Canvis al Govern

Aragonès inicia el camí en solitari al Parlament sense socis clars

L’oposició no garanteix l’aprovació de la primera llei que es votarà des que ERC governa sola

BarcelonaEl govern en solitari d'ERC ja fa una setmana que rutlla, però la primera prova de foc de la seva solidesa es viurà aquest dimecres al Parlament. Serà la primera vegada que s'enfrontarà a les votacions de la cambra des que Junts va marxar de l'executiu i que, per tant, es va convertir en el Govern amb el suport parlamentari més baix des de la restauració de la democràcia: els 33 diputats d'ERC. Per trobar un precedent similar ens hauríem de remuntar al primer govern de Jordi Pujol, que va sobreviure entre el 1980 i el 1984 amb només 43 diputats de CiU. El principal problema del president Aragonès, però, no és tant que al seu gabinet li faltin 35 diputats per a la majoria absoluta –està fixada en 68 escons–, sinó que ara mateix no té cap aliat clar per afrontar el repte. Ni Junts, ni els comuns, ni la CUP, ni el PSC li faran la vida fàcil al Parlament, i aquest dimecres se'n podria viure la primera mostra.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la sessió matinal de demà al Parlament, Aragonès presentarà formalment davant la cambra els canvis al seu Govern i s'enfrontarà a les previsibles crítiques de l'oposició. Serà a la tarda, però, quan se celebri la primera votació. Serà la del projecte de llei del Pla Estadístic de Catalunya, que busca "potenciar el paper i la qualitat de l’estadística oficial" i que, en condicions normals, s'hauria d'aprovar sense gaires sobresalts. De fet, arriba al ple sense esmenes vives i la seva tramitació es va aprovar per unanimitat. Malgrat això, ni Junts, ni els comuns, ni el PSC donen per fet el seu vot favorable i la CUP hi votarà directament en contra. Consultats per aquest diari, ni juntaires, ni socialistes, ni comuns precisen què faran. Ni tan sols ho fa Junts, malgrat que va ser un conseller seu, Jaume Giró, qui va defensar la llei el maig passat davant l'hemicicle quan va començar la tramitació parlamentària.

Cargando
No hay anuncios

Tombar la llei no seria un gran daltabaix per al Govern, però que no s'expliciti el sentit del vot quan falten menys de 24 hores perquè es premi el botó resumeix l'ambient d'incertesa amb què l'oposició vol sotmetre Aragonès. El missatge és diàfan: que es prepari per suar cada llei, cada decret i cada moció. ERC tindrà tots els avantatges de governar en solitari quan estigui al Palau de la Generalitat, però també tots els patiments quan l'escenari es traslladi al Parlament. Llevat, esclar, que accepti el que li reclamen des de l'oposició, tot i que el problema és que cada partit li demana una cosa diferent. Junts vol que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança; els comuns, que formi una majoria progressista i "estable", i el PSC, que presenti sense demora el projecte de pressupostos i aclareixi la política d'aliances. Acontentar tothom a la vegada també resulta impossible.

Cargando
No hay anuncios

La llei d'estadística serà la primera votació complicada, però no l'última. A aquest ple també hi ha una moció del PSC que busca denunciar les "ingerències polítiques" del Govern al cos dels Mossos d'Esquadra a tomb de l'última polèmica per la destitució del comissari en cap, Josep Maria Estela. És una altra votació que el Govern es podria permetre perdre perquè no té més transcendència, però si es repeteix el patró debat a debat i ple a ple, podria acabar quallant la imatge de debilitat de l'executiu, que és, ara mateix, l'únic objectiu que uneix tota l'oposició. De la dreta a l'esquerra, i del constitucionalisme a l'independentisme.

Els pressupostos com a símptoma

La gran llei que no es pot permetre perdre el Govern és la dels pressupostos de la Generalitat del 2023. Ara per ara, però, no hi ha ni la certesa de quan es presentarà. Aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha admès que anirà més tard del previst argumentant que la remodelació del Govern ha alentit els treballs. La previsió és que no es presenti al consell executiu fins al mes de novembre, cosa que, de retruc, farà molt difícil que els comptes estiguin en vigor l'1 de gener. I tot plegat, si és que ERC aconsegueix els suports per tirar-los endavant, uns suports que ara mateix no té.

Cargando
No hay anuncios

El missatge oficial és que el Govern segueix sent "optimista" amb la idea que aconseguirà convèncer Junts, els comuns i la CUP. La realitat, però, és que cap d'ells dona símptomes de fer el pas. Els cupaires avui s'han allunyat una mica més assegurant que són "més a prop d'una esmena a la totalitat". I els socialistes, els únics que han allargat la mà pels comptes, ja han avisat avui a través del seu líder, Salvador Illa, que no donaran els seus vots "gratis".