L'amenaça del Tribunal de Comptes

El Parlament convalidarà aquest dijous el fons per cobrir les fiances del Tribunal de Comptes

El Consell de Garanties Estatutàries també ha d'emetre el seu dictamen

Abans d'acabar el període de sessions i que comencin les vacances d'estiu, el Parlament farà un últim ple amb càrrega política: aquest dijous convalidarà el decret que regula el fons complementari de riscos i que ha servit perquè l'executiu avali a través de l'Institut Català de Finances els encausats de la causa del Tribunal de Comptes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, juntament amb la junta de portaveus, ha decidit que el ple comenci a partir de les deu del matí i s'allargui fins a la tarda. El plenari transcorrerà en paral·lel al del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que està previst que es reuneixi aquest dijous a les nou del matí i que ha d'emetre un dictamen sobre la constitucionalitat del decret. Van ser el PSC, Ciutadans i el PP els que van sol·licitar que es pronunciés aquest organisme estatutari per garantir que el decret impulsat pel conseller d'Economia, Jaume Giró, s'adequa a l'Estatut.

Cargando
No hay anuncios

En funció del que digui el Consell, tot i que la seva opinió no és vinculant, els posicionaments dels grups parlamentaris poden variar. Està garantit que el decret tirarà endavant amb la majoria independentista d'Esquerra, JxCat i la CUP, però podria sortir amb una majoria més àmplia si els comuns hi donen suport –han dit que decidirien el sentit del seu vot en funció del Consell– i si el PSC no s'hi oposa. És a dir, després que el cap de files del PSC, Salvador Illa, opinés fa unes setmanes que creu que el decret és legal, no es descarta que els socialistes s'abstinguin. Qui de ben segur votarà que no són Ciutadans, el PP i Vox.

El Consell de Garanties Estatutàries no és l'únic òrgan que està revisant l'encaix del fons –que el consell executiu ha dotat amb 10 milions d'euros– amb la Constitució. Ahir el Tribunal de Comptes va dubtar de la legalitat del mecanisme –a diferència del CGE, no n'estudia la constitucionalitat sinó l'aplicació pràctica en el cas de les fiances d'Exteriors– i ha demanat un informe a l'Advocacia de l'Estat perquè opini si ha d'acceptar o no els avals de l'Institut Català de Finances que han presentat una trentena d'encausats. El seu pronunciament també podria arribar en les pròximes hores, ja que el tribunal va demanar la màxima celeritat possible a l'hora de fer l'informe. La seva principal objecció és que la Generalitat sigui perjudicada a parer del tribunal en la causa –el Govern ja ha dit que no se'n considera– i alhora sigui qui avali els investigats.

Cargando
No hay anuncios

Esmenes?

En funció del contingut del dictamen del Consell de Garanties, la tramitació del decret llei s'enllestirà demà dijous o no. D'acord amb l'article 122 del reglament del Parlament, si el CGE demana fer alguns canvis els grups parlamentaris poden sol·licitar que es tramiti com a projecte de llei i així presentar les esmenes subsegüents al dictamen.

Cargando
No hay anuncios

A part del decret llei promogut per Economia, segons informa l'ACN, també es votarà al ple un altre decret que fa referència a poder fer efectiu l'inici de l'activitat de Loteries de Catalunya; limitar el creixement de les granges a les zones amb més concentració de bestiar; i el decret sobre l'increment retributiu del 0,9% als treballadors públics i el retorn del 55% de la paga extraordinària del 2014 en la nòmina del novembre.