Els (altres) motius del PSC per pactar els pressupostos
Busca una nova estocada a la majoria independentista i projectar-se com a alternativa útil
Barcelona"No sé si és el que més convé en la lògica partidista al meu partit, però estic segur que és el que més convé a Catalunya". Amb aquestes paraules tornava a oferir Salvador Illa, en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest agost, la mà estesa del PSC per a un pacte pressupostari amb el Govern. Una reflexió amb una part certa i una altra de, si més no, matisable. En l'actual context de crisi econòmica, tenir nous comptes que amorteixin els efectes de la inflació és un objectiu de país compartit per tot l'arc parlamentari. En el cas dels socialistes, però, sortir a la fotografia dels pressupostos els podria beneficiar també políticament. No només els permetria reivindicar la imatge d'alternativa "responsable" i "útil" que, davant la divisió ERC-Junts a l'executiu, s'esforcen a cultivar, sinó que sobretot donarien una nova estocada a la dinàmica de blocs i, en definitiva, a la ja debilitada majoria independentista, el seu principal escull per arribar a la Generalitat.
"L'objectiu és que l'independentisme no actuï com a bloc al Parlament, que no faci ús de la seva majoria", afirmen fonts del partit. "Això fa que no sigui tan inversemblant que hi pugui haver altres majories", afegeixen. El PSC, que com a primer partit de l'oposició ha volgut jugar un paper molt diferent del de Cs en l'anterior legislatura, ja acumula dues victòries en aquest sentit: l'acord amb ERC i JxCat per renovar els òrgans que depenen del Parlament, com la CCMA o el Síndic de Greuges, i la nova llei del català, a la qual també es van sumar els comuns i que Illa destacava en l'entrevista de l'agost com a exemple d'acord "ampli" assimilable al que voldria per als pressupostos. Un tercer acord d'aquestes característiques, i més tractant-se dels comptes, "consolidaria una nova dinàmica a la política catalana", segons opina un dirigent socialista. "Si ara ja és evident, l'acabaria certificant", afegeix.
Al partit deixen clar que entrar a la negociació té "riscos" perquè l'eventual acord hauria de ser percebut com a positiu per l'electorat i hauria d'incloure contrapartides suficients, però no amaguen que els beneficis poden ser més grans. Entre d'altres, admeten diverses fonts, perquè ja fa temps que els socialistes estan "forts" i ja no els penalitza pactar amb l'independentisme. "Pedro Sánchez podria tenir algun maldecap amb els barons o La Razón podria fer un editorial, però a Catalunya ens fa més votables com a partit de govern", defensa un càrrec. I a ningú se li escapa, i no és un fet menor, que un pacte amb els socialistes a Catalunya laminaria poder de negociació d'Esquerra a Madrid.
Un desenllaç incert
Ara bé, ¿és viable un acord pressupostari amb el PSC? Malgrat que el conseller d'Economia, Jaume Giró (Junts), ha inclòs aquest any els d'Illa entre els eventuals socis –a diferència del 2021, quan va centrar la negociació en la CUP i, davant la plantada dels anticapitalistes, en els comuns–, ell mateix ha assegurat que és una estratègia per no "encarir" el pacte. Aquest punt de partida, sumat al fet que el president, Pere Aragonès, i ERC en general rebutgen l'acord amb els socialistes, genera escepticisme al PSC respecte al futur de la negociació. Però, tot i així, veuen incentius en participar-hi: "Es genera una falca que més endavant ens pot obrir camí", apunta una veu del partit. En el context actual, a més, cal tenir en compte que el Govern penja d'un fil, i si es trenqués seria un win-win per a Illa: Aragonès es veuria abocat a entendre-s'hi per aprovar els pressupostos i esgotar la legislatura o, per contra, hauria de convocar eleccions, que arribarien en un context alcista dels socialistes a les enquestes –l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió els donava la primera posició amb una forquilla de fins a 42 escons, 9 més que ara.
A l'espera del desenllaç de la crisi a la Generalitat, el PSC fa temps que treballa en una estratègia de desgast: propicia acords més enllà de l'independentisme, cosa que tensa els socis al Govern, i furga en les seves diferències. La manera de contraposar-se a un executiu que "es passa tot el dia barallant-se" és, precisament, "evidenciant la divisió", explica un membre de la direcció. I això és el que el partit té previst fer en el debat de política general que arrenca el dia 27 al Parlament, la gran prova de foc per al futur de la unitat independentista. És esperable que el PSC presenti resolucions sobre temes conflictius per a ERC i Junts, com les energies renovables, l'ampliació de l'aeroport, el Quart Cinturó o el diàleg. Illa denuncia que eixamplar aquesta fractura no convé a Catalunya, però políticament, com amb els pressupostos, sí que convé al seu partit.