junts, per la investigació oberta arran de la fugida de Carles Puigdemont aquest dijous a Barcelona. Turull ha acompanyat l'expresident de la Generalitat en el vehicle blanc amb el qual han iniciat la fugida. Fonts consultades per l'ARA precisen que no hi ha una ordre de detenció activa sobre Turull, sinó que l'han citat a declarar. Sí que hi ha previstes detencions d'altres col·laboradors, entre ells més agents dels Mossos que protegien Puigdemont. Els Mossos també tenen previst citar a declar un bomber que també hauria col·laborat en la fugida.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha estat un matí complicadíssim per a la mobilitat a Barcelona i bona part de Catalunya per la fugida de l’expresident Carles Puigdemont, que, després de la seva breu intervenció al faristol de Lluís Companys en el seu retorn i, per a sorpresa de tothom, s’ha escapolit de les càmeres i la policia. A hores d’ara, encara continua desaparegut. Per executar l’ordre de detenció vigent per delictes de malversació contra l’expresident, els Mossos d’Esquadra, que esperaven detenir-lo a la porta del Parlament, han hagut de canviar de plans i han activat una operació Gàbia excepcional que ha afectat els principals accessos a Barcelona i tot Catalunya durant quatre hores. El dispositiu s'ha acabat a dos quarts de dues i fonts policials confirmen a l'ARA que l'han desactivat per deixar de paralitzar la mobilitat a bona part del país.

Cargando
No hay anuncios

Les cues s'han estès per la ronda Litoral: al nus Llobregat s'han arribat a acumular 16 quilòmetres i al de la Trinitat, 6. A les 13 h, el José i la Laia, professor d’autoescola i alumna, han explicat a l'ARA que han estat aturats a la ronda litoral en sentit sud, a l’altura de Montjuïc, durant molta estona. “Fa mitja hora que només avancen en trams de menys d’un metre. Ella no està aprenent i jo estic perdent diners perquè no arribarem a agafar el noi de la següent classe. No està senyalitzat enlloc, perquè si ho haguéssim sabut hauríem fet la classe en un altre lloc”, ha explicat el José. També Marta Gutiérrez ha estat aturada al mateix tram amb el seu cotxe: “Volia anar cap a Sant Cugat i en veure que per l’altre cantó hi havia cua he fet la volta per venir per aquí i gairebé és pitjor. Estem atrapats”, ha lamentat.

Cargando
No hay anuncios

Marc Massip, transportista, ha qualificat de "vergonyosa" la situació que s'ha viscut a la carretera. Ell també ha quedat atrapat a la ronda, a tocar de la zona Besòs. "Quin sentit té que jo, anant amb un camió amb logotip, hagi d’aguantar una cua així per un control quan és evident que jo no porto a ningú al contenidor de darrere? Tot ha passat fa hores, no pot ser que vulguin registrar els que ara intentem sortir de Barcelona", ha denunciat.

Cargando
No hay anuncios

Les retencions quilomètriques s'han repetit en direcció sud, a la sortida i entrada a Barcelona per la Diagonal. Allà, diversos conductors han explicat a l'ARA que feia una o dues hores que no podien avançar. Ha estat el cas de Rosa Manya: "Fa dues hores que estem aturats. No hi ha dret", lamenta. Hi ha coincidit Marc Colell, que intentava arribar a Martorell: "No acabo d'entendre tot això que està passant. Espero que avancem aviat, però sembla que encara ens queda una bona estona", ha afegit.

Els Mossos obren maleters i paren els cotxes a la Jonquera

This browser does not support the video element.

També hi ha hagut retencions a la C-32, al túnel del Garraf, i fora de Barcelona, l’operatiu dels Mossos també s'ha estès a les sortides cap a França, a la Jonquera i el Pertús. Allà han fet controls exhaustius i han obert maleters per comprovar-ne l'interior. Pel que fa a la C-31 i l'AP-7 s'han generat prop d'una vintena de quilòmetres si se sumen els diversos trams afectats. A més, els transports per accedir a l'aeroport (com l'Aerobús) també han patit els talls de circulació a causa del dispositiu.

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont agafa els Mossos per sorpresa

Segons expliquen fonts dels Mossos d’Esquadra, després del discurs, dos cotxes, un de gris de matrícula holandesa i un de blanc de matrícula espanyola, esperaven Puigdemont a tocar de l'escenari i ha pujat a un d'ells. Fonts de la policia catalana confirmen que un agent dels Mossos ha estat detingut per col·laborar en la fugida de Carles Puigdemont. Es tractaria del titular del cotxe blanc amb el qual se sospita que viatgen l'expresident i Jordi Turull.

Cargando
No hay anuncios

El gir de guió de Puigdemont, que fins avui havia anunciat la seva intenció de ser present al ple d’investidura de Salvador Illa, ha agafat per sorpresa els Mossos, que no havien pactat prèviament la detenció amb l’expresident, però sí que havien acostat postures per tal que fos el menys mediàtica possible. Amb el canvi d’escenari, han activat el dispositiu Gàbia, primer a la regió metropolitana sud, sobretot per controlar l'aeroport, i als principals passos fronterers per carretera.

Al migdia, el dispositiu Gàbia ja estava activat a pràcticament tot Catalunya. Es tracta d'un codi que es canta per l'emissora principal i fa que s'activin unitats de tots els territoris per fer controls. El dispositiu Gàbia ja es va fer servir, per exemple, durant el 17-A (tot i que llavors formava part d'un dispositiu més gran, el Cronos, centrat en la lluita antiterrorista). També s'activa quan, per exemple, hi ha un crim i l'autor està fugit.

Cargando
No hay anuncios

Els Mossos mantenen totes les hipòtesis obertes sobre el parador de Puigdemont, fins al punt que no es descarta al 100% que sigui al Parlament. Aquesta, però, és una opció molt remota i la principal hipòtesi és que està intentant fugir. Entre les files del cos policial hi ha nerviosisme, ja que l'opció d'una fugida de l'expresident no era el principal escenari amb el qual treballaven els Mossos.