Aragonès assenyala a Borràs el camí de la suspensió

Li reclama "un pas al costat", però Junts ho rebutja

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres durant la sessió de control.

BarcelonaEn poc més d'una setmana el discurs d'ERC sobre el cas Borràs ha augmentat diversos graus d'intensitat. Si dilluns passat els republicans encara evitaven dir-li a la presidenta què ha de fer amb el seu futur, aquest dilluns li han demanat directament que s'aparti del càrrec fins que es resolgui el seu procés judicial. A més, Esquerra ha escollit la seva veu més autoritzada, la del president Pere Aragonès, per llançar l'avís. "Si [Borràs] fos una persona del nostre partit, es posaria la institució per davant, s'apartaria, defensaria la seva innocència i, si es resol favorablement a la persona, se li restaurarien les responsabilitats", ha dit en una entrevista a Onda Cero. Junts, com era de preveure, ha respost que ni parlar-ne.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La disputa política entre ERC i Junts pel cas Borràs es juga en dos fronts, i qui guanyi en el primer, tindrà més possibilitats de guanyar en el segon i, per tant, anotar-se la batalla. El primer front és aconseguir convèncer l'opinió pública de quin és l'enfocament que han de tenir del cas, en què s'investiga la presidenta per afavorir un empresari amic amb un presumpte fraccionament de contractes. Per ERC és "presumpta corrupció" i aquest dilluns Aragonès hi ha tornat a insistir: "És molt diferent l'acusació que es fa a Laura Borràs d'altres casos relacionats amb l'activitat política com el de l'1-O [...] Els delictes són els que són" –prevaricació, frau, falsedat documental i malversació continuada–. Per Junts, en canvi, el de Borràs és un cas de "lawfare de manual", és a dir, de persecució judicial equiparable, per exemple, als càrrecs de la Generalitat processats pel referèndum.

Qui aconsegueixi sortir reforçat d'aquesta disputa tindrà més possibilitats de guanyar el segon front: aconseguir que Borràs s'aparti del càrrec per ser jutjada –com vol ERC– o que es mantingui com a presidenta –com vol Junts–. És en aquest punt on Esquerra ha apujat més el to. A part d'Aragonès, la secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, li ha reclamat a la presidenta que faci "un pas al costat" que, segons ha recordat, seria "reversible" en cas de ser absolta. El que no vol Esquerra, en definitiva, és que passin per repressió uns fets que a parer seu podrien constituir corrupció i, per tant, desgastar el seu soci i a la vegada rival polític.

Què pot haver canviat per a aquesta acceleració del discurs dels republicans? Tant des del partit com des del Govern intenten treure-hi ferro i ho veuen una evolució progressiva tenint en compte que Borràs no ha mogut fitxa com voldrien. Però el cas és que es produeix només dos dies després de l'acte de suport a la presidenta que es va celebrar a l'Ateneu Barcelonès. Va aplegar més de 300 persones, però cap d'elles van ser consellers del Govern. Ni d'ERC, com era previsible, ni de Junts, malgrat que és el partit que lidera Borràs.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en l'acte de suport d'aquest dissabte a l'Ateneu Barcelonès.

Al marge de qui anés o qui no anés a l'acte, Junts ha tornat aquest dilluns a tancar files amb la presidenta. El seu portaveu, Josep Rius, ha replicat a Aragonès que, si del que es tracta és de posar al davant la institució i defensar la presumpció d'innocència, el millor és que segueixi en el càrrec. "No col·laborarem a fer un Parlament a mida dels tribunals", ha dit Rius. El que no ha fet el portaveu és abonar la tesi que aquest conflicte pot emportar-se l'estabilitat del Govern. Segons ha dit el portaveu, l'estabilitat "es demostra amb el dia a dia". Borràs, a través de Twitter, ha recorregut a la ironia: "Avui és un bon dia per recordar la directiva europea 2016/343 sobre la presumpció d'innocència a amics, coneguts i saludats". Fonts de Junts, de fet, apunten que la posició d'ERC sobre Borràs és una cortina de fum: creuen que els republicans fan soroll sobre el seu cas per no parlar dels pocs avenços de la taula de diàleg.

L'hora de la veritat

Declaracions o contradeclaracions al marge, l'hora de la veritat arribarà quan es confirmi –tot apunta que així serà– que s'obre el judici oral. Llavors ERC i Junts, socis al Govern, hauran de decidir què fan al Parlament. Malgrat la pressió que ha exercit aquest dilluns sobre Borràs, Esquerra encara no vol aclarir si votarà a favor de la suspensió de la presidenta, que és una de les opcions que dona el reglament de la cambra. "No estem en aquest escenari", s'ha excusat Vilalta. No és fàcil pronunciar-se, ja que aquest serà el punt en què els dos partits es tensaran més. Esquerra perquè ha de decidir si s'alinea amb la resta de partits de l'oposició contra Borràs, i Junts perquè ha de decidir si això és un greuge suficient per trencar el Govern i fer anar en orris la legislatura.

Tampoc aplicar el reglament serà un camí senzill. Fonamentalment, hi ha dos articles que entren en escena: el 25.1 i el 25.4. El primer sotmet a votació la suspensió dels diputats en cas d'obertura de judici, i el segon fa el mateix però per delictes expressament vinculats a la corrupció. Amb el primer es necessita majoria absoluta, en el segon, simple. ERC no diu clarament per quin dels dos es decanta ni tampoc què votaria, mentre que Borràs ja ha dit que, si fos per ella, el 25.4 s'hauria "d'anul·lar". Ni ERC, ni els comuns, ni el PSC avalen la idea. Per al portaveu dels liles, Joan Mena, els reglaments no poden ser "un menú a la carta", mentre que la socialista Èlia Tortolero ha recordat que és un article que van introduir els mateixos independentistes.

stats